• DOLAR 32.381
  • EURO 35.08
  • ALTIN 2325.29
  • ...
Uludağ Üniversitesi`nde 225 hastaya kök hücre nakli yapıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıklar Ana Bilim Dalı Hematoloji Bilim Dalı bünyesinde 2009 yılında kurulan ve sadece Bursa`ya değil, Güney Marmara Bölgesi`ne hizmet veren Kemik İliği Nakil Merkezi, bugüne kadar gerçekleştirdiği kemik iliği (kök hücre) nakilleri ile kan kanseri (lösemi) ya da lenf bezi kanseri olan hastalar için önemli bir merkez haline geldi.

225 hastaya kök hücre nakli yapıldı

Merkezde yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Hematoloji Bilim Dalı Kemik İliği Nakli Ünitesi sorumlu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vildan Özkocaman, bugüne kadar toplam 225 hastaya kök hücre nakil işlemi gerçekleştirildiğini açıkladı.

Nakillerin öncelikle kök hücre toplanarak gerçekleştirildiğini vurgulayan Doç. Dr. Vildan Özkocaman, “Hastalıklara göre kök hücrelerin ya kişinin kendisinden ya da dokuları ona uyan kardeşinden uygun ilik hücreleri alınıyor ve nakil işlemi gerçekleştiriliyor. Hastalığın tipine, evresine, çıkabilecek komplikasyonlara göre değişebilmekle beraber hastalarımızın yüzde 85`i hayattadır. Sadece Bursa ve ilçelerine değil, Güney Marmara Bölgesi`ndeki Balıkesir, Gönen, Bandırma, Yalova, Kütahya ve Bilecik`e de hizmet veriyoruz. Merkezimizde Hematoloji Bilim Dalı 24 özel odalı klinik yatağı ve nakil ünitemiz 8 hepafiltreli özel donanımlı odalarla nakil olacak hastaları izleme ve takip sürdürülmektedir. Hastalar nakil sırası beklemiyorlar. Şu an nakil ünitemiz tüm bu bölgelere yetecek sayıda yatağa sahiptir. Sayının artması gereken duruma da cevap verebilir.” dedi.

Nakil merkezinin yaklaşık 6 yıldır her yıl artan oranda nakil sayısı gerçekleştirdiğinin altını çizen Özkocaman, “Gerek Güney Marmara bölgesinden gelen hastalarımız gerekse Bursalı hastalar, nakil olmak için daha uzak bir şehre gitmek zorunda kalmıyorlar. Bu durum, sadece hastayı değil, ailesini ve çevresini de etkileyen önemli bir durum, kriz dönemleri için çok kolaylaştırıcı faktörler olmaktadır. Bursa`da nakil yapılmıyorken hastaların örneğin Ankara`da bir nakil merkezine ya da İstanbul`a gitmeleri ve orada şehre yerleşmeleri, en az 3-4 ay hatta 1 yıl kalacak şekilde bir ev bulmaları gerekiyordu. Ayrıca hastalar tanılarını koyan merkezde, bildikleri ve güvendikleri kendi doktorları tarafından izleniyorlar. Bu da önemli bir avantaj olabiliyor. Merkezimizde her yıl 40-50 arasında hastaya nakil yapılmaktadır. Hastalar nakil için sıra beklememektedir. Nakil ünitemiz her geçen yıl nakil sayısını arttırabilmiştir. Yıllık daha fazla sayıda nâkili de kaldırabilecek alt yapıya sahiptir.” diye belirtti.

Kemik iliği nakli nedir? Nasıl yapılır?

Kemik iliği nakli  (kök hücre nakli) sağlıklı kök hücreler verilerek hasta kişide yeni ve etkili, sağlıklı kan hücreleri yapılanmasını sağlayarak hastalığın ortadan kaldırılmasını hedefleyen bir tedavi şeklidir. Kan kanserleri, lenf bezi kanserleri olan, kemoterapiler sonrası uygun dönemdeki hastalara yapılabilmektedir. Bazı hastalıklarda standart tedavi şekli iken bazı hastalıklarda da nüks etmiş hastalıklarda kemoterapilerden sonra seçilecek en uygun yaklaşım olmaktadır. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir