• DOLAR 32.49
  • EURO 34.879
  • ALTIN 2480.269
  • ...
Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı`ndan iğrenç ve sorumsuz açıklamalar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Miloş Zeman'ın, Müslüman sığınmacılarla ilgili yaptığı açıklamalara gelen tepkiler gittikçe büyüyor. Zeman'ın “İslamcı sığınmacılar Çek yasalarına ve adetlerine saygı duymayacak. Onlar şeriat hukuku uygulayacaklar. Böylece eşini aldatan kadınlar taşlanarak öldürülecek ve hırsızların parmakları kesilecek. Bizler, yüzlerini de kapatan burkalar giymelerinden dolayı kadınların güzelliğinden mahrum kalacağız” şeklindeki ifadelerine siyasetçiler ve sivil toplum örgütleri tarafından eleştiri yağmuruna tutuldu.

İğrenç ve sorumsuz

İnsan Hakları Bakanı Jiri Dienstbier, Zeman'ın ifadelerini “iğrenç ve sorumsuz” olarak nitelendirrerek “Bu ifadeler, temel ahlaki prensipleri ve hatta hukuk devleti kurallarını çiğnemekten çekinmeyen birisinin korku tellallığına yol açan iğrenç ve sorumsuz ifadeleridir” dedi. Sivil Toplum Örgütleri Konsorsiyumu'ndan Eva Dohnalova da, Zeman'ı “yabancı düşmanı, İslamofobik ve popülist açıklamalar yaparak Çek Cumhuriyeti'nin yurt dışındaki imajını kötülemekle” suçlayarak “Miloş Zeman'ın yabancı düşmanı ve nefret dolu ifadeleri terbiye düzeyinin altında” diye konuştu.

İslam'ı bilmiyor

Hristiyan Demokrat Parti (KDU-CSL) Genel Başkanı Pavel Belobradek ise Zeman'ın ifade ettiği şeylerin doğru olmadığını ve insanları korkutarak popülarite elde etmeye çalıştığını belirtti. Prag Müslüman Cemaati'nden Lenka Ahmad Belicka ise Zeman'ın İslam hakkında yanlış bilgiye sahip olduğunu ve Çek halkının gözünde puan toplamaya çalıştığını belirtti. “Müslümanlar Çek Cumhuriyeti'nde yüzyıldan fazladır yaşıyor ve Cumhurbaşkanının ortaya attığı spekülasyonlar burada hiç yaşanmadı. Eğer birisi İslam'dan bahsediyorsa, yanlış düşünceleri yayarak insanların korkularını sorumsuzca beslemek yerine, en azından ufak bir bilgiye sahip olmalıdır” diye konuştu.

Nazi damgası unutulmadı

Çek Cumhuriyeti daha önce de sığınmacıları damgalamasıyla gündeme gelmişti. Ülkede Avusturya ve Macaristan'da saatlerce bekletildikten sonra Çek Cumhuriyeti'ne varmayı başaran sığınmacıların numaralandırılması tepkiye neden olmuştu. Çek insan hakları örgütleri, ülkeye varan sığınmacıların numaralandırılmasını, Nazilerin toplama kamplarındaki insanları numara vererek damgalamasını hatırlattığını söylemiş, AFP'ye konuşan Çek İnsan Hakları Ligi'nden avukat Zuzana Candiglota da, ''Polisin insanları böyle damgalamasına izin veren bir kanun yok'' ifadelerini kullanmıştı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir