• DOLAR 32.335
  • EURO 35.062
  • ALTIN 2308.378
  • ...
Rusya, Batı ile savaşını Suriye üzerinden sürdürüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Riyad Makaev – Doğruhaber/Analiz

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin BM Genel Kurul Toplantısında konuşurken hem BM güvenlik konseyini hem de Batı`yı eleştirdi. ABD`yi ikiyüzlülükle suçladı, katil Esed`i savundu ve dünya gündemini Rusya`ya daha doğrusu Kremlin`e çevirmeyi başardı.

Putin 15 senedir Rusya`yı fiilen yöneten bir lider olarak böylesine Suriye konusunda hem BM hem de Batı`yı eleştirme hakkına sahip midir? bir bakalım. 15 sene önce BM ve AİHM`in uyarılara rağmen Çeçenistan`da soykırım uygulayan Rus lider Putin, daha sonra ABD`nin Afganistan ve Irak işgali sırasında pek bir eleştiri yapamamıştı. Tam tersine ABD ve müttefiklerinin “uluslararası terörizme” karşı yapılan operasyonlarını Kuzey-Kafkasya`da kendi yaptığı soykırımına müdahale etmemesi şartıyla desteklemişti. Bugün ABD`yi “Uluslararası terör tehdidi hakkında konuşup, aynı anda onu finanse etmek ikiyüzlülüktür” diye eleştiren Putin`in aslında kendisi ikiyüzlülüğün ustası. Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna ve Suriye konusunda ABD Başkanı Obama`nın BM Genel Kurul Toplantısında sarf ettiği sözlere  “Kimseye gelişme modeli dayatılamaz” diye karşılık verirken Kuzey-Kafkasya Cumhuriyetlerinde Müslüman halklara dayattıkları yaşam modelini unutmuş gözükmektedir. Putin, Gürcistan, Abhazya, Kırım ve Ukrayna`da yaptıklarını unuttu ve Rusya`yı bu konularda haklı göstermeye çalıştı. Rusya Devlet Başkanı, Esed`i savunarak zaten dünya kamuoyunda gerçek yüzünü göstermiş oldu. Ancak bu kimsenin umurunda değil. Çünkü herkes kendi çıkarı peşinde. Suriye`de ölen insanları düşünen hiç kimse yok.

RUSYA BATI`NIN PLANLARINI BOZDU

Batı tarafından dışlanan ve ekonomik yaptırımlar uygulanan Rusya, gitgide imajı bozulan bir devlet haline getirilmişti. Rusya bu durum karşısında geri adım atmadan direniyor ve son zamanlarda atağa geçti. Ruslar Suriye`de bir hava üssü kurdu ve bir bölgesel güç olmadığını Batı`ya göstermiş oldu. Rusya böyle bir hamle yapmamış olsaydı BM Genel Kurul Toplantısında geçen sene G-20 zirvesinde olduğu gibi büfe sırasında yalnız beklerdi. Rusya Devlet Başkanı Putin, Suriye`de bir askeri üs kurarak BM Genel Kurul Toplantısında tüm ilgiyi üzerine çekerek bu sefer kendini yalnız bıraktırmadı. Ayrıca, Suriye konusunda Batı`nın ve müttefiklerin bugüne kadar geliştirdiği planlarını tamamen bozguna uğrattı. Artık kim ne yaparsa yapsın, Suriye konusunda Rusya dışında hiçbir şey yapamaz. Rusya altını çizerek Esed`i kurtarmak istediğini ve DAEŞ`e karşı da Esed olmadan mücadelenin başarısızlıkla sonuçlanacağını söyledi.  

ABD ARTIK RUSYA`YI CİDDİYE ALIYOR

Rusya`nın Suriye`de üs açarak elde ettiği joker meyvelerini vermeye başladı. Daha iki ay önce Rusya devlet Başkanı`nı ciddiye almayan ABD artık Rusya ile iyi geçinmek veya ne pahasına olursa olsun Putin`den tamamen kurtulmak zorunda. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya ile Suriye konusunda temel ilkeler noktasında anlaşma sağlandığını açıkladı. ABD Başkanı Obama geçen sene G-20 zirvesinde Rusya`yı sadece bölgesel bir güç olarak nitelemişti ama bugün Kerry, “Zaman, birlik olup Suriye krizinden çıkış yolu bulma zamanıdır” dedi. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise daha net konuştu: “Duruşumuzu daha önce de ifade etmiştik. Bölgedeki hiç kimseye bağımlılığımız yok, ancak Suriye devletinin çökmesine izin veremeyeceğimize dair güçlü bir his taşıyoruz.”

BM GENEL KURUL TOPLANTISI BİR ŞOV ALANI

BM Genel Kurul Toplantısı Devletler arasında yapılan bir şovdan ibaret. Kimse bu şovda konuşulan şeyleri ileri zamanlarda dikkate almıyor. Herkes barıştan, birlikten bahsederek toplantıdan ayrıldı. Ama inanın bundan sonra kan daha da çok akacak. Birbirlerini ikiyüzlülükle suçlayanlar aslında bundan sonra daha büyük ikiyüzlülük yapacaktır. BM, gücünü ve görevini yitirdi. İşte bu konuda herkesle hemfikirim. Barıştan ve birlikten bahsedenler daha bu toplantı bitmeden daha sıkı düşman olarak ayrıldılar. ABD ve Rusya arasında yapılan anlaşmalar sadece göstermelik ve zaman kazanmak için dünya kamuoyu önünde yapılan şovdan ibarettir. Bekleyelim ve görelim bundan sonra maalesef dünya daha da karışacak…

Bu haberler de ilginizi çekebilir