• DOLAR 32.471
  • EURO 34.553
  • ALTIN 2475.109
  • ...
Filistin`de öfke dinmiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Siyonist işgal devleti israilin Mescid-i Aksa'ya ihlâlleri ve Yahudi yerleşimcilerin şiddetine tepki olarak başlayan Filistinli öfkesi dinmiyor. Batı Şeria`daki Yahudi yerleşimciler Çarşamba sabahı 18 yaşındaki bir Filistinli kadını silahla vurdu. Siyonist işgalci israil polisi, kadına taş attığı için ateş açıldığını ifade etti ancak kimin ateş açtığını belirtmedi. Al Jazeera`nin Kudüs muhabiri, Filistinli gencin sağlık durumunun ciddi olduğunu aktardı. Olay iki Yahudi yerleşimini birbirine bağlayan yola yakın Beyt Sehir kasabasında yaşandı. Burada Yahudi yerleşimciler ve Filistinliler arasında sık sık çatışma yaşanıyor.

Salı günü de Batı Şeria`daki büyük protestoların ardından, Siyonist işgalci israil güçleri gece saatlerinde baskınlar düzenledi. Baskınlar işgal altındaki Batı Şeria`nın Nablus kenti ve Al Halil`in Halhul ilçesi merkezliydi. Onlarca ev aranırken 22 Filistinli tutuklandı. Batı Şeria`nın farklı noktalarında ve Kudüs`te İsrail güvenlik güçleriyle Filistinliler arasında çatışmalar devam etti. İsrail askerinin açtığı ateşte iki Filistinli ağır yaralandı.

Siyonist işgalci yetkililerle Filistin yönetimi, patlak veren duruma karşı gece bir güvenlik toplantısı düzenledi. Toplantıdan sızan bilgilere göre, iki taraf sokakları yatıştırmak konusunda anlaştı.

Filistinli yetkililer, Siyonist işgalci israilden güvenlik önlemleri ve baskıları azaltmasının yanı sıra Yahudi yerleşimcileri kontrol altına almasını istedi. Siyonist yetkililer ise Filistin yönetiminden protestocuların israilli askerlerle temas noktalarına ulaşmasını engellemesini istedi.

Filistin Kızılayı dünkü çatışmalarda yaklaşık 200 Filistinli'nin yaralandığını veya nefes alma zorlukları yaşadığını açıkladı. Kızılay gerçek mermi isabet eden iki Filistinli'nin durumunun kritik olduğunu da belirtti.

Filistinli çocuk uğurlandı
Siyonist işgalci israil güçleri tarafından katledilen 13 yaşındaki Filistinli çocuk Abdürrahman Ubeydullah`in cenazesine dün binlerce Filistinli katıldı. Siyonist işgalci israil güçleri ise Salı günü geçtiğimiz yıl içinde israillilere karşı eylem düzenleyip katledilen üç Filistinli'nin evini basıp dinamitle patlattı.

Siyonist işgal güçlerinin katlettiği 13 yaşındaki Filistinli çocuğun cenazesine birlerce Filistinli katıldı.

İşgal altındaki Batı Şeria`da Yahudi yerleşimciler yolları kesip Filistinlilerin araçlarının geçişine izin vermedi. Görgü tanıkları yüzlerce yerleşimcinin Nablus ile Kalkiliyye kentlerini birbirine bağlayan yolu kestiklerini ve Filistinlilerin araçlarına taşla saldırdıklarını anlattı. Tanıklara göre siyonist işgal ordusu yolları kesen yerleşimcilerin güvenliğini sağladı. Yollar ise böylelikle tamamen trafiğe kapatılmış oldu.

Yerleşimciler Nablus kentinin kırsalındaki Ceyt kasabasını bastı. Oradaki Filistinlilerin evlerini taşladı. Yerel Filistinli savunma ekipleri karşılık verince iki tarafın arasında çatışmalar çıktı.

Geçtiğimiz dönemde aşırılıkçı Yahudi grupların Mescid-i Aksa`ya yönelik baskın ve ihlalleri nedeniyle Filistin`de gerginlik tırmanmıştı.

Kaynak: Al Jazeera, Reuters, AFP ve AA
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir