• DOLAR 32.583
  • EURO 34.797
  • ALTIN 2507.36
  • ...
Sisi, Gazze`nin hayat  damarlarını kuruttu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MEHMET ÖZCAN / DOĞRUHABER - RÖPORTAJ

Gazze, bu bayrama da buruk giriyor. Yedi yıldır siyonist israil`in ablukası altındaki Gazze halkı, Mısır cunta rejiminin Refah Sınır Kapısını kapalı tutması ve Mısır`a çıkan tünelleri yıkmasıyla daha da bir sıkıntıya girdi. Mısır cunta rejimi ise Gazze`den Mısır`a açılan, kalan birkaç tüneli de deniz suyuyla doldurarak çöktürmeye çalışıyor. Daha da ötesi pompalanan bu deniz suyu zaten az olan içme sularına karışıyor ve ekilebilir tarım toprağını ekilemez duruma getirerek sorunu çok daha büyük bir hale getiriyor. Bu tünellerden, israil`in iddia ettiği gibi silahlar değil sadece gıda, ilaç ve insani temel ihtiyaçları geçiriliyordu. Sıkıntılar sadece tünellerin bombalanması ya da çöktürülmesiyle sınırlı değil. Dört yanı kapalı olan Gazze`de yaşayan 2 milyona yakın insan, temel ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Günde sadece 4 saat elektrik verilebilen Gazze`de ilaç ve tıbbi eksikliklerden dolayı hastaneler tam kapasite çalışamıyor. Tüm bu sıkıntıların üzerine bir de siyonist israil`in olur olmaz zamanlarda havadan bombalı saldırılar düzenlemesi Gazze`de zaten ağır aksak devam eden hayatı felç ediyor.

Gazze`deki son durumu, Hamas Dışişleri Bakan Vekilliği yapan Gazi Hamad ile görüştük. Hamad, israil`in Gazze`ye yönelik son saldırısı, Mısır rejiminin tünellere deniz suyu pompalaması, israil`e çalışan muhbir ve ajanların durumu ve israil polisinin Mescid-i Aksa`ya yönelik terörist saldırısı gibi sorunları değerlendirdi. Gazze halkının içinde bulunduğu sıkıntıların had safhada olduğunu dile getiren Gazi Hamad, bu bayrama da buruk girdiklerini ifade etti. İşte Hamas yetkilisi Gazi Hamad`ın sorularımıza verdiği cevaplar…

GAZZELİ GENÇLER AKSA`YA YÖNELİK SALDIRIYA KARŞI DUYGULARINI İFADE ETMİŞLER

- Terörist israil Gazze`ye havadan iki saldırı yaptı. Ölen ya da yaralanan var mı? israil bu saldırıları sık yapıyor mu, bu saldırının nedeni nedir?

Bu saldırılar sık sık oluyor. Tabi israilin gerekçesi şu; sürekli Gazze`den kendisine doğru füze saldırılarının olduğunu iddia ediyor. Biz ise bu füze saldırılarının ateşkes çerçevesi içerisindeyken yapılması taraftarı değiliz. Bunu kontrol etmeye çalışıyoruz. Çünkü Filistin`deki bütün gruplar bu konuda uzlaşmış durumdadır. İsrail`e herhangi bir füzenin atılmaması konusunda hepimiz uzlaşmış durumdayız. Bizim açımızdan bu bir boyun eğmek değildir, bizim maslahatımız şu anda bunu gerektiriyor. Biz daha fazla gerginlik istemiyoruz. Tabi bu son atılan füzeler daha çok Mescid-i Aksa`ya yapılan israil saldırısına karşı yapılan bir öfkenin sonucudur. Demek ki Gazze`deki gençler, el Aksa`ya yapılan saldırılara karşı bu şekilde kendilerini tutamayarak duygularını ifade etmiş olabilir. Ama israil buna çok acımasızca ve çok gaddarca karşılık veriyor. Biz bunu kınıyoruz.

GAZZE`DEKİ İSRAİL AJANLARIYLA İLGİLİ ÇOK TİTİZ ÇALIŞMALARIMIZ VAR

- Haber ajanslarında geçen bir habere göre israil`den Gazze`ye geçen bir sahsın üzerinde yüklü miktarda para yakalandığı ve bu paranın Gazze`deki israil muhbirlerine dağıtılmak üzere olan para olduğu belirtildi. Hamas kendilerine para gönderilen israil muhbirlerini tespit edebildi mi?

Bu konuda bir şey söyleyemem bu özel olayla ilgili ama genel olarak şunu söyleyebilirim ki şu anda Gazze`de cezaevlerinde israil adına çalışan bir sürü ajan var. Biz bu konuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çok titiz çalışmalarımız var, muhbirlik ve ajanlık yapanları tespit ediyoruz. israil`in Gazze`deki ajanlık faaliyeti sadece bir yönde değildir. Aynı zamanda halk arasında ihtilaf çıkarmak ve çeşitli sorunlar çıkarmak için de çalışıyorlar. Bundan dolayı biz dikkatliyiz. Burada yapılan ajanlık faaliyetlerini tespit etmeye çalışıyoruz. Cezaevinde olanlar var, yargılama aşamasında olanlar var. Ama son yakalanan kuryeyle alakalı olarak bilgi veremem.

SİSİ, GAZZE`NİN HAYAT DAMARLARINI KURUTTU

- Mısır yönetimi Gazze`den Mısır`a açılan tünelleri deniz suyuyla doldurarak çökertmeye çalışıyor. Abluka altındaki Gazze`nin tek can damarı olan tünellerin de olmaması Gazze`yi boğmak anlamına geliyor, neler söylemek istersiniz?

Bu çok acımasız bir durumdur. Bu sadece Gazze`nin tünellerini kapatan bir olay değil aynı zamanda toprağını ve suyunu da bozar. Çünkü orada tünellere pompalanan deniz suyu içme suyuna karışıyor. Toprağın ekilebilir olmasını engelliyor. Yani bu Mısır`ın yaptığı tünel kapatma olayından ziyade Gazze`nin tarımını ve zaten çok az olan içme suyunu da tuzlu hale getirecek bir hamledir. Çünkü pompalanan su hemen toprak içinde emiliyor ve bu da toprağın tuzlanmasına ve yayılmasına sebep oluyor. Onun için Mısırlıların yaptığı sadece tünelleri kapatmak değil, aynı zamanda Gazze`nin hayat damarlarını, tarımını, suyunu, ekmeğini aşını hedef alıyor. Bütün dünyanın bunu bilmesini istiyoruz.

BİZ DÜNYANIN SESSİZLİĞİNDEN ŞİKÂYETÇİYİZ

- Mescid-i Aksa`ya yönelik israil terörizmine neler söylemek istersiniz?

Gazze`de Mescid-i Aksa`ya yönelik israil saldırısına karşı büyük bir infial var. Halkta büyük bir tepki gösteriyor. Elbette Gazze halkı bu konuda üzerine düşeni yapıyor ama biz dünyanın sessizliğinden şikâyetçiyiz. Bunun İslâm âleminde ve Müslüman ülkelerde çok daha gür bir sesle çok daha etkili bir şekilde dile getirilmesi gerekir. Biz Gazze`de şu anda karşı karşıya bulunduğumuz sorunların üzerinden gelmeye çalışırken bir de Aksa`ya karşı yapılan bu saldırıların acısını hissedince daha da içimiz acıyor daha bir sıkıntı içerisine giriyoruz. Ümmetin, Müslümanların, bütün insan hakları savunucuları ve vicdan ehlinin Mescid-i Aksa ve Filistin davasına sahip çıkması gerekir.

GAZZE HALKI KENDİNİ HAPİSHANEDE HİSSEDİYOR

- Gazze`nin içinde bulunduğu sıkıntılar şu an neler anlatır mısınız? ( Gıda, elektrik ve sağlık alanlarındaki temel insani ihtiyaçların karşılanamaması gibi durumlar )

Sıkıntılar had safhada elbette. Tabii sağlık konusunda, ilaç konusunda sıkıntı var. Elektrikler günlük 20 saate kadar kesiliyor. Şu anda üretim durmuş durumda. Sağlık problemleri var, hastaneler tam kapasite çalışamıyor. Zaten işsizlik olunca ekonomi de bozuluyor. Elektrik olmayınca üretim de olmuyor. Yani şu anda Gazze`nin durumu gerçekten çok kritik ve sadece bir yönüyle bir sorunu yok. Şu anda Gazze`de halk kendini bir hapishane içerisinde hissediyor. Onun için bizim sıkıntılarımız devam ediyor, hiçbir iyileşme yok, yardım yok. Gazze halkı büyük bir fedakârlıkla ayakta durmaya, sıkıntıları göğüslemeye çalışıyor.

Gazze bu bayramı da buruk geçiriyor 

Kurban Bayramına giriyoruz. Gazze bayrama nasıl giriyor?

Tabi biz bayramları hep buruk kutlamaya alışmışız. Şu anda elbette her yerde bayram sevinci varken bunun Gazze`de başka yerlerdeki gibi yaşandığını söyleyemeyiz. Çünkü 12 bin ev israil`in son saldırısıyla yıkılmıştı ve halen bu aileler dışarıda kalıyor. Şehitlerin, yaralıların durumu geride kalanların bayramı buruk geçirmesine sebep oluyor. Dediğimiz gibi ekonomik ve sosyal şartlar bayramın buruk geçmesine neden oluyor. Yani şu anda Gazze`de bayram hazırlığı her şeye rağmen yok diyemeyiz ama alışılagelmiş bir bayram havası da değildir.

TÜRKİYE HALKINA TEŞEKKÜRLER…

- Son olarak Türkiye`ye yönelik bir mesajınız var mı?

Biz Türkiye`ye ve halkına teşekkür ediyoruz. Şu an burada Türkiye`ye ait birçok kurum ve yardım kuruluşları, hayatı kolaylaştırıcı katkıları var, yardımcı oluyorlar. Biz bu yapılanlardan dolayı elbette müteşekkiriz. Bu duruşun yoğunlaşarak devam etmesini istiyoruz. Biz, Gazze hükümeti ve halkı olarak Türkiye halkına sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz.

- Sayın Gazi Hamad, teşekkür ediyoruz.              

Şimdiden bayramınız mübarek olsun.

Ben teşekkür ediyorum, sizin de bayramınız mübarek olsun.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir