• DOLAR 32.368
  • EURO 34.974
  • ALTIN 2325.402
  • ...
Merkel: Mülteci krizinde çözüme çok uzağız
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Merkel, Almanya parlamentosunda yaptığı konuşmada "Avrupa'nın yalnızca mültecileri seçerek yerleştirmekle kalmaması, aynı zamanda üye devletler arasında adil bir dağıtım konusunda da kalıcı adımlar atması gerektiğine inanıyorum. İlk adım atıldı ancak hala olmamız gereken yerden çok uzaktayız" dedi.

Avrupa'ya bu yıl 500 bine yakın mülteci ve göçmen ulaştı.

AB bakanları bu hafta bunlardan 120 bininin üye ülkelere zorunlu kotalarla yerleştirilmesi planını oy çokluğuyla kabul etti.

Ancak Romanya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya ve Macaristan plana karşı oy kullandı, bazı Orta Avrupalı liderler de tepki göstererek uygulamayacakları imasında bulundu.
Merkel, AB'nin zorunlu kota ve sınır güvenliği konusunda aldığı kararları memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

'Fırsatlar risklerden fazla'
Ancak krizi ele alış biçiminin uzun vadede Avrupa'yı şekillendireceğini kaydeden Almanya Başbakanı, bazı AB üyesi devletleri mültecilere temel ihtiyaçları konusunda Avrupa'daki asgari standartları sağlamamakla eleştirdi.

Merkel konuşmasında Almanya'daki sığınma başvuruları sürecini hızlandırma sözü de verdi.

Mülteci krizinde "fırsatların risklerden daha fazla olduğu" vurgusunu yapan Başbakan, Avrupa'nın bu meselede ABD, Rusya ve Orta Doğu'daki diğer ortaklarının desteğine ihtiyaç duyduğunu belirtti.

AB liderleri hangi konularda anlaştı?

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne en az 1 milyar euro (yaklaşık 3.4 milyar TL) yardım,

Türkiye, Lübnan ve Ürdün gibi ülkelere daha fazla yardım,

Türkiye ile daha kapsamlı diyalog ve işbirliğinin artırılması,

Mültecilerin ana yol güzergahındaki Balkan devletlerine destek,

Sıkılaştırılmış sınır kontrolleri,

Ekim ayında yeni bir görüşme ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşme.

Merkel: Esad ile görüşülmeli

Avrupalı liderler, Suriye'de dört yıldır süren ve yaklaşık 12 milyon kişiyi evlerini terk etmeye zorlayan savaşın sona erdirilmesi için 'BM öncülüğünde uluslararası çabaların artırılması' çağrısı yaptı.

Liderler, "AB, bu konuda üstüne düşeni yapacaktır" dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de Suriye'de barış ortamı sağlanması için "Birçok aktörle konuşmalısınız, Beşar Esad da dâhil" diye konuştu.

Merkel, "Yalnızca ABD, Rusya ile değil, bölgedeki önemli ortaklarla, İran ve Suudi Arabistan gibi Sünni ülkelerle de konuşulmalı" mesajı verdi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Cumartesi günkü açıklamasında Esad'ın iktidarı bırakması gerektiğini ifade etmişti.

İngiltere Savunma Bakanı Philip Hammond da Avam Kamarası'nda yaptığı konuşmada, Esad rejiminin çökmesindense siyasi bir geçiş süreci olmasını istediklerini belirtmişti.

IŞİD'e karşı hava saldırıları düzenlemeye hazırlanan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise 'Esad'sız siyasi geçiş' olmasından yana olduğunu kaydetti.

Hollande Perşembe günü yaptığı açıklamada "Esad gitmeden geçiş dönemi olmaz. Suriye'nin geleceği Beşar Esad'dan geçmeyecek" dedi.

BBC Türkçe

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir