• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Televizyon tamirciliği teknolojiye yenik düştü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bir zamanların gözde mesleklerinden olan televizyon tamirciliğinin günümüzde son demlerini yaşadığını belirten televizyon tamircileri, sadece teknolojiye ayak uyduran televizyon tamircilerinin ayakta  durabildiğini belirtti.

Televizyon tamirciliği için eleman bulunmadığını aynı zamanda mesleğe olan merakın bittiğini ifade eden 50 yıllık televizyon tamircisi İrfan Demirci, meslek liselerinde okuyan öğrencilerin tamircilik ücretini az bulduğu için farklı meslek dallarına yöneldiğini söyledi.

Teorik bilgi olmadan, sadece pratik bilgi ile tamircilik yapılmadığını belirten İrfan Usta, televizyon tamirciliğinin günümüzde son demlerini yaşadığını, sadece yeni çıkan teknolojik ürünlerin tamirini yapabilen tamircilerin ayakta durabildiğini belirtti.

50 yıldır televizyon tamirciliği yaptığını dile getiren İrfan Usta, aynı zamanda antik radyoları tamir edip günümüze uyarlayarak bin ve iki bin TL arasında şark türü işletmecilere satarak, mesleğini sürdürüyor.

Kalifiyeli eleman yetişmiyor

Televizyon tamirciliğinin teknolojiye yenik düşmekle beraber kalifiyeli eleman yetişmemesinden de yakınan İrfan Usta, “50 yıldır bu mesleği yapıyorum. Tabi şimdi eskisi gibi yeni nesil elemanlar yetişmiyor. Meslek olarak tamircilik hiçbir zaman ölmez. Fakat yeni yeni usta ve eleman yetiştiremiyoruz. Memlekette okullar uzun süreli olduğu için, meslek liselerinden çıkan öğrenciler de ücreti az bulduğundan bu işe fazla sıcak bakmıyorlar. İnşallah önümüzdeki dönemlerde biraz daha iyi olacağını tahmin ediyoruz.”ifadelerini kullandı.

Vatandaş bozulan cihazının yerine yenisini almayı tercih ediyor

Gelişen teknolojiyle birlikte birçok mesleğin bittiği gibi televizyon tamirciliğinin de yenik düştüğünü belirten İrfan Usta, “Eleman yetişmememsinin ilk sebebi çıraklık ve kalfalık yasalarına göre haftada bir gün okullarda eğitim veriliyor. Daha sonra yetişen elemanlar bu mesleği pek önemsemiyorlar. Çünkü ücreti az olduğundan, kendi meslekleri dışında başka meslek dallarını tercih ediyorlar. Dolayısıyla tamircilikte nispeten teknolojinin gelişmesiyle yeni elektronik ürünler çıkıyor. Yeni nesil bu ürünlere heves ediyor. Ya da vatandaş bozulan cihazına tamir parası vereceğine yenisini almayı tercih ediyor.”şeklinde konuştu.

Eleman yetişmemesi en büyük sıkıntımız

Gaziantep`te birçok televizyon tamircisinin işyerini kapatıp farklı meslek dallarına yöneldiğini belirten İrfan Usta, sadece teknolojiye ayak uyduran televizyon tamircilerinin mesleği sürdürdüğünü söyleyerek, “Yeni ürünler daha çok tercih ediliyor. Ya da bozulan ürün yerine vatandaş yenisin alıyor. Çünkü tamir ile yenisi arasında fazla bir fark yoktur. Bundan dolayı bizlerde maddi sıkıntılar başladı. Yoksa bizim üye sayımız binden fazla ve bu üye ile elemanlarımızın hiç biri kalmadı. Mesleğimiz her geçen gün gelişiyor. Çünkü biraz da teknolojiye ayak uydurmamız lazım. Yeni ürünlerin tamamı teknolojinin son çıkardığı ürünler bundan dolayı fazla bir sıkıntı yaşamıyoruz. Fakat eleman yetişmemesi en büyük sıkıntımız.”diye konuştu.

Tamircilik işlerine kimse heves etmiyor

Tamircilikte teori bilgi olmazsa sadece pratik bilgi ile tamirciliğin olmadığını aktaran İrfan usta, “Birçok esnafımız iş yerini kapattı. Teorik bilgi olmazsa sadece pratik bilgi ile tamircilik olmuyor. Biz hem teori ve hem de pratik çalıştığımız için yeni teknoloji ürünlerin tamirini de yapabiliyoruz. Eğer bu mesleğe uyum sağlayamazsan bu meslekten para kazanamazsın. Meslek okullarında elektrik ve elektronik yada otomasyon dalları var. Bundan dolayı tam olarak verimli olmuyor. Meslek okullarında okuyan öğrencilerimiz bu mesleğe pek de fazla heves etmiyor. Hangi meslek dalında daha çok ücret kazanıyorsa o mesleği heves ediyor. Tamircilik işlerine kimse heves etmiyor.”ifadelerini kullandı. (İbrahim Koçyiğit- İLKHA)








 

Bu haberler de ilginizi çekebilir