• DOLAR 32.538
  • EURO 34.763
  • ALTIN 2490.568
  • ...
"Anız yakanlar tarımsal desteklerden yararlanamayacak"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman`da son günlerde giderek artan anız yangınları hakkında,  Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından  bir açıklama yapıldı. Anız yakanların tarımsal desteklerden yararlanamayacağı belirtilen açıklamada, çiftçilerin tarımsal desteklemelerden mahrum kalmamaları için kesinlikle anız yakmaması uyarısında bulunuldu.

Açıklamada, Batman genelinde alınan tüm tedbirlere ve kesilen cezalara rağmen, anız yangınlarının önünün kesilemediği belirtilerek, “Anız yangınları çevre ve halk sağlığını tehdit ediyor. Anız yangınları bitkilerin, hayvanların ve en önemlisi insanların sağlıklı yaşam zincirini doğrudan etkilemektedir. Anız yakmak, su ve rüzgar erozyonuna neden olmaktadır. Anız yakmakla kendi toprağımız, suyumuz ve geleceğimiz yok edilmektedir. 5488 sayılı Tarım Kanunu kapsamında olmak üzere, anız yakan çiftçilerimizin prim desteklemelerinden men edilmesi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunulmuştur. Bu nedenle çiftçilerimizin tarımsal desteklemelerden mahrum kalmamaları ve mağdur duruma düşmemeleri için, anızları kesinlikle yakmamaları gerekmektedir.” denildi.

Anız yakılan alanların uydudan tespitine başlandı

Anız yakılan arazi sahiplerine ceza kesileceğine vurgu yapılan açıklamada, “Tüm kamu kurum ve kuruluşlarımız ile kolluk kuvvetlerimiz tarafından, anız yangınlarının önlenmesi için yoğun bir çalışma gerçekleştirilmektedir. Tüm kamu kurum ve kuruluşlarının anız yakanlar için tuttukları tutanaklara istinaden, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce 232 bin TL ceza kesilmiş ve savcılıklara suç duyurusunda bulunulmuştur. Müştereken oluşturulan, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü arazi ekiplerinin, arazide yaptığı tespitlere ilave olarak, uydu görüntüleri ile yapılan tespitlere göre de ceza kesilmesi için çalışmalar başlatılmıştır.” ifadelerine yer verildi.

Bundan sonra da anız yakanlara ceza kesmeye devam edileceği hatırlatmasında bulunulan açıklamanın devamında, şunlar kaydedildi:

“Alınan önlem ve duyurulara rağmen, anız yangınlarına sebep olanlar hakkında cezai işlem uygulanacaktır. Anız yakan çiftçilerimiz, pirim desteklemelerinden mahrum kalabilecektir. Anız yakılan araziler uydudan tespit edilmektedir. Uydu tespitlerine göre cezai işlem uygulanacaktır. Bu nedenle; vatandaşlarımız, anızları yakmamalı ve kendi tarlalarındaki anız yangınlarına engel olmalıdır.” (İLKHA)






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir