• DOLAR 32.497
  • EURO 34.828
  • ALTIN 2490.435
  • ...
Yapıcıoğlu: "Ümmetin başı sağ olsun"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu yayımladığı yazılı bir basın açıklaması ile dün Mina`da yaşanan faciada vefat eden hacılara taziyelerde bulundu.

Bayramın birinci gününde Mina'da Cemerat Bölgesinde meydana gelen ve her geçen saat ölü ve yaralı sayısında artış yaşandığını belirten Yapıcıoğlu, yaşanan bu elim faciannın bütün İslam Âlemini yasa boğduğunu söyledi.

Bu tür elim hadiselerin tarihte nadir rastlanan vakalar olduğunu belirten Yapıcıoğlu, “Bu acı bir anda ümmetçe yaşadığımız bayram sevincini eleme çevirmiştir. Ümmetin yaşadığı bu acıyı derinden hissediyoruz. Bu elim hadisenin kısa bir süre önce Mescit alanında yaşanan vinç kazasının akabinde gelmesi ise üzüntümüzü katlamıştır.” ifadelerini kullandı.

“Suudi yetkililerinin tavrı suçluluk psikolojisinden kaynaklanmaktadır”

Yaşanan  bu katliamın kaza, ihmal veya kasıt, sebebi her ne olursa olsun, bir organizasyon beceriksizliği ve yönetim zafiyeti sonucu meydana geldiğini belirten Yapıcıoğlu, daha önce de aynı bölgede birçok kez yaşanan ve çok sayıda hacının hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan olaylardan ders alınmadığını ve bu tür büyük hadiselerin tekrarlanmaması için tedbirler alınmadığını söyledi.

Yapıcıoğlu, “Suudi yetkililerinin kazanın müsebbibi olarak da bizzat mağdurları işaret etmeleri suçluluk psikolojisinden kaynaklanmaktadır. Kaza sebebi olarak gösterdikleri Afrikalı hacıları cehaletle itham ederek işi hakarete, rencide etmeye kadar götürmeleri ise ayrı bir fecaattir. Hac organizasyonunu yapan Suudi yetkililerinin ehliyetsizlik sorunu mevcuttur. Allah`ın evinde O'nun misafirleri olan hacıların uğradıkları bu akıbetin müsebbiplerinin muhasebe yapmaları ve İslam Ümmetine hesabını vermeleri gerekmektedir.” diyerek Suudi yetkililerinin açıklamalarına tepki gösterdi.

“Harameyn`in idaresi özerk ya da tamamen bağımsız bir yapıya kavuşturulmalı”

Yaşanan  bu elim kazanın Haremeyn bölgesinin statüsünü tekrar gündeme taşıdığını ve sorgulanır hale getirdiğini belirten Yapıcıoğlu, Parti programlarında belirttikleri  “Harameyn`in idaresinin özerk ya da tamamen bağımsız bir yapıya kavuşturulması ve yönetiminin İslam toplumlarınca oluşturulacak bir meclis tarafından yürütülmesi gerekir.” ilkesinin ne kadar ehemmiyet arz eden bir talep olduğunun ortaya çıktığını söyledi.

Yapıcıoğlu,  “Bu elim hadise teklifimizin daha fazla gecikmeden İslam ümmeti tarafından tartışılması gerektiği gerçeğini ortaya koymuştur. Yaşanan bu elim hadisenin coğrafyamızda yaşanan ve bizleri hüzne boğan olayların son halkası olmasını, İslam ümmetinin bir daha böyle acılar yaşamamasını dilerim.” diyerek vefat eden hacılara rahmet, yaralılara ise acil şifa temennisinde bulunarak, “Ümmetin başı sağ olsun.” dedi. (İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir