• DOLAR 32.523
  • EURO 34.892
  • ALTIN 2480.57
  • ...
Rusya ÖSO`yu Vurdu: 26 Ölü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Amerikalı bir yetkili Reuters'e yaptığı açıklamada, Rus uçaklarının Suriye topraklarında ilk hava operasyonunu düzenlediğini söyledi.

Sabah saatlerinde Rusya parlamentosunun üst kanadından yurtdışında askeri operasyon düzenleme yetkisi alan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye'deki angajmanının geçici olduğunu söyledi. "Suriye'de teröristlerle mücadele için gerekenin önleyici hamleler olduğunu" belirten Putin, "Sıranın Rusya'ya gelmesini bekleyemeyiz" dedi.

Putin, Beşşar Esed'in ülkesinin geleceği için uzlaşmaya hazır olduğunu umduğunu söyledi.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Suriye'deki hava saldırılarının IŞİD'e karşı başlatıldığını söyledi. Şoygu, hedeflerinin IŞİD'e ait askeri ekipmanlar, iletişim tesisleri, silah ve yakıt depoları olduğunu söyledi.

"Hedef ÖSO, 26 sivil öldü"
Al Jazeera`ye konuşan Suriye Faruk Tugayı Sözcüsü Eymen Asmi, Rusya`nın hava harekâtında Özgür Suriye Ordusu'na ait bölgenin hedef alındığını söyledi. Asmi, İdlib`in Latanme bölgesinde hedef alınan İzze Tugayı`nın, Özgür Suriye Ordusu`na bağlı olduğunu ve söz konusu gruba ait hedeflerin Suriye Hava Kuvvetleri`nin daha önce kullandığı mühimmata oranla daha gelişmiş ve daha güçlü bombalarla vurulduğunu söyledi.

ABD`deki görüşmeler sonrasında gerçekleşen bu bombardımanın "Rusya`nın gövde gösterisi" niteliğinde olduğunu savunan Asmi, silahlı Suriye muhalefetinde Rus bombardımanına yönelik tepki olduğunu söyledi. Asmi'ye göre Humus'taki bombardımanda 26 sivil öldü. Eymen Asmi, diğer bombardımanlarda da kayıplar olduğunu söyledi.

“ABD uçakları IŞİD hedeflerini vuruyuor. Rus uçakları ise Suriyeli muhalifleri ve ÖSO`yu bombalıyor. Ya ABD ile Rusya arasında anlaşma var, bu bombardıman da bu anlaşmanın sonucu. Ya da iki ülke arasında anlaşmazlık var, Rusya bu bombardımanla ABD'ye bir mesaj verdi. Her iki koşulda da ölenler Suriyeliler oluyor.”

ABD: Vurdukları yer IŞİD kontrolünde değildi
ABD, Rusya'nın hava operasyonlarının, koalisyonun operasyonlarını etkilemediğini söyledi. Suriye'deki koalisyon hava saldırılarını koordine eden CENTCOM'dan ABD'li bir yetkili, Rusya'nın vurduğu hedefin IŞİD kontrolündeki bir bölge olmadığını söyledi.

Rusya'nın "hava sahasını boşaltın" uyarısına karşın koalisyon uçaklarının bölgede uçmaya devam ettiğini ifade eden yetkili, Rusya'nın Humus dışındaki alanlara da hava saldırısı yapabileceğini söyledi.

AFP'ye bilgi veren güvenlik kaynakları da, Rusya'nın ilk operasyonda üç vilayeti vurduğunu söyledi.

"Rusya muhalifleri hedef alıyor gibi"
Reuters`e konuşan Fransız bir diplomatik kaynak, “Rusya, Suriye`deki hava harekâtında IŞİD`i değil Suriyeli muhalifleri hedef alıyor gibi görünüyor" dedi.
Yine Reuters`e ismini vermeden konuşan bazı muhalifler de, Rusya`nın vurduğu bölgenin Özgür Suriye Ordusu`na bağlı muhalif grupların kontrolünde olduğunu savundu.

İvanov: Operasyon süresi belli
Kremlin İdari Başkanı Sergey İvanov, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed`in Rusya lideri Putin`den acil askeri yardım istediğini söyledi. Verilen iznin “yalnızca hava operasyonları için” kullanılacağını belirten İvanov, Rus askerlerinin Suriye topraklarında savaşmayacağını vurguladı.

Batılı ülkelerin aksine Suriye rejiminin çağrısıyla ülkeye gideceklerini söyleyen İvanov, operasyonların açıkça belirli bir zaman çerçevesinde yürütüleceğini ifade etti. İvanov, askeri ve teknik detayların daha sonra ordu yetkilileri tarafından paylaşılacağını açıkladı.

'Suriye'nin rızası gerekiyordu'
Rusya anayasasına göre, ordunun ülke dışında faaliyet gösterebilmesi için sözkonusu ülkenin yönetiminin rızası gerekiyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı, yürütülecek Orta Doğu operasyonları hakkında her Çarşamba günü müttefiklere bilgi verileceğini söyledi.

Kısa süre sonra Şam yönetiminden yapılan yazılı açıklamada, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in Rusya lideri Putin'e askeri destek talep eden bir mektup yazdığı ifade edildi.

Putin: Sahada yokuz
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kara operasyonuna katılmayacaklarını geçtiğimiz günlerde bir televizyon röportajında belirtmişti. Putin, Rusya'dan Suriye'ye savaşmaya gidenlerin geri dönmemesi için Esed rejimini desteklediklerini ifade etmişti.

Binlerce savaşçının ülkeye dönmesinin ulusal güvenliği tehdit edeceğini vurgulayan İvanov da açıklamasında, "Batılı ortaklarımızın suçlamalarının aksine, bu operasyonun herhangi bir dış politikayla, hırs tatminiyle ilgisi yok. Operasyon tamamen ulusal güvenliğimizle ilgili" dedi.

Suriye'deki Rus silahları
Rusya`nın bir süredir Suriye`de Lazkiye yakınlarında askeri üs kurması ve ağır silahlar ile savaş uçaklarını bölgeye göndermesi ABD`nin tepkisini çekmişti. Ülkedeki izleme örgütleri tarafından Rus savaş uçaklarının IŞİD'e ait bazı hedefleri vurduğu iddia edilmiş, Kremlin bu iddiaları reddetmişti.

Rusya, ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyona Esed güçlerinin de dahil olmasını savunmuş, kendilerinin de koalisyona girmesinin belirli şartlar sağlanırsa mümkün olabileceğini söylemişti.

Rusya`nın halihazırda Suriye`de savaş uçakları ve çeşitli ağır silahları bulunuyor.

Kaynak: Reuters

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir