• DOLAR 32.377
  • EURO 35.09
  • ALTIN 2326.339
  • ...
Gaziantep`te yeşil zeytin tezgâhlardaki yerini aldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan yeşil zeytinin hasadına başlanmasıyla, yeni mahsul zeytinler Gaziantep`teki tezgâhlarda da yerini almış oldu.

Her yıl Ekim ayının ortalarında toplanan kahvaltılık yeşil zeytinler, genelde halk tarafından mevsimlik olarak tüketiliyor. Elle ve son model makinelerde kırılan zeytinler, çizme ve kırma yeşil zeytinler şeklinde hazırlanıyor. Yeşil zeytinler, tuzla suda belli bir müddet bekletildikten sonra kış aylarında tüketilmeye hazır hale getiriliyor.

Gaziantep'in ilçelerinde toplanıp ildeki tezgâhlarda yerini alan yeşil zeytinlere halk yoğun ilgi gösterirken, esnaf ise satışların bu yıl erken başladığını söyledi. Esnaf, yeşil zeytin fiyatlarının 4 ile 7 TL arasında değiştiğini belirtti.

Zeytincilik mesleğini dede mesleği olarak sürdürdüğünü belirten Çiftçi Derviş Nasihat, “Bu yıl pek yağmur olmadığı için zeytinler erken kızarmaya başladı. Bizler de bundan dolayı zeytinleri erken toplamaya başladık.” dedi.

Yeşil zeytinlerin Nizip başta olmak üzere Oğuzeli ve çevresinde yetiştirildiğini aktaran Nasihat, “Zeytinin mevsimi başladı. Kışlık yeşil zeytin Gaziantep'te gelenek halini aldı. Buraya zeytinler Nizip bölgesi ve Kilis bölgesinden geliyor. Yeşil zeytin kırılıp çekirdeği temizlendikten sonra suya konuluyor. Gaziantep`te yeşil zeytinler kahvaltının yanı sıra börek ve lahmacun yemeklerinde tüketilir. Yine içerisine salça doldurularak kahvaltı sofraları için hazırlanır. Önümüzdeki aylarda da yağlık zeytinlerin hasadına başlanacak.” diye konuştu.  (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)














 

Bu haberler de ilginizi çekebilir