• DOLAR 32.333
  • EURO 35.069
  • ALTIN 2286.519
  • ...
Çirkin karikatür DBP`li eş başkanın onayından geçmiş
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

2006 yılında İslam âleminde infiale neden olan Danimarkalı bir ucubenin Hz. Muhammed (sav)`e hakaret içeren karikatür yayınlaması hâlâ hafızalardaki tazeliğini koruyorken, DBP`li Yenişehir Belediyesi`nin bu karikatürü Diyarbakır sokaklarına taşıması bölgede yoğun tepkiyle karşılandı.

Söz konusu karikatürün, DBP`li Yenişehir Belediyesi Eş Başkanı Ülkü Baytaş ile Başkan yardımcısı Gülistan Nazlier Koyuncu`nun onayından geçtikten sonra billboardlara asıldığı ileri sürüldü. Yapılan eylemden haberdar oldukları ortaya çıkan Eş Başkan ve Başkan yardımcıları yerine, verilen görevi yerine getiren personel hakkında soruşturma başlatılarak olayın üstünün kapatılmak istendiği belirtildi.

Yapılan bu çirkin eylemi değerlendiren STK temsilcileri, yaşananlar basit bir işgüzarlık olmadığını, bilakis karanlık odaklar tarafından bölgenin bir ateş çukuruna dönüşmesi için tertiplenen çok büyük bir provokasyon olduğuna dikkat çektiler.

2006 yılında Danimarka`da yayınlanan Peygambere hakaret içerikli karikatüre dünyada en büyük kitlesel tepkisinin gösterildiği Diyarbakır`da böylesi bir eyleme imza atılmış olmasının özellikle dikkat çekici olduğunu belirten sivil toplum kuruluşları, vuku bulan hadisenin basit bir olay olmadığına vurgu yaptılar.

14 Ekim 2015 günü billboardlara asılan hayâsız karikatürleri fark eden Diyarbakır halkı, şehrin farklı noktalarındaki bu afişleri fark eder etmez büyük bir kızgınlıkla yerinden söküp atarak, DBP`li Yenişehir Belediyesine tepki gösterdiler.

Söz konusu karikatürlerin aynı gün fark edilmesi üzerine özellikle sosyal medyada tepki ve kınama mesajları ardı ardına yükselmeye başladı. Bir anda gündeme oturan olay hakkında başta Diyarbakır halkı olmak üzere bölgedeki birçok STK ve üniversite öğrenci kulüpleri tarafından kınama mesajları ve basın açıklamaları düzenlendi.

Tepkilerin büyümesi üzerine açıklama yapmak zorunda kalan DBP`li Yenişehir Belediyesi, afişe edilen karikatürlerin toplatıldığını ifade etti. Lakin halkın ve STK`ların afişlere tepkisi artarak devam edince belediyeden ikinci bir açıklama yapılarak, olay hakkında soruşturma başlatıldığı ve bunun sonucunda bir personelin görevden alındığı belirtildi.

Yenişehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamalar halk tarafından samimi ve tatmin edici bulunmadı. Diyarbakır`da faaliyetlerde bulunan 72 sivil toplum kuruluşu, Adliye binası önünde bir basın açıklaması yaparak, gerçekleşen hadisenin Müslümanların kutsal ve ortak değerlerine yönelik bir saldırı olduğunu, bu sebeple Yenişehir Belediyesi hakkında billboardlara asmış olduğu Hz. Muhammed (sav)`e hakaret içerikli karikatürden dolayı suç duyurusunda bulunduklarını belirttiler. 

Tepkilerin tonu arttıkça ilgili belediyenin de açıklamaları gelmeye devam etti. DBP`li Yenişehir Belediyesi`nin yapmış olduğu son açıklamada, konuya ilişkin birim çalışanı beş personelin daha iş akitlerinin feshedildiği bildirildi.

Kamuoyu, iş akitleri sona erdirilen belediye çalışanlarının yaşanan olayla ilgili suiistimallerinin olabileceğini ama bunun karikatürlerin afişe edilmesi kararını veren parti ve belediye yetkililerinin görmezden gelinmesini sağlayacak bir perde olmaması gerektiğini dile getiriyor.

Tabi bir yandan bu gelişmeler yaşanırken, öte taraftan çok vahim iddialar da gündeme gelmeye başladı. Gerçekleşen menfur olayda özellikle de DBP`li Yenişehir Belediyesi Eş Başkanı Ülkü Baytaş ile Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü`nün kendisine bağlı olduğu Başkan yardımcısı Gülistan Nazlier Koyuncu`nun aktif rol aldıkları ileri sürüldü.

İsimleri geçen iki yönetici; Ülkü Baytaş ve Gülistan Nazlier Koyuncu`nun malum karikatürü gördüğü ve onaylarının alındıktan sonra matbaada basılıp billboardlara asıldığı iddia edildi.  

Halkın büyük tepkisini çeken bu çirkin olaydan sonra, sadece verilen görevleri uygulayan belediye personelinin işlerine son verilmesi, lakin karikatürlerin afişe edilmesi konusunda onay veren yöneticiler hakkında her hangi bir soruşturmanın dahi açılmamış olması, kamuoyu tarafından sorgulanmaya ve hadisenin bilinçli bir şekilde yapıldığı algısına sebep oldu.

Gündeme gelen son iddialardan sonra DBP`li Yenişehir Belediyesinin nasıl bir tavır alacağı, ne gibi bir yaptırım uygulayacağı ise merak konusu oldu. 

Bilindiği üzere geçtiğimiz hafta Diyarbakır`ın merkez ilçelerinden Yenişehir`in DBP`li (Demokratik Bölgeler Partisi) Belediyesi akla ziyan bir icraata imza attı.  Söz konusu belediyenin, Kadın Politikalar Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz hafta ‘Çocuk İstismarı` konulu yaptığı billboard çalışmaları kapsamında kentin muhtelif yerlerine Hz. Muhammed`e hakaret içeren ve 2006 yılında Danimarka`da yayınlanan karikatürleri afişe etmeleri, bölge halkı ve sivil toplum kuruluşları tarafından büyük bir tepkiyle karşılandı.  (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir