• DOLAR 32.345
  • EURO 35.145
  • ALTIN 2309.178
  • ...
SON DAKİKA
Batman Üniversitesi`ndeki bağ tesisi için fidanlar hazır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman Üniversitesi bünyesinde Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı Park ve Bahçe Şube Müdürlüğünün destek verdiği bağ tesisi için Siir/Kurtalan ve Antalya`dan getirilen asma çelikleri 8 ay önce yaklaşık 40 metrekare alanlık köklendirme masalarına dikildi.

Beslenme açısından değerli olan yöreye özgü Tayfi Üzümünün Üniversitenin Batı Raman Kampüsü`nde yetişme imkânı bulacağına dikkat çeken Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam, “Köklendirmiş olduğumuz yaklaşık 300 asma fidanı Kasım-Aralık aylarında araziye dikim çalışması yapılacak.  Amacımız bu fidanları hem bilimsel olarak verim ve adaptasyonunu denemek hem de görsel olarak kampüsümüzün yeşilliğine katkı sağlamaktır. Ayrıca buna ilave olarak Aydın ve Antalya illerinden getirdiğimiz yaklaşık 500 adet incir, nar, ceviz, badem gibi meyveleri de yetiştirerek fidan haline getirmiş bulunuyoruz. Bu türleri de  önümüzdeki günlerde araziye dikme çalışmasında bulunacağız.” dedi.

Batman Üniversitesi Sason MYO Organik Tarım Programı Öğretim Görevlisi Muharrem Arslan, çoğu hastalıkların meydana gelmesinin ana sebeplerinden birinin sağlıklı beslenememekten ileri gelmekte olduğunu söyleyerek, “Sağlıklı ve dengeli beslenebilmek için üzümü öğünlerimizde ya da özellikle kış aylarında pekmezini veya kurusunu mutlaka tüketmek zorundayız.” açıklamasında bulundu. 

Üzümün anavatanının Anadolu olduğunu söyleyen Arslan, “Son yıllarda artan hastalıklar sonucu insanlar akın akın hastaneye gitmektedir. Çoğu hastalıkların meydana gelmesinin ana sebeplerinden biri sağlıklı beslenememekten ileri gelmektedir. Sağlıklı ve dengeli beslenebilmek için üzümün taze olarak günlük öğünlerimizde ya da özellikle kış aylarında pekmezini veya kurusunu mutlaka sağlığımız için tüketmek zorundayız. Beynin enerji kaynağı olan glikozu bol miktarda bulundurduğu için başta biz yetişkinler taze ve kuru üzüm veya pekmezi, annelerin ise çocuklarına özellikle bebeklere pekmez tüketimi ya da kuru üzüm yemelerini sağlaması onların beyin gelişimi açısından son derece önemlidir. Bu bakımdan, kanser, kalp damar hastalıkları, kolesterol, cilt güzelliği ve diyabet gibi birçok hastalıklar için mutlaka taze veya kuru kırmızı-siyah üzüm ya da üzüm pekmezi tüketmeliyiz.” şeklinde konuştu. (İLKHA)








 

Bu haberler de ilginizi çekebilir