• DOLAR 32.383
  • EURO 35.091
  • ALTIN 2326.314
  • ...
Balyoz`da iki subaya inceleme
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Terör ve örgütlü suçlar soruşturma bürosu savcılığı, Balyoz davasında askerlere kumpas kurulduğu iddiasıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmayı derinleştirdi. Soruşturmanın iki ayağı var. Birinci bölüm 1. Ordu  Komutanlığı`nda yapılan seminere ilişkin gerçek belgelerin ve ses kayıtlarının komutanlık dışına nasıl çıkarıldığı ile ilgili. İkinci bölüm ise, seminer ile ilgili gerçek belgelere ‘kimlerin ve nasıl eklemeler` yaptığı ile ilgili. Askeri istihbarat bu iki olayda rol aldığından şüphelendiği iki subayın ismini soruşturmayı yürüten savcıyla paylaştı.

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ "Darbeye teşebbüs" iddiası ile açılan davalarla ilgili olarak önceki gün "İçimizdeki hain subaylar olmasaydı bu komploların bu kadar başarılı olması mümkün değildi. İçimizde hala hainler var" açıklamasında bulunmuştu. Başbuğ da daha sonra Ergenekon davası ile birleştirilen İnternet Andıcı davasında yargılanmış, hapis cezası almış, tutuklu kalmış ve daha sonra beraat etmişti.

Askeri istihbarat başkanı ile savcılık görüştü
Savcılık, soruşturma kapsamında Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanlığı  ile koordineli çalışıyor. Bu koordinasyon kapsamında son Yüksek Askeri Şura öncesi Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı ile soruşturmayı yürüten savcılık ile yaklaşık 4 ay önce Çağlayan Adliyesi`nde bir görüşmede gerçekleştirdi.

Bu görüşmede ‘Balyoz belgelerinin ordu komutanlığından nasıl ve kimler tarafından çıkarıldığının tespiti için izlenecek yol haritası` belirlendi. Savcılık ile Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı arasında bu konularla ilgili resmi yazışmalar yapıldı.

Askeri istihbarat iki subay üzerinde yoğunlaştı

Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı, Balyoz belgelerinin yayınlandığı döneme ilişkin savcılık talimatı ile incelemeler başlattı.  O dönemde görev yapan iki subay, çalışmaların sonucunda şüpheli olarak ön plana çıktı. Askeri istihbarat, söz konusu iki subay ile ilgili bilgileri soruşturma savcılığına iletti.

Yetkileri, iletişim bilgileri ve banka hesapları araştırılıyor

Şu anda delil toplama aşamasında olan savcılık, askeri istihbarattan iki subayın o dönemdeki görevlerini, hangi evraklara, hangi birimlere ve hangi odalara ulaşma yetkileri olduğunun tespitini istedi.  Ayrıca iki subayın iletişim (telefon, e-mail, posta) kayıtları da geçmişten günümüze incelemeye alındı.

Sosyal çevreleri de inceleme kapsamına alınan iki subayın banka hesaplarına da bakılıyor.

İki subayın soruşturma dosyasında şüpheli olan gazeteciler Mehmet Baransu ve T. O ile de irtibatlı olup olmadığı araştırılşıyor

Balyoz davası beraat ile sonuçlandı
Balyoz davası,  1. Ordu Komutanlığı'ında emekli Orgeneral Çetin Doğan liderliğindeki bir grup askerin hükümeti devirmek için darbe planı yaptığı iddiasıyla açıldı. Taraf Gazatesi'nde Balyoz haberlerinin yayınlanmasının ardından 2010 yılında emekli ve muazzaf askerlereden oluşan 365 kişiye dava açıldı. 36 kişinin de beraat ettiği davada diğer sanıklar da 16 yılla 20 yıl arasında hapis cezalarına çaptırıldı. Yargıtay'da mahkemenin verdiği kararları büyük oranda onayladı.

Ancak sanıklar yargılama esnasında Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu ve hak ihlali olduğunu savundu. Yüksek mahkeme sanıkların haklarının ihlal edildiğini tespit etti. Bu karar üzerine sanıklar hakkında yeniden yargılama kararı verildi. Yeniden  yargılanan sanıklar beraat etti.

al jazeera

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir