• DOLAR 32.453
  • EURO 34.888
  • ALTIN 2480.08
  • ...
Mehmet Görmez: Ciddi yönetim sorunu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mina’da şeytan taşlamadan dönen hacılar ile cemerata girmeye çalışan hacılar arasında yaşanan facia hakkında gazetecilere açıklamada bulunan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, yaşanan facia hakkında bilgi verirken gözyaşlarına engel olamadı.

Yaşanan faciada şu ana kadar 717 hacının hayatını kaybettiğini belirten Prof. Görmez, şu ana kadar Türkiyeli hacılardan 2 seyahat acentası ile hacca gelen 18 hacıdan henüz bir haber alınamadığını, söz konusu hacıların durumlarının tespiti için çalıştıklarını söyledi.

Yaşanan olayın çok elim ve üzüntü verici bir haber olduğunu belirten Prof. Görmez, “İslam toplumlarının başı sağolsun. Az önce geniş bir toplantı yaparak hadisenin içerisinde bulunanları dinledikten sonra sizinle paylaşmak istiyorum. 717 hacı hayatını kaybetti, 863 hacı yaralandı.” dedi.

Diyanet aracılığı ile gelen hacılardan yana bir tereddüdün duyulmaması gerektiğini ancak 2 seyahat acentasından 18 hacıdan ise henüz haber alınamadığını belirten Prof. Görmez, “Yaralılar içerisinden öncelikle tespit etmeye çalışıyoruz. Telefonlarla kendilerine de ulaşılamıyor. En kısa zamanda bu bilgileri netleştirip, size ve milletimize müjdeli haberler verme arzusu içerisindeyim.”  ifadelerini kullandı.

Yaşanan bu faciayı haber vermekten büyük acı duyduğunu belirten Prof. Görmez, yaşanan bu faciaların sebebi olarak ciddi yönetim sorunu olduğuna dikkat çekti.

Prof. Görmez, “Fakat bütün İslam dünyasının ‘Bu ibadeti daha güvenli nasıl yapabiliriz?’ bunu tekrar ele almak zaruri olmuştur. Hac ibadeti güvenliği yeniden ele alınmalı. Bilhassa şeytan taşlama bölgelerinde genişletme çalışmaları yapıldı. Ancak ben bunu anlamakta zorluk çekiyorum. Bu hadise nasıl meydana geldi?

Yaşanan facia hakkında da detaylı bilgi veren Prof. Görmez sözlerini şöyle bitirdi: Müzdelife'den Cemarat'a gelen insan akını ile tekrar Mina'ya dönen hacı adaylarının karşılaşması nedeniyle bu olay gerçekleşmiştir. Önce düşme ile başlayıp arkadan da büyük bir izdiham yaşanmış. Her şey sabah 8.30 - 9.00 sıralarında yaşanıyor.” (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir