• DOLAR 32.504
  • EURO 34.638
  • ALTIN 2481.799
  • ...
Bağbozumu mevsimi ile birlikte şire türlerine rağbet arttı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kış aylarında insan vücudunu sıcak tutan cevizli sucuk, muska ve pestil gibi şire türlerine halkın büyük ilgi gösterdiğini belirten pazar esnafı, yaklaşık bir haftadır başlayan bağbozumu mevsimi ile birlikte özellikle üzüm ile yapılan şire türlerinin rağbet gördüğünü kaydetti.

Kuru üzüm, kuru dut, pestil, sucuk, pekmez, fıstık, badem, kayısı başta olmak üzere çok sayıda doğal ürünlerin yer aldığı Elmacı Pazarı`nda yerli ve yabancı turistler tarafından kurutmalıklar da yoğun ilgi görüyor.

Tezgâhlarda, cevizli sucuklar, pestiller, pekmez, melengiç kahvesi ve nar ekşisi gibi şire türünden baharat ürünlerinin yer aldığı Elmacı Pazarı`nda okulların açılmasıyla hareketli günler başladığını belirten esnaf, satışlardan memnun olduğunu dile getirdi.

Kışın gelen misafirlere bu tür şire türleri ikram edilerek tatlı kış sohbetleri yapılır

Gazianteplilerin kış hazırlığı olarak mutlaka şire türlerini aldıklarını belirten Elmacı Pazarı esnafı Tarık Durur, “Gaziantepliler kış hazırlığına daha yeni yeni başlıyor. Daha çok şire türleri tercih ediliyor. Sucuk, muska, pestil, kuru kayısı, ceviz ve tarhana dediğimiz üzüm çeşitleri gelen misafirlere ikram edilir. Bunlar bizim eski geleneklerimizdir. Kışın gelen misafirlere bu tür şire türleri ikram edilerek tatlı kış sohbetleri yapılır. Kışın satışlarımız daha çok artıyor. Fiyatlarımızda geçen yıla oranla biraz artış var. O da bu yıl ürünlerin az olmasından kaynaklanıyor.”dedi.

Şire türlerinin yanı sıra kurutmalıklarda yoğun ilgi görüyor

Şire türlerinin yanı sıra kurutmalıkların da yoğun ilgi gördüğünü ifade eden Nurettin Erbalcı ise “Gaziantep`te kış aylarına hazırlık için yapılarak kurutulan kabak, biber, patlıcan ve acurlar piyasaya çıktı. Kurutmalıklar kışın yeniyor ama Temmuz ayı başları itibariyle yurt dışından ve yurt içinden muhtelif yerlerden Gaziantep`e özellikle Elmacı Pazarı`na turist akını oluyor. Şu anda yoğun bir talep var. Müşterilerimiz buradan aldıkları kurutmalıkları bir veya iki yıl içerisinde tüketiyorlar.” ifadelerini kullandı.

Elmacı Pazarı Türkiye ve Gaziantep`te isim yapmış ünlü bir çarşı olduğunu aktaran Erbalcı, “Gaziantep ile alakalı bütün ürünler; şire ürünleri, üzüm sucuğu, bastık, muska, Antep Fıstığı, ev salçası, biberlerimiz ve kuruluklarımız bu bir iki ay içerisinde satılmaktadır. Halkımızın ve müşterilerimizin büyük bir ilgisi var.” dedi.

Bu tür şireler kış mevsiminin vazgeçilmezidir

Bayramdan sonra okulların açılması ile birlikte şireye olan ilginin arttığını belirten Turan Efendioğlu da, “Mevsim itibari ile üzüm artık çıktı. Şu an üzümün olgunlaştığı bir mevsimdir. Bununla beraber gördüğünüz gibi pestil, cevizli sucuk, fıstıklı sucuk, muska ve pekmez bunlar hep yeni mamullerdir. Kuru üzümler Besni üzümü başta olmak üzere bu mevsimde gelir. Kilis ve Antep karası ve kırma dediğimiz pekmezden yapılan tarhana çeşitlerimiz var. Şu anda yoğun bir talep özellikle yurt dışı talebi daha çok ve yurt dışından gelip bayramlarını burada geçiren gurbetçiler var. Bu tür şireler kış mevsiminin vazgeçilmezidir.” şeklinde konuştu.

Efendioğlu, “Vatandaşlarımız kışlık şirelerini almaya başladılar. Bayramdan sonra okulların açılması ile birlikte şireye olan ilgi de arttı. Gaziantep halkı mutlaka şireyi mutfağından eksik etmez. Şire türü olarak üzüm pekmezi, pestil, sucuk, bastık var. Gaziantep`te kış günü geldiği zaman şire almak bir gelenek haline geldi. Daha kaliteli, daha güzel besin olduğu için herkes tercih ediyor.” ifadelerini kullandı.  (İbrahim Koçyiğit- İLKHA)  






















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir