• DOLAR 32.546
  • EURO 34.91
  • ALTIN 2433.41
  • ...
Filistin bayrağı BM`de dalgalanıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda 119 ülkenin "evet" oyu vererek kabul ettiği tasarı sonucunda Filistin bayrağı, BM Genel Merkezi'ndeki Gül Bahçesi'nde göndere çekildi. BM'de "üye olmayan gözlemci devlet" statüsüyle temsil edilen Filistin'in bayrağı, 193 üye ülke bayraklarının bulunduğu yerde dalgalanacak.

Filistin bayrağını BM Genel Merkezi'nde göndere çeken Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, seramoniye katılanlara kısa bir konuşma yaptı; "Bu töreni, Filistin bayrağını dalgalandırmak için ölenlere, hapis düşenlere, katledilenlere, yaralananlara adıyorum" dedi. BM Genel Sekreteri Ban ki-Moon ise, "Filistin bayrağının genel merkezimizde dalgalanması BM'nin Filistin halkına olan desteğini sembolize ediyor. Bu seramoninin Filistin'de nihai amaca ulaştığımızı gösterdiği gibi bir ilizyon içerisinde değiliz" diye konuştu.

Törene aralarında Başbakan Ahmet Davutoğlu ve beraberindeki heyetin de olduğu çok sayıda kişi katıldı. Yüzlerce Filistinli de Batı Şeria'nın Ramallah kentindeki Yaser Arafat Meydanı'na kurulan dev ekrandan töreni takip etti. Kentte bir festival havası olduğunu söyleyen bölgedeki Al Jazeera muhabiri İmtiyaz Tyab, "Aileler, milli marşlar eşliğinde Filistin bayraklarını sallıyorlar" dedi.

Abbas, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na hitap ettiği konuşmadaysa, "Filistin bayrağının BM merkezinde göndere çekilmesi lehine oy veren herkese teşekkür ediyorum" dedi. İsrail hükümetine illegal eylemlerini durdurma çağrısı yapan Abbas, uluslararası toplum ve BM'den kendilerine bu konuda destek vermelerini istedi:

"Filistin halkı anavatanından uzakta sürgünde ölmeyi, bir kamptan diğerine sığınarak yaşamayı hak etmiyor. Daha ne kadar İsrail, uluslararası hukukun üstünde olacak ve daha ne kadar hesap vermeyecek? İsrail, Oslo Anlaşması ve diğer anlaşmaların gereklerini yerine getirmiyor. Buradan deklare ediyorum. İsrail bu anlaşmalara uymamaya devam ettikçe, biz de artık uymayacağız."

İsrail'den tepki
Binyamin Netanyahu, Abbas'ın BM Genel Merkezi'nde yaptığı konuşmaya tepki gösterdi. Netanyahu, "Gerçek temellere dayanmayan yalanlarla dolu bu konuşma Ortadoğu'daki hastalığı ancak kışkırtacaktır. İsrail, bütün anlaşmalara uymak suretiyle bölgedeki çatışmasızlığı koruyan taraftır" dedi.

"Filistin bayrağı, Kudüs'ü Şerif'te de dalgalanacak"
Başbakan Ahmet Davutoğlu da BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada Filistin sorununa da değindi. Filistin bayrağının bir gün Kudüs'te de dalgalanacağını söyleyen Davutoğlu şöyle konuştu:

"Filistinliler 60 yıldan fazla bir süredir kendi bağımsız devletlerini kurmak için uğraşıyorlar, bugün filistin bayrağının BM'de diğer devletlerin bayrağının yanında dalgalanacağı anı birilikte göreceğiz. Bu an tarafların masada eşit bir şekilde temsil edilebilmeleri ve sonuçta hakkani ve sürdürülebilir bir barışa erişmek için sağlıklı bir müzakere süreci yönetebilmeleri için çok önemlidir. Filistin bir gün bağımsız olacaktır, bugün veya yarın ve Doğu Kudüs de başkent olacaktır. Sayın Abbas'ın da söylediği gibi Doğu Kudüs'ün başkenti olduğu bir Filistin devletini hep birlikte kutlayabileceğiz, en yakın zamanda. Bütün Müslümanlar, Hrıstiyanlar ve bütün uluslar oraya herhangi bir kısıtlama olmaksızın gidebilecekler. Kudüs bütün insanlık için önemlidir. Hem İslam'ın hem Hrıstiyanlığın kutsal saydığı bir şehirdir. Yasa dışı yerleşimlerin ve ihlâllerin kutsal alanlara, özellikle Harem-i Şerif'e, Mescid-i Aksa'ya yönelik devam etmesi derhal ve koşulsuz şartsız durdurulmalıdır ki bir barış sürecinden bahsedebilelim. Harem-i Şerif'in zamansal ve mekansal olarak bütünlüğüne saygı göstermek gerekir. Herhangi bir şekilde Harem-i Şerif'in zamansal ve mekansal olarak bölünmesine karşı bütün adımları kuvvetle reddediyor ve kınıyoruz. Filistinlilerin bir bütün olarak birlikte yaşama haklarını teslim etmek gerekir. Bu çerçevede Filistin devletinin çok önemli bir parçası olarak Gazze de özgür bırakılmalı ve 8 yıldır devam eden yasa dışı, insanlık dışı ambargo sona ermelidir. Türkiye'nin Filistinlilerin onurlu bir hayat sürdürebilmesi için sağlayacağı siyasi ve ekonomik destek de devam edecek."

Kaynak: Al Jazeera 

Bu haberler de ilginizi çekebilir