• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
18 Türkiyeli Hacıdan Henüz Haber Yok
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MEKKE - Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Başkanlığın şemsiyesi altında giden hacılardan herhangi birisinin üzücü hadisenin yaşandığı saatte o bölgede olmadığını belirterek, "Ancak buna rağmen 2 seyahat acentemizin hacıları, aynı saatte bu hadise içerisinde olmuş ve bu kardeşlerimizden henüz haber alınamamıştır. Her iki seyahat acentemizin her birisinden toplam 14 hacımıza henüz ulaşılamamıştır" dedi.

Görmez, Mina'daki izdiham nedeniyle, Hac İdare Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Sözlerine "İslam toplumlarının başı sağ olsun" diyerek başlayan Görmez, Müzdelife'den Mina'ya gelen hacı adaylarının, Cemerat'ta şeytan taşlayanlar ile karşılaşması neticesi büyük bir izdihamın yaşandığını söyledi.

Şeytan taşlama sırasında izdihamın yaşandığını vurgulayan Görmez, bu izdihamda Suudi Arabistan Sivil Savunması'nın verdiği rakamlara göre 717 hacının hayatını kaybettiğini, 863 hacının da yaralı olduğunu belirtti.

Görmez, Diyanet İşleri Başkanlığı olarak 20 yıldır Din İşleri Yüksek Kurulunun aldığı kararla hac ibadetinin güvenliği açısından, Mina'da gecelemek konusunda bazı sahabelerin ruhsatlarıyla amel ederek, çok daha kısa sürede hacı adaylarının Arafat'tan Müzdelife'ye, Müzdelife'den de Cemerat'a intikallerini sağlamakta olduklarını anlattı.

Diyanet İşleri Başkanlığının kararın çok önemli olduğunu vurgulayan Görmez, şunları söyledi:

"Bu saatler içerisinde bizim o bölgede bulunan herhangi bir hacımız olmamıştır. Yani Diyanet İşleri Başkanlığı şemsiyesi altında gelen hacılarımızdan herhangi birisi bu üzücü hadisenin yaşandığı bölgede bu saatlerde olmamıştır. Bizim kendi talimatnamemize göre de herhangi bir hacı adayımızın o saatlerde orada olması yasaklanmıştır. Ancak buna rağmen 2 seyahat acentemizin hacıları, aynı saatte bu hadise içerisinde olmuş ve bu kardeşlerimizden, henüz bazılarından haber alınamamıştır. Her iki seyahat acentemizin az önce onlarla birer toplantı yaptık, her birisinden 9 hacımıza henüz ulaşılamamıştır. Toplam 14 hacımıza henüz ulaşılamamıştır. İnşallah arkadaşlarımız hastanelerde bu kardeşlerimizin tespitiyle uğraşıyorlar. Yaralılar içerisinde öncelikle tespit etmeye çalışıyoruz. İnşallah herhangi birisinin vefat etmemiş olmasını yüce Rabbimden niyaz ediyorum."

Görmez, haberi aldıkları andan itibaren kriz masası oluşturarak, seyahat acenteleri, ilgili yetkilileri, seyahat acentalarının yöneticilerini, din görevlilerini ve kafile başkanlarını toplayarak bu tespitleri yapmaya çalıştıklarını aktardı.

"Henüz bu tespitler yapılamadığı için size sağlıklı bilgi veremiyorum" diyen Görmez, "Yani 14 kadar iki ayrı seyahat acentamızdan hacı adayımızın o saatlerde o bölgede olduğu, çünkü onlardan ayrılanlar var, artık biliniyor. Telefonlarla da kendilerine ulaşılamadığı için şu an hastanelerde gerekli tespitleri yapmakla uğraşıyoruz. En kısa zamanda inşallah bu bilgileri netleştirerek size ve milletimize müjdeli haberler verme arzusu içerisinde olduğumu ifade etmek istiyorum" diye konuştu.

Görmez, daha önce meydana gelen vinç kazasında 100'ü aşkın hacının vefat ettiğini, Türkiye'den de 8 hacının hayatını kaybettiğini de hatırlattı.

AA

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir