• DOLAR 32.501
  • EURO 34.599
  • ALTIN 2478.243
  • ...
Washington`un Terör Listesine Aldığı 3 Hamas Mensubu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Amerika idaresi geçen 8 Eylül Salı günü Hamas Hareketi'nin lider ve komutanlarından üç ismin uluslararası teröristlerin isimlerinin bulunduğu kara listeye alındığını açıkladı. Karara tepki gösteren Hamas, bunun ahlaksızca ve uluslararası hukuka aykırı bir karar olduğunu belirtti.

Amerika Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, Amerika idaresinin 3 Hamas liderini kara listeye aldığını belirterek, bunların Hamas Siyasi Birim üyesi Ruhi El-Müştehi, Hamas`ın askeri kanadı durumundaki İzzettin El-Kassam Tugayları`nın Genel Komutanı Muhammed Dayf ve yine Kassam Tugayları`nın önde gelen komutanlarından Yahya Es-Sinvar olduğunu duyurdu.

Amerika idaresinin kara listeye aldığı bu önemli şahsiyetleri tanıyalım:

Muhammed Dayf

Muhammed Diyab İbrahim Dayf, İslamî Direniş Hareketi (Hamas)`ın askeri kanadı durumundaki İzzeddin El-KassamTugayları`nın Genel Komutanı.

Dayf, Filistin`de 1948 yılında yaşanan Siyonist işgalcilerin cinayet, saldırı ve soy kırımlarının neticesinde mülteci durumuna düşen ve bin bir sıkıntı çeken Filistinli ailelerden birinin çocuğu olarak 1965 yılında dünyaya geldi. Ailesi Gazze`nin güneyinde bulunan Han Yunus Mülteci kampına yerleşmeden önce birçok yerde kalmak durumunda kaldı.

Küçük Dayf, aile bütçesine katkı sağlamak için babasıyla birlikte çalışıyordu. Küçük yaşında birçok mesleği öğrendi.

Girdiği İslam Üniversitesinde davet ve öğrenci çalışmaları alanında gayretkeş bir öğrenci olarak kendini gösteren Dayf, bu süre içinde Müslüman Kardeşler Cemaatinin düşüncelerinden etkilendi.

Askeri çalışmalara ise 1987 yılında başlayan birinci intifadada başladı. 1989 yılında işgal rejimi tarafından tutuklanan Dayf, Hamas mensubu olmakla suçlanarak yargılanmadan bir buçuk yıl zindanda tutuldu.

Zindandan çıktıktan sonra Kassam Tugayları`nın bazı komutanlarıyla Gazze`den Batı Yaka`ya geçip 1993 yılında hareketin buradaki alt yapısını oluşturdu.

İşgal rejimi, Siyonist asker ve çetelerine karşı yapılan ve onlarcasının ölümü ve yaralanmasıyla sonuçlanan birçok eylemin arkasında Dayf`ın olduğunu iddia ediyor.

Dayf, işgal rejiminin tasfiye edilecekler listesinin en üst sıralarında yer alıyor. Ancak işgalcilerin şimdiye kadar yaptığı bütün suikastları başarısız kaldı.

Siyonist İç İstihbarat Teşkilatı (Şabak) bu önemli şahsiyeti tasfiye edememesini, onun zekâsına, dikkatli davranmasına, askeri dehasına ve gözlerden uzak kalma becerisine bağlıyor.

Birçok Filistinli, “Hamas Generali” diye bahsettiği ve uzun yıllar işgalciden gizlenmeyi beceren bu komutanla iftihar ediyor.

Dayf Gazze`de 4 kez suikasttan kurtulmayı başardı. En son suikast geçen sene dayatılan savaşta meydana geldi. 20 Ağustos 2014 tarihinde işgal güçlerine ait savaş uçakları Gazze`nin kuzeyinde bir evi bombaladı. Saldırıda eşi, iki çocuğu ve ailesi dışında üç kişi şehit oldu.

İlk suikast girişimi ise 2001 yılında yapıldı. Ardından bir sene sonra ikinci suikast denemesi gerçekleşti. O zaman işgal ordusu helikopterleri Gazze`nin kuzeyinde bulunan Şeyh Rıdvan Mahallesinde aracına iki füze atmış, saldırıdan işgalcinin ifadesiyle mucize eseri kurtulmuştu.

En korkunç suikast saldırısı ise 2006 yılında yapıldı. Siyonist işgal rejimi kaynakları onun bu saldırıda gözlerinden birini kaybettiğini ve vücudunda ciddi hasarlar meydana geldiğini iddia ederken, Hamas hareketi bunları doğrulamadığı gibi, yalanlamadı da.

İşgal rejimi Muhammed Dayf`ı Kassam Tugayları`nın askeri yönünü ve işgal rejimine attığı füzeleri geliştirmekten sorumlu tutuyor.

Siyonist basın Dayf`ı “an”ın adamı olarak tanımlıyor, Gazze`deki savaş ve barışa ve Kassam`ın ne zaman operasyon yapacağına ve bunları ne zaman durduracağına kendisinin karar verdiğini iddia ediyor.

Ruhi Müştehi

1959 yılında Gazze`de doğan Ruhi Müştehi, Hamas`ın en üst organı olan Siyasi Birim üyesidir.

Siyasi Birim üyesi olmanın yanında kendisi Hamas`a bağlı El-Mecd güvenlik biriminin de kurucusu olarak biliniyor. İsrail onu Kassam Tugayları`nı kuran şahsiyetlerden biri olarak görüyor.

2002 yılında işgal rejiminin düzenlediği suikastla şehit olan Kassam komutanı Salah Şehade`nin açıklamalarına göre, Hamas hareketinin “İslamî Direniş Hareketi” ismini taşıyan 14 Aralık 1987 tarihli ilk bildirisini basma görevini Müştehi üstlenmişti.

13 Şubat 1988 yılında evlendikten altı ay sonra hazırlamakta olduğu patlayıcı elinde patladı. Yaralı olarak kaldırıldığı hastanede, o zaman Gazze`ye hükmeden işgal güçleri tarafından tutuklandı.

İşgal rejimi, tutuklanan Müştehi`yi ajanlarına yönelik ciddi operasyonlar yapmakla suçlayıp yedi müebbet ve yirmi yıl hapis cezası verdi.

Müştehi kesintisiz 24 yıl Siyonist işgal zindanlarda kaldı. Mısır gözetiminde Hamas hareketiyle işgal rejimi arasında Aralık 2011 tarihinde sağlanan esir takas anlaşmasıyla serbest kaldı. Anlaşmayla Filistin direniş güçlerinin Haziran 2006 tarihinde esir aldığı Siyonist asker Gilat Şalit`e karşılık salıverilen 1050 esirden biri kendisiydi.

2012 yılında hareketin Siyasi Birim üyeliğine seçildi.

Siyonist medya kaynaklarına göre, geçen sene yaşanan savaşta işgal rejiminin tasfiye etmek istediği Hamas liderleri arasında Müştehi de bulunuyordu.

Yahya Sinvar

Yahya Sinvar 1962 yılında Han Yunus Mülteci Kampında dünyaya geldi. Aslında kendisi Siyonist işgal rejiminin 1948 yılında işgal ettiği ve şu anda Ashkol diye adlandırdığı El-Mecdel şehrindendir.

Sinvar, Kassam Tugayları`nı kuran ilk nesil şahsiyetlerdendir. Aynı şekilde harekete bağlı El-Mecd güvenlik biriminin de kurucuları arasındadır.

Şu anda hareketin en üst organı olan Siyasi Birim üyesidir. Siyonist medya kaynakları, hareketin elindeki Siyonist askerlerin dosyasını takip etmek üzere kendisini görevlendirdiğini iddia ediyor.

Sinvar üniversite eğitimini Gazze`deki İslam Üniversitesinde Arap Dili dalında tamamladı.

Hamas hareketi 1987 yılında kurulmadan önce Gazze`de Müslüman Kardeşler Cemaatine bağlı güvenlik ve davet birimi Mecd`i 1985 yılında kurdu.

Sinvar, birinci intifadada düşman adına casusluk yapan birçok kişinin soruşturmasını yürütmüştür. O zaman Mecd güvenlik birimi, silahlı eylemlerini Kasam Tugayları kurulmadan önce askeri eylemler yapan ve El-Mücahidun el-Filistiniyyun ismiyle bilinen hareketin ilk silahlı kanadıyla koordineli çalışıyordu.

İşgal güçleri Sinvar`ı birkaç kez tutukladı. İlk olarak 1982 yılında tutuklandı. Ancak birkaç gün sonra serbest bırakıldı. Aynı yıl işgal rejimine karşı yapılan etkinliklere katıldığı suçlamasıyla tekrar tutuklandı ve altı ay hapse mahkûm edildi. 1988 yılında tekrar tutuklanan Sinvar`a Mecd birimini kurmak ve Hamas`ın askeri kanadına mensup olmak suçlamasıyla dört kez ömür boyu ve otuz yıl hapis cezası verildi. En son yapılan esir takasıyla 2011 yılında özgürlüğe kavuştu.

Zindandan çıktıktan sonra hareketin 2012 tarihinde yaptığı seçimlerde Hamas`ın Siyasi Birim üyeliğine seçildi.

Siyonist basın yayın organlarına göre, Sinvar işgal rejiminin tasfiye etmek istediği Hamas liderleri arasındadır.

FİLİSTİN HABER

Bu haberler de ilginizi çekebilir