• DOLAR 32.378
  • EURO 34.996
  • ALTIN 2325.675
  • ...

Bitlis'te ekmek, çay ve et fiyatlarına yapılan zam halkı zor durumda bırakıyor. Zamlara tepki gösteren Merkez Zeydan Mahalle Muhtarı Hikmet Kandemir, işsizlikle boğuşan bir şehirde yaşayan halkın, yapılan bu zamlar altında ezileceğini belirterek yetkililerden ve esnaflardan duyarlılık istedi.

Kandemir, çay fiyatlarının 25 kuruş artırılarak 75 kuruş yapıldığını, vatandaşların kahvehanelerde oturmaktan çekindiğini belirterek şunları söyledi: “Bitlis`te çay fiyatlarını yükselttiler. Vatandaşlar kaldırımlarda, sokaklarda dolanıp duruyor. Sadece çay değil ekmek ve et fiyatları aldı başını gidiyor. Bir çayın maliyeti ne kadar ki 75 kuruşa satılıyor. Tatvan`da aynı zam yapıldı. Halk protesto edince geri çekildi. Bir an evvel belediyenin bu konu hakkında çalışma yapması gerekiyor.” dedi.

Yetkililerle görüştüğünü dile getiren Kandemir, “Ben İl Valisi Ahmet Çınar`a ulaşmaya çalıştım. Kendisi ilçelerde olduğu için ulaşamadım. Belediye başkanı ile cep telefonu ile görüştüm. Kendisi bu konu hakkında itiraz haklarının olduğunu, en kısa zamanda çözüm noktası bulacaklarını söyledi. Ayrıca kahve sahiplerinin bu konu hakkında duyarlı olması gerekiyor.”

Asgari ücretle geçinen insanların bu fiyatlar karşısında zorlanacağını ifade eden Kandemir, “Vatandaş iş imkanı olmadığı için çarşıda kahvehanelerde oturmak zorunda kalıyor. Hele önümüz kış mevsimi vatandaş ister istemez kahvehanelerde oturmak zorunda kalacak. Kimisi cebinde 2 lirayla çarşıya geliyor.  Bu para 3 çay parası bile etmiyor. Ekmeği 90 kuruşa, etin kilogramını ise 34 liraya satmaya başladılar. Eskiden asgari ücretle geçinen vatandaş 3 öğünde 3 ekmek yiyebiliyordu. Şimdi 3 öğünde bir ekmek yer ise ancak geçinebiliyor. Böyle adaletsiz bir dağılım içerisinde Bitlisli esnaf daha duyarlı olmalıdır. Unutmasınlar ki vatandaşların sayesinde onlar da varlıklarını sürdürebiliyorlar.” diye konuştu.  (Şükrü Tontaş - İLKHA)