• DOLAR 32.585
  • EURO 34.826
  • ALTIN 2416.551
  • ...
DNA araştırması ödül kazandırdı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ABD'de Kuzey Carolina Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya ve Biyofizik Bölümü'nde ders veren 69 yaşındaki Prof. Dr. Aziz Sancar, DNA onarımı konusunda yaptığı çalışma Nobel Kimya Ödülü`ne layık görüldü. Prof. Dr. Aziz Sancar'ın doğup büyüdüğü Mardin`in Savur ilçesinde büyük bir sevinç yaşanıyor.

Sancar, ödülü Lindahl ve Modrich; hücrelerin hasar gören DNA'ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde kazandı.

Nobel Kimya Ödülü'nü, İsveçli Tomas Lindahl ve ABD'li Paul L. Modrich ile paylaşan Prof. Dr. Aziz Sancar, ödülünü 10 Aralık'ta düzenlenecek törende alacak.

Prof. Dr. Aziz Sancar kimdir?

Prof. Dr. Aziz Sancar 1946 yılında Mardin Savur ilçesinde dünyaya geldi. ABD'de Kuzey Carolina Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya ve Biyofizik Bölümü'nde ders veren Prof. Dr. Aziz Sancar, kanser tedavisinde 'Ritmik saat' buluşuna imza atarak dünyaca çapında üne kavuşmuştu. 1946 yılında Mardin'de dünyaya gelen, Sancar, 'DNA tamiri' ve 'hücre döngüsü kontrol noktası' gibi konularda yaptığı çalışmalarla da adını duyurmuştu. (M. Salih Keskin – İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir