• DOLAR 32.383
  • EURO 35.112
  • ALTIN 2326.35
  • ...
Dostları, Şehit Fethi ve Cengiz`i anlattı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğruhaber / Bingöl

Cesaret, fedakârlık ve saygılı kişiliğiyle bilinen Cengiz Tiryaki, Karlıova ilçesinde sevilen ve değer verilen biriydi. Köyünde hayvancılık işiyle uğraşan Tiryaki, ailesi ve kardeşlerine de bakmakla yükümlüydü. Fedakârlığıyla bilinen Tiryaki, 2014 yerel seçimlerinden sonra BDP`ye oy vermediğinden dolayı hedef haline gelmişti. PKK, BDP`ye oy vermediği için Tiryaki`den köyü terk etmesini istemişti. Bu duruma direnen Tiryaki, daha sonra eli silahlı PKK`liler tarafından evinde tehdit edilmişti. Hakaretleri kabullenmeyen Tiryaki misliyle karşılık vermiş ve evini köyden taşımayacağını belirterek, “Kimi kimin köyünden kovuyorsunuz?” karşılığını vermişti. 9 Ekim Perşembe gecesi Cengiz Tiryaki`nin evi yaklaşık 10 kişilik bir PKK çetesi tarafından sarıldı. Tiryaki`den dışarı çıkmasını isteyen PKK`li grup, kardeşinin de ellerinde olduğunu belirterek dışarı çıkmaması durumunda evi çocuklarla beraber bombalayacakları tehdidinde bulundu. PKK`li saldırganlar daha sonra kapıyı açan Tiryaki`yi uzun namlulu silahlarla tarayarak köyden kaçtı. Yine o günlerde Bingöl Karlıova`da işe gitmek için evinden çıkan 4 çocuk babası HÜDA PAR üyesi Fethi Yalçın da (35) PKK`lılar tarafından bir araçtan açılan ateş sonucu şehit oldu. Bingöl`ün Karlıova ilçesinde PKK`lilerın silahlı saldırısı sonucu şehit edilen Fethi Yalçın ve Cengiz Tiryaki`nin örnek hayatlarıyla,  çevreleri tarafından çok sevildiğini belirten arkadaşları, aralarındaki dostluklarla ilgili bilinmeyen bağı anlattılar. Yalçın ve Tiryaki`nin yakın dost olduklarını ifade eden arkadaşları, Cengiz`in çevresi tarafından ‘Rodi` olarak tanındığını söylediler.

“AMCAM ŞEHİT RODİ`Yİ ÇOK SEVERDİ”

İki şehidin çok yakın dost olduklarını ifade eden Fethi Yalçın`ın yeğeni, “Amcam Şehit Rodi`yi çok severdi, bu yüzden dostluğun daha da sıkı olması için çocuklarını sünnet ettirirken Şehit Rodi`nin kirvelik yapmasını ister ve kirve olurlar.” dedi. Amcasının vurulmadan önce bunu hissettiğini de belirten E.Y, “Amcam, şehit olmadan bir gün önce okulda bir öğretmene bu günlerde ben de vurulabilirim demiş, bunu önceden dile getirmiş” şeklinde konuştu.

“ŞEHİT FETHİ`YE HER BAKTIĞIMDA HZ. OSMAN AKLIMA GELİRDİ”

Fethi`nin örnek bir Müslüman olduğunu söyleyen arkadaşı M.S, “Şehit Fethi, İslâmi sohbetleri kaçırmazdı, öğrendiklerini hemen hayatına uygulayan biriydi. Çok mütevazi bir insandı. Fazla konuşmayı sevmezdi. Ona her baktığımda Hz. Osman aklıma gelirdi” ifadelerini kullandı.

“ŞEHİT RODİ, BATAKLIKTA YETİŞEN BİR GÜL İDİ”

Şehit Cengiz`in arkadaşları arasında ‘Rodi` olarak tanındığını ve çok sevildiğini belirten arkadaşı Ö.A, “Şehit Rodi, bataklıkta yetişen bir gül idi. Herkes şehidi çok severdi. Çocuklarla çok iyi geçinirdi, sokaktan geçtiğinde çocuklar ona hayrandı” dedi.

“HER ZAMAN ŞEHADET PARMAĞI SEMALARDAYDI”

Diğer bir arkadaşı Ü.T. ise Şehit Cengiz`i şöyle anlatıyor; “Ben hiçbir zaman doya doya Şehit Rodi`nin yüzüne bakamadım, çünkü O`na baktığımda utanıyordum, çok nurani yüzlüydü, kılık kıyafetine çok özen gösterirdi. Tam İslâmi çerçevede giyinir ve insan kendisinden haya ederdi. Bütün yardım faaliyetleri, Kutlu Doğum etkinlikleri, parti mitingleri ve basın açıklamalarında her zaman ön saflarda yer alırdı, her zaman şehadet parmağı semalardaydı, ben şehidi böyle hatırlıyorum.”

“ASLA DAVAMDAN VAZGEÇMEYECEĞİM”

Cengiz`in vurulacağını önceden hissettiğini söyleyen Ü.T, “Şehadetinden bir hafta önce kendisiyle biraz sohbet etme fırsatım oldu ve kendisine dikkat etmesini söyledim. Bunun üzerine bana; ‘Beni vuracaklarını biliyorum ama ben asla davamdan vazgeçmeyeceğim. Benim bu köyde kimseye zararım dokunmadı, tam aksine köyde elimden geldiğince herkese yardım etmeye çalışıyorum` dedi. Şehid Rodi çok cesaretli ve çok da saygılı biriydi. Köyde cami imamı olmadığı zaman kendisi imamlık yapardı. Bir keresinde Cuma günü şehidin köyüne gitmiştim. Cuma namazını kılmak için camiye gittim, cemaat vardı ama imam yoktu. Kendileri imam olmadığı için Şehid Rodi`yi bekliyorlardı. Şehit Rodi geldi, Cuma namazını kıldırdı” şeklinde konuştu.

“O NORMAL YAŞANTISINDA BİLE ŞEHİT GİBİ YAŞIYORDU”

Tiryaki`nin örnek bir hayatının olduğunu belirten Ü.T, “O çok farklı biriydi, o normal yaşantısında bile şehid gibi yaşıyordu. O`nun İslâm`a aykırı hiçbir davranışını görmedim. Utanarak bakamadığım şehidin, şimdi resimlerine bakıyorum ve doyamıyorum kendisine” ifadelerini kullandı.

Cengiz`in alış veriş yaptığı market sahibi V.B. ise, “Şehit, borcuna çok sadık biriydi, düzenli bir hayatı vardı ve ailesine çok düşkündü. Alışveriş yaptığında asla çocukları unutmazdı ve devamlı onlara bir şeyler alırdı” şeklinde konuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir