• DOLAR 32.51
  • EURO 34.779
  • ALTIN 2497.742
  • ...
"Kırtasiye seçimi yaparken dikkatli davranılması gerekir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Öğrencilerin sıklıkla kullandıkları kırtasiye malzemelerinin içerdikleri maddeler bakımından çocukların sağlığını tehdit eden ürünler olduğuna dikkat çeken Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Dr. Hamza Ağca, velilere, kırtasiye seçimi yaparken dikkatli davranması noktasında uyarılarda bulundu.

Okulların açıldığı dönemlerde çocukları sağlık açısından pek çok tehlikenin beklediğini belirten Ağca, kırtasiye malzemelerinde katkı maddesi olabileceğini söyledi.

Kırtasiye malzemelerinde ve okul araç gereçlerinde zehirli kimyasal maddelerin olduğunu belirten Ağca, “Fitalatlar ve azo boyaları  zehirli kimyasal maddedir. Kırtasiye malzemeleri ve okul araç gereçlerinde   katkı maddesi olarak kullanılmaktadır.  Bu malzemelerin çocukların ağızlarına götürmeleriyle veya deri yoluyla vücuda girmeleri durumunda karaciğere zarar verebilir. Azo boyar maddeleri ise, doğal  rejenere ve sentetik elyafların boyanmasında ve renklendirmesinde kullanılmaktadır.”dedi.

Kullanım alanı çok geniş olan azo boyar madde ile işlem görmüş malzemelerin uzun süreli ve vücut ile teması  sonrasında insanlarda bazı kanser türlerine ve karaciğer hastalıklarına yol açtığına vurgu yapan Ağca, “Ağır metaller de, antimon, arsenik, baryum, kadmiyum, nikel, krom, kurşun, civa ve selenyum gibi maddeler de, değişik amaçlarla okul malzemelerinde kullanılmaktadır. Biyoduyarlılık sınır değerlerinde verilen limitlerin aşılması durumunda ter ve tükürük yolu ile vücuda taşınan bu maddele,r vücutta birikmekte ve vücuttaki yararlı minerallerle yer değiştirmektedir. Bu durum da insanlarda bazı kanser türlerinin görülmesinde ve bazı nörolojik sorunların ortaya çıkmasında önemli bir rol oynamaktadır.”diye uyardı.

 TSE ve CE işaretlerinden biri bulunmalı

Kırtasiye malzemesi ve gereçleri satın alırken, ürünün üzerinde mutlaka TSE ve CE işaretlerinden en az birinin olmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Ağca, “Mataralar, şişeler ve beslenme çantalarının plastik olmamasına dikkat edilmeli, kokulu ve boyalı ürünlerden kaçınılmalıdır. Solvent bazlı kalemler kesinlikle satın alınmamalı, su bazlı kalemler tercih edilmelidir.”tavsiyesinde bulundu.

Çocukların sırt çantalarına çok fazla araç gereç doldurulmamalıdır

Yapıştırıcı alımında da içerinde uçucu madde olan yapıştırıcıların kesinlikle satın alınmaması gerektiğini belirten Ağca, “Çocukların sırt çantalarına çok fazla araç gereç doldurulmamalıdır.  Çocukların kas iskelet sistemi de sırt çantası, uzun süreli ve yanlış kalem tutma gibi basıya bağlı risk oluşumuna yol açmakta. Bu amaçla sırt çantalarına çok fazla araç gereç doldurulmamalı, mümkünse çantalar sürüklenerek götürülecek şekilde olanlardan seçilmelidir. Uzun süreli yazı yazma önlenmelidir.” Önerilerinde buundu.(İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir