• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Gaziantep'te 'Hacı Tabelaları'na eski ilgi yok
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Her geçen yıl 'hacı tabelaları' olarak bilinen geleneğin azaldığını belirten Gaziantepli tabelacılar, Hac ibadetini yerine getiren hacıların, evlerinin ziyaretçiler tarafından rahat bulunabilmesi için kapılarına astıkları tabelaların eskisi gibi ilgi görmediğini söylediler.

Gaziantepli 50 yıllık Tabelacı Hüseyin Gökdemir, yıllardır Gaziantep’te hacılar kutsal topraklardan döndükleri günün ardından evlere 'hacı tabelaları' asıldığını ancak bu geleneğin unutulmaya yüz tuttuğunu belirtti.

Gaziantep’te genelde hacı yakınları tarafından yaptırılan tabelaların sağında Allah lafzı, solunda Peygamber Efendimizin ismi yer alırken, ortasında ise Kabe’nin resmi ile "hoşgeldiniz" yazısı bulunuyor.

Tabela döneminden önce evde hacı olduğunu belirtmek için evlerin duvarlarına boya ile günlerce yazı yazdıklarını belirten Gökdemir, teknolojinin ilerlemesi ile bu geleneğin tabelaya döndüğünü söyledi.

Yeni nesil bu tür şeylere pek fazla ilgi göstermiyor

Önceki yıllara oranla geleneğin azaldığını aynı zamanda pek ilgi görmediğini belirten Gökdemir, “Önceki yıllara kıyasla yani 40-50 yıl öncesine baktığımızda çok büyük bir düşüş var. Eskiden insanlar, daha çok tabela talebinde bulunuyorlardı. Artık oturdukları evlerin konumundan dolayı olsa gerek şimdi yeni nesil bu tür şeylere pek fazla ilgi göstermiyor.”dedi.

Bazı vatandaşların da gösteriş olur düşüncesiyle geleneği uygulamak istemediğini belirten Gökdemir, “Kimileri de gösteriş olur düşüncesiyle ilgi göstermiyorlar. Bu anlamda aslında birazda haklılar. Çünkü böyle bir tabelayı apartman katının neresine asacaksın. Zamanında ciddi talep vardı. Hacı yakınları evlerin kapısına asmak için tabela alıyorlardı. Daha önce bir sezonda 40-50 tane tabela yaparken, bu gün 2-3 tane ya yapıyoruz ya yapmıyoruz. Biz de sadece bulunsun diye yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Gaziantep’e dışarıdan gelenler tabela asılı olan evleri türbe zannediyorlar

Gaziantep’e il dışından gelen kimi misafirlerin hacı tabelası bulunan evleri türbe sandığını aktaran Gökdemir, Gaziantep’e gelen bir misafiri ile arasında geçen diyalogu şöyle anlattı: “Bu gelenek dışardan yadırganıyor. Gaziantep’e dışarıdan gelenler tabela asılı olan evleri türbe zannediyor. Bizde türbe değil, bu ev hacı evi dediğimiz zaman bayağı yadırgıyorlar. Hatta yıllar önce Antep’e gelen bir misafirim, ‘Gaziantep’te ne kadar da türbe var’ dedi. Bende ‘ne türbesi’ dedim. Sonra anladım ki, misafirim hacı evlerindeki tabeladan dolayı o evleri türbe sanmış.”

Tabela döneminden önce, hacca gidip gelen Gazianteplilerin evde hacı olduğunu belirtmek için duvarlarını Allah ve Hz. Muhammed’in isimleri ile süslediğini belirten Gökdemir, teknolojinin ilerlemesiyle bu geleneğin tabelaya dönüştüğünü belirtti.

Gökdemir, “Daha önceleri çok yoğun bir şekilde bu tabelaları yapardık. Hatta eskiden evlerin kapısına tabela yerine, boya ile süsleme yapardık. Hurma, deve, kervan ve Kâbe resimleri ile Allah’ın ve Hz. Muhammed’in isimlerini yazardık. Tabi bu gelenek hacılarımızın dışında gelişirdi. Hacı yakınları, genelde bir karşılama olarak bu tür tabelaları yapardı. Bu gelenek daha önce daha çok yaygındı. Bu gelenek gösteriş değil de, daha çok bir ‘hoş geldiniz’ karşılamasıdır.” dedi.  (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir