• DOLAR 32.603
  • EURO 34.877
  • ALTIN 2497.306
  • ...
`İyot değeri yüksek gıdalar tüketilmeli`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

‘21 Ekim Küresel İyot Eksikliği Günü` münasebetiyle yazılı bir açıklama yapan Van Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yakup İmren, iyotun vücudun beyin ve sinir sisteminin normal büyüme ve gelişmesi noktasında önem taşıdığına belirterek, çeşitli uyarı ve tavsiyelerde bulundu.

Besinlerin iyot içeriğinin toprağın iyot içeriğine bağlı olduğunu aktaran Dr. İmren, “Eğer ki toprak iyottan fakir ise bu toprakta yetişen bitkiler ve bu bitkilerden beslenen hayvan etleri de doğal olarak iyottan fakirdir. Ülke topraklarımız iyottan fakir olduğu için bizim besinlerimiz de iyot açısından yetersizdir. Bu nedenle iyot yetersizliğine bağlı yukarıda adı geçen sağlık sorunları ülkemizde görülebilmektedir.İyot alımını artırmanın en kolay ve etkili yolu da iyot içeriği yüksek besinler tüketmektir.  İyodun en fazla bulunduğu besinler ise süt, yoğurt, peynir, yumurta, sebze ve meyveler ile patates (kabuğuyla beraber), kuru erik, muz, çilek, yeşil yapraklı sebzelerdir.” diye belirtti.

İyot eksikliğinden kaynaklanan hastalıklar

İyot yetersizliğine bağlı sağlık sorunlarının önlenmesi için Sağlık Bakanlığı`nın tuzların iyotlanması yoluna gittiğini ifade eden İmren,“İyot eksikliğinden dolayı Guatr hastalığı ortaya çıkabilir. Boy uzaması duraklar ve kemik gelişimi geri kalır. Beyin gelişimi özellikle anne karnında ve bebeklik döneminde zarar görür. Bunun sonunda zekâ geriliği ortaya çıkabilir. Ağır iyot yetersizliği durumunda sağırlık, dilsizlik, cücelik ve doğuştan sakatlıkların görülmesi artar.İyot oranı yetersiz olan kadınlarda düşük yapma, ölü doğum, gebe kalamama, yeterli iyot alanlara göre daha çok görülmektedir.İyot yetersizliğinde çocukların okul başarıları ve çalışanların iş verimi de azalır. İyotlu tuz tüketimi ile ihtiyacımız olan iyot`u alabiliriz. Ancak sağlığımız için günlük 5 gramı geçmeyecek şekilde iyotlu tuzu tercih etmeliyiz. Böylelikle aşırı tuz tüketimine bağlı hipertansiyon, kalp-damar ve böbrek hastalıkları, felç gibi aşırı tuz tüketimine bağlı hastalıklardan korunarak ihtiyacımız olan iyodu almış oluruz.dedi. (Murat Dalgın-İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir