• DOLAR 32.531
  • EURO 35.002
  • ALTIN 2435.09
  • ...
Washington Post: “Filistin Halkı, Plan ve Programı Olmayan Abbas`tan Bıktı”
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Washington Post gazetesinin yazarlarından William Booth yazdığı makalede, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas`ın Filistinlilerin sevgisine mazhar olmadığını ve bu halkın kendisinden bıktığını yazdı.

Booth Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas`a ayırdığı makalesinde şunlar paylaştı:

“Mahmud Abbas`ın Filistinlilerin lideri olması çok zor. O artık ülkesi olmayan, halkın desteklemediği, adına konuşma yetkisi vermediği ve dahası bir planı olmayan bir adamdır.”

“Filistinli lider koltukta kalmak için çaba gösteriyor ve mücadele ediyor. Halkın desteği azaldığı gibi İsrailliler de kendisiyle alay edip duruyor. İsrailliler ya zayıflığından veya kışkırtıcı olmakla suçladıklarından bunu yapıyorlar. Filistin halkı ve özellikle gençler ise uğradıkları hayal kırıklığı nedeniyle ondan vazgeçtiler.”

“Batı Yaka, Filistinli gençlerden yalnız kurtların Siyonist yerleşimcilere karşı yaptıkları gösteriler ve taşlı bıçaklı eylemler nedeniyle sarsılıyor. Buna karşılık İsrail ordusu aralarında çocukların da olduğu bu insanlara kurşun yağdırıyor. Bir haftalık eylemlerde binden fazla Filistinli genç yaralanırken dört İsrailli öldü ve ondan fazla İsrailli de yaralandı.”

Yazar makalesinde, Mahmud Abbas`ın, Filistin bayrağının New York`taki Birleşmiş Milletler binası önünde göndere çekilmesi töreninden sonra Filistin`e dönüşünde nasıl karşılandığını irdeleyerek onun halk nezdindeki ağırlığını tartıyor ve şu tespitlerde bulunuyor:

“Küçük de olsa bunun bir başarı ve zafer olarak algılanması gerekirdi. Ancak Filistin`de bunu önemseyen olmadı. Birçok Filistinli bunu sembolik bir gelişme olarak gördüğünü belirterek, bunun 50 yıldır işgal altında olan topraklarını kurtarmak için bir şey yapmadığını ifade ettiler.”

William Booth, Filistinli demirci Recep Hammad`ın (27) değerlendirmesini aktarıyor. Hammad “Bayrağın çekilmesi iyi bir şey, ancak bu bir şey ifade etmez” derken,  bir belediye işçisi ise yaptığı değerlendirmede “Abbas`ın dönüşünde yapılan tören ve tezahürat oldukça sönüktü. Zaten insanlar buraya araçlarla zorla getirilmişti” diyor.

Ramallah`taki bir lokantada çalışan Hazım Süleyman (25) ise adeta halkına tercüman oluyor: “Senin anlamadığın husus şudur. Biz Filistin liderinin kim olduğuna bakmıyoruz. Biz bütün ihanetlerin sonucunu görmek istiyoruz.”

Booth, Filistin Siyasi Araştırmalar Merkezi`nin en son yaptığı ankete dikkat çekerek, Filistin halkının üçte ikisinin artık Abbas`ı istemediğini, istifa etmesini istediğini ve bu sonucun her siyasi için şok olduğunu hatırlattı.

2005 yılından beri başkanlık seçimi yapılmadığından Abbas`ın koltuğunu bu tür anketlerle sürdürdüğünü belirten Amerikalı yazarı Booth, aynı ankete göre Filistin halkının önümüzdeki beş yıl içinde İsrail devleti yanında bir Filistin devletinin kurulacağına inanmadığını söyledi. Durum böyle olunca halkın büyük kesimi direniş seçeneğine meylediyor.

Makalede, tüp dağıtım işi yapan Muhammed Riyad adındaki Filistinlinin sözlerine yer verilerek Riyad`ın “Mahmud Abbas her zaman Yahudi tarafını desteklemiştir” dediği ve kendisiyle arkadaşlarının Hamas`a bağlı bir hücrenin gerçekleştirdiği bir işgalci subayla eşinin ölümüyle sonuçlanan eylemi desteklediklerini söylediği belirtiliyor.

İsraillilerin üçüncü intifadan korktuklarını belirten yazar, direnişi esas almayan ve kendisine bağlı güçlerin İsrail ordusu ve polisiyle işbirliği yaptığı Mahmud Abbas`ın İsrail`den gereken desteği görmediğini savunuyor.

Yazar, İsrail için bütün bu fedakârlıkları yapan Abbas`ın İsrailli liderler tarafından sürekli eleştirildiğini, kendisinden bir taraftan Kudüs intifadasını bastırması talep edilirken diğer taraftan “takım giymiş terörist”, “olayların baş kışkırtıcısı” gibi vasıflarla nitelendiğini ve zayıflığıyla alay edildiğini belirtti.

Yazar, Mahmud Abbas`ın olayları tırmandırmak gibi bir derdinin olmadığını, aksine olayları sonlandırmak için çalıştığını, bir taraftan sivil halk direnişini desteklerken diğer yandan silahlı eylemleri reddettiğini, elinde yetki olmasına rağmen Batı Yaka`nın %60`ına hükmedemediğini, Gazze`ye hükmeden Hamas`tan şiddetli muhalefet gördüğünü yazdı.

….

Booth yayınladığı raporun devamında Filistin halkının artık Abbas`ın söz ve talimatlarını ciddiye almadığını belirterek berber olarak çalışan Mahmud Bedran`ın (27) “Abbas`ı destekleyen biri olarak söylüyorum. Kimse Mahmud Abbas`ın söylediklerine dönüp bakmıyor” sözlerinin durumu özetlediğini kaydetti.

Yazar raporunu Filistin Siyasi Araştırmalar Merkezi Müdürü Halil Eş-Şikaki`nin sözleriyle bitiriyor. Eş-Şikaki durumu değerlendirirken “İnsanlar Abbas`a kızgın. Çünkü onlar değişmeyen şartlara kızgın” diyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir