• DOLAR 32.35
  • EURO 35.141
  • ALTIN 2310.236
  • ...
`Suriye halkının kabul etmeyeceği bir süreci biz de kabul etmeyiz`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin, Suriye'deki geçiş sürecine ilişkin, Suriye halkının kabul etmeyeceği bir geçiş sürecini onaylamayacağını belirterek, Esed'in gidiş formülleri üzerinde durulması gerektiğini belirtti.

Davutoğlu, TES-İŞ Genel Merkezi Toplantı Salonu'nda düzenlenen Türkiye Emekliler Derneği Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, tüm siyasi partilerin yapacağı faaliyetlerin güvenliğinin hükümet teminatı altında olduğunu söyledi.

Her tedbirin alınacağını ifade eden Davutoğlu, "Ankara saldırısı da başka planlandığı iddia edilen saldırılar da herhangi bir siyasi partiye değil, Türkiye'nin bütünlüğünedir. Hepimizin bu saldırılar karşısında açık, net tutum almamız gerekir. Yoksa bu saldırıları bir siyasi malzeme olarak değerlendirip, hükümeti ve siyasi partileri ilzam edecek şekilde yorumlarda bulunmak da doğru değil" dedi.

"Suriye halkının kabul etmeyeceği bir süreci biz de kabul etmeyiz"

Davutoğlu, Suriye'deki geçiş sürecine ilişkin kapalı kapılar ardında neyin konuşulduğu önemli olmadığını bildirdi.

Suriye halkının, ülkeye barış geldiği inancına sahip olacağı bir geçiş döneminin temin edilmesinin önem taşıdığına dikkati çeken Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Herkes anlaşsa ve bir formülü önerse dahi, eğer 2 milyon 200 bini Türkiye'ye olmak üzere göç etmiş toplam 5 milyon aşkın Suriyeli mülteci, 'benim ülkeme barış geliyor' deyip ülkesine geri dönmeye meyil etmediği sürece o barışın, o geçiş sürecinin gerçek anlamda geçiş süreci olması mümkün değil. Dolayısıyla Suriye halkının kabul etmeyeceği bir süreci biz de kabul etmeyiz. Bizim diplomatik bir çözüm olarak Cenevre 1 ve 2 görüşmelerinde savunduğumuz şey açıktır. O da Suriye'de, Esad'lı bir geçiş değil, Esad'ın gidişini sağlayacak bir geçiş olması lazım. Esad'ın gidiş formülleri üzerinde durmak lazım."

Davutoğlu, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Moskova'da gerçekleştirdiği görüşmeye ilişkin, "Esad'ın Moskova'ya gitmiş olmasıyla yaptığı müdahale ile Rusya, bu rejime verdiği desteği açık bir şekilde ortaya koymuş oluyor. Ne diyeyim, keşke Moskova'da daha uzun süre kalsa da Suriye halkı biraz rahat etse. Hatta daimi olarak kalsa da geçiş süreci böyle başlasa" dedi.

AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir