• DOLAR 32.376
  • EURO 35.064
  • ALTIN 2325.797
  • ...
Diyanet sendika kollarından rakı festivaline sert tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Adana’da 12-13 Aralık 2015 tarihinde “Dünya Rakı Festivali” adıyla düzenlenmesi planlanan içki festivaline, Diyanet-Sen, Türk Diyanet Vakıf-Sen, Din-Bir-Sen ve Hak Bir-Sen sert tepki gösterdi. Sendika başkanları, dinimizce haram sayılan içkinin festival kisvesi altında meşrulaştırılmak istendiğine dikkat çekerek bu tür organizasyonlara izin verilmemesini istediler.

Adana’da düzenlenecek sözde festivalle içkinin meşrulaştırılmak istendiğine dikkat çeken Diyanet-Sen Adana Şube Başkanı Veysel Akkoç, “Rakı festivaline ‘dur’ diyoruz. Adananın tarihi mekânlarından olan Kazancılar Çarşısı’nda her yıl Aralık ayında düzenlenen ‘Dünya Rakı Günü’ festivalinin bu yıl da aynı mekânda düzenleneceği öğrendik. Adana’nın en işlek caddesinin meyhaneye çevrilmesini kınıyoruz.” diyerek tepkisini dile getirdi.

“Yetkililerden bu rezalete dur demelerini istiyoruz.”şeklinde sözlerini sürdüren Akkoç, “12-13 Aralık tarihlerinde festival adı altında bir rezalet işleniyor. Bu hem toplum hem de dinimiz açısından çok çirkin ve kabul edilemez bir durumdur. Bu organzeyi düzenleyenlerin bu caddede hem ibadethane olan caminin hem de ilim yuvası olan okulumuzun olduğunu hatırlatıyor, bu yanlışlarından geri adım atmalarını bekliyoruz.” dedi.

“Müslüman bir ülkede bu rezaletler yapılmamalıdır”

“Ey iman edenler içki kumar dikili taşlar ve fal okları şeytan işi birer pisliktir bunlardan kaçınız ki kurtuluşa eresiniz" ayetini hatırlatan Akkoç, “İslam’da yasaklanan içkinin festival adı altında meşru gösterilmesi kabul edilemez. İslam’a aykırı olan bu tür faaliyetlerin alenen yapılmasını şiddetle kınıyor ve diyoruz ki yüzde 99’u Müslüman olan bir ülkede bu rezaletler yapılmamalıdır.” şeklinde ifadeler kullandı.

“Müslümanlara saygı gösterilmesini istiyoruz”

Daha önceki yıllarda düzenlenen festivallerde yaşanan rezaletlere de değinen Akkoç, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Daha önceki yıllarda bu mekanda rakı festivali yapılıp sabah namazına gelen cemaatin ve okula giden öğrencilerin bu rezaleti görüp tepki gösterdiklerini biliyoruz. Adanamızda bu ve benzeri rezaletlerin bir daha olmaması için 71 bin üyesi bulunan Diyanet Sen Adana Şubesi adına, üyelerimiz adına yetkilere sesleniyor, bu çirkin festivalin iptal edileceğini bekliyor, bu rezaleti kınıyor, Müslümanlara saygı gösterilmesini istiyoruz.”

“Dini mekânların yanı başında yapılacak bu rezalet kabul edilemez”

Cami ve dini mekanların hemen yanı başında bu tür rezaletlerin işlenmesinin kabul edilemez olduğunu dile getiren Türk Diyanet Vakıf Sen Adana Şubesi Başkanı Ayhan Arabacı, "Adanamızın manevi mimarlarından Ramazanoğluların metfun bulunduğu Ulu Camimizin yanı başında içki festivali gibi bir rezaletin sözüm ona kutlanmasını şiddet ve nefretle kınıyorum. Yetkilileri hassas ve duyarlı olmaya davet ediyoruz. ” dedi.

Festivali ‘Rezalet’ olarak nitelendiren Arabacı, “Bu festivalin yapılacağı mekânın 100 metre ilerisinde bir okul var. Sabah çocuklar okula giderken bu rezilliğin hepsini görecek. Ayrıca okulun karşısında da Ulu Camii var. Sabah cami cemaati çok rahatsız olacak.” diye konuştu.

“Rakı festivalinin bir an önce iptal edilmesini arzu ediyoruz”

Arabacı, içki festivaline tepkisini şöyle sürdürdü:  “Adanamızın en işlek caddelerinden biri olan Ali Münif Caddesi üzerindeki Kazancılar Çarşısı’nda yapılacağı ilan edilen ve geçen sene de yapılan rakı festivalinin bir an önce iptal edilmesini arzu ediyoruz. Yüzde 99’u Müslüman olarak kabul edilen ülkemizde İslam’a aykırı faaliyetlerin yapılmasını asla kabul etmiyoruz. Hele hele bu faaliyetlerin alenen yapılması kabul edilecek bir durum değildir.” diye belirtti.

Adana'da düzenlenmek istenen rakı festivalinin, toplumu ifsat edici ve alkol kullanımını teşvik etmeye yönelik bir girişim olduğuna dikkat çeken Din Bir Sen Adana İl Başkanı Mustafa Işık da etkinliğin engellenmesi için yetkilileri göreve çağırdı.

“Biz nesillerimizin heba olmalarını istemiyoruz”

Organizasyonun bir an önce iptal edilmesini isteyen Işık, “Biz nesillerimizin heba olmalarını istemiyoruz. Ülke politikalarının da imhaya yönelik değil ıslaha yönelik olmasını arzu ediyoruz. Binaenaleyh yetkililer, bu işe bir an önce el atmalı ve muhtemel bir rezillik tehlikesinin önüne geçmelidir. Bu konuda herhangi bir girişimde bulunulmadığı taktirde sivil toplum kuruluşlarımızı harekete geçireceğimizi ve daha sert tepki vereceğimizi ifade etmek istiyoruz.” diyerek açıklamasını sonlandırdı.

“Yeşilay ile duyarlı STK'lar bu rezalete ‘Dur’ demek için harekete geçsin”

Hak Bir Sen Adana İl Başkanı Veda Uşak da kentin göbeğinde böyle bir etkinliğin kabul edilemez olduğunu belirtti. Uşak, “Yeşilay ile duyarlı STK'lar bu rezalete ‘Dur’ demek için adım atsın.” diyerek bu etkinliğin engellenmesi gerektiğini söyledi. (Ayhan Kaya - İLKHA)











Bu haberler de ilginizi çekebilir