• DOLAR 32.607
  • EURO 34.745
  • ALTIN 2497.519
  • ...
Kâbe güvenliğindeki sıkıntı zaafiyet mi, ihmal mi?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bu gün sabah saatlerinde oluşan izdihamda 717 hacı hayatını kaybederken, 863 hacıda yaralandı. Yaşanan izdiham arkasında Diyanet işleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez`in dile getirdiği  “Ciddi bir yönetim sorunu var.” sözleri, dikkatleri Mekke`de güvenliği sağlayan şirketlere çevirdi.

Mekke'de meydana gelen bu facia bir ihmalin sonucu mu yoksa bir zaafiyet mi yaşanıyor? sorusunun sorulduğu bu olayın arkasındaki muhatap güvenlik şirketi ise İngiliz G4S şirketi.

2010 yılından bu yana Kâbe'nin güvenliğinden İngiliz G4S şirketi sorumlu. Uluslararası güvenlik şirketi olan G4S daha önce birçok insan hakları ihlalleri ile gündeme gelmiş bir kuruluş.

G4S şirketi aynı zamanda terör rejimi İsrail`in de cezaevi güvenliğini sağlıyor.

G4S şirketi, Filistinli çocuk mahkûmlara işkence yaptığı iddiaları ile gündeme gelmiş, defalarca protesto edilen şirkete karşı dünyanın çeşitli ülkelerinde protesto eylemi gerçekleştirilmişti.

İnsan hakları ihlali konusunda dosyası kabarık olan G4S şirketi, daha öncede Mekke ve Medine'de hacılara karşı takındığı sert ve insanlık dışı tavırları ile gündeme gelmiş ve daha öncede Türkiyeli hacılar tarafından bu sorun zaman zaman dile getirilmişti.

Suudi yönetiminin Kâbe gibi Müslümanlar için büyük bir ehemmiyete sahip bir mekânın güvenliğini insan hakları ihlallerindeki uygulamaları ile gündeme gelmiş bir şirkete vermeleri ise akıllarda soru işaretleri bırakıyor.

Şimdi tüm gözler, yaşanan bu facianın ihmal mi, yoksa bir anlık zaafiyet mi olduğu yönünde yapılacak araştırmaların sonucunda.

Alınması gerektiği halde alınmayan bir tedbir ortaya çıkması durumunda bu facianın müsebbiplerine ne gibi bir yaptırım geleceğini ise tüm dünya merak ediyor.

En büyük izdiham 1990 yılında

İzdiham dolayısıyla yaşanan can kayıplarının en büyüğü 1990 yılında yaşandı. 1990 yılında yaşanan izdihamda 1426 hacı adayı hayatını kaybetmişti.

2006 yılında Mina'da yaşanan izdihamda ise 360'dan fazla hacı adayı hayatını kaybetti.

Her yıl Mina'da yaşanan bu izdihamlar sebebiyle Mekke güvenliğinde ihmallerin olabileceği kanaati artırıyor. (İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir