• DOLAR 32.392
  • EURO 35.145
  • ALTIN 2324.16
  • ...
Gaziantepli kömürcüler satışlarından memnun değil
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hava sıcaklıklarının her geçen gün düşmeye başlamasıyla halk kış hazırlıklarına başladı. Eylül ayında başlayan odun kömür satışlarının kasım ayının sonuna kadar hareketli geçmesi bekleniyor.

Gaziantep’te son dönemlerde artan doğalgaz kullanımının yaygınlaşmasının kendilerini olumsuz etkilediğini belirten mahrukatçılar (yakacak satıcıları), her yıl doğalgaz kullanımının artması nedeniyle kömür satışlarında düşüş yaşandığını belirtti.

Odun ve kömür satışlarının sadece kırsal mahalle sakinleri tarafından tüketildiğini belirten Gaziantepli mahrukatçılar, kaloriferlik kömür satışlarının ciddi anlamda azaldığını sadece sobalık kömürlerin satışının devam ettiğini dile getirdiler.

Doların artmasından dolayı kömür fiyatlarında yükselme olduğunu belirten mahrukatçı Mehmet Gül, geçen yıllara oranla kömür satışlarının çok düşük olduğunu söyledi.

Gaziantep’te doğalgaz kullanımının artması ile her geçen yıl odun kömür satışlarının azaldığını belirten Gül, “Kömür satışlarımız başladı. Her yıl aşağı yukarı bu mevsimde satışlar başlar. Doğalgazın şehrimize gelmesi ile birlikte az da olsa son yıllarda satışlarımızı etkiledi. Özellikle kaloriferlik bazında bizi sobadan daha çok etkiledi. Kenar mahallelerde soba kullanımı devam ettiği için kömür satışlarımız genelde kırsal kesimlerde ikamet eden vatandaşlarımıza oluyor. Sobalık kömür fiyatları bazından geçen yıla göre ucuz fakat doların biraz yükselmesi ile fiyatlar yükseldi. Eğer dolar yükselmemiş olsaydı. Bu yıl kömür fiyatları çok ucuz olacaktı. Kömür hazırlıklarımız yaptık satışları bekliyoruz.” dedi.

Kömür fiyatları ile ilgili de bilgi veren Gül, fiyatların kömürün kalitesine göre değiştiğini belirterek, “Kömür fiyatları 550 ile 600 TL’den başlıyor. Vadeli olursa fiyatlar değişiyor. Kömür tabi kaliteye göre değişiyor. 520’den 560’a kadar kömür var. Tabi şuan için fiyatlar bu dolar düştüğü zaman fiyatlarda ister istemez bir düşüş olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Doğalgaz kullanımının artmasının odun ve kömür satışlarını olumsuz etkilediğini belirten bir diğer mahrukatçı Ali Kelet ise, “Doğalgazın yaygınlaşmasıyla birlikte kömür kullanan vatandaşların sayısı da düştü. Geçen yıla kıyasladığımızda bu yıl kömür satışlarında yüzde 20’lik bir azalma oldu.” dedi.

Dolar fiyatlarının artmasından dolayı fiyatların yükseldiğini belirten Keleş, “Geçmiş yıllara göre baktığımızda Antep’te kömür satışları pek fazla başlamadı. Bunun tek sebebi dolar fiyatlarının ciddi anlamda artmasından kaynaklanıyor. Vatandaş şuan fiyatları yüksek buluyor. Sezon başlarında 500 TL olan kömür fiyatları şuanda en düşük kalitede olan kömür fiyatı 600 TL ile 750 TL arasında değişiyor. Bu yıl en büyük sorunumuz dolar fiyatlarının artmasıdır. Bundan dolayı sezonumuz çok da iyi geçmiyor.”şeklinde konuştu.

Fiyatlarda ekim sonuna doğru artış beklediklerini belirten Keleş, “Geçen yıllara baktığımızda şuan vatandaşlar kömür ihtiyacının çok az miktarda karşıladı. Büyük bir çoğunluk hala bekliyor. Bir ay sonra ciddi bir yoğunluk başlayacaktır. Odunun tonu şu anda 400 TL ve kömür fiyatları 600 ile 650 lira arasında. Doğalgaz da geçen sene bizi yüzde 30 etkiledi. Bu sene tabi daha fazla yaygınlaştı. Bu da talebi düşürüyor.” ifadelerini kullandı.  (İbrahim Koçyiğit - İLKHA)











Bu haberler de ilginizi çekebilir