• DOLAR 32.346
  • EURO 35.128
  • ALTIN 2310.411
  • ...
İŞTE CİZRE GERÇEKLERİ
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şükrü Gündüz / Doğruhaber

Cizre`de 8 gün aralıksız devam eden sokağa çıkma yasağında iki ateş arasında kalan Cizre halkı çok büyük zarar gördü. Pkk militanlarının rastgele attığı roketler ve polisin de bunlara karşılık vermesi sonucu halkın evleri harabeye döndü. Sokaklara yerleştirilen patlayıcıların infilak etmesi ile birçok ev zarar gördü.

Caddelere ve sokaklara kazılan hendekler insanları çaresiz bırakıyor. Çözüm sürecinde şehirleri silah deposuna çeviren Pkk, sivil insanların evlerinin önüne bombalar koyarak patlattı. Halk silahlı örgüte karşı korkudan sesini çıkaramıyor. Cizre`de yaşayan insanlar son çatışmalardan sonra evlerini terk edip başka yerlere göç ediyor. Cizre`de yaşanan yıkımı ve korkuyu gazetemize anlatan B.D, C.R ve E.D`nin anlattıkları Cizre`de yaşanmaya devam eden trajediyi gözler önüne seriyor.

Gerçeklerin anlaşılmasında yardımcı olacak haberimiz, tamamen Cizre`de yaşayanların ifadelerinden müteşekkil. Sizleri şimdi olayın merkezinde yani Cizre`de bulunan görgü tanıklarının anlattıklarıyla baş başa bırakıyoruz:

Cizre`de birçok insanın evini terk ettiğini söyleyen B.D`nin anlattıkları: “Cudi mahallesinde oturan bir tanıdığımız dedi ki; imkânı olan insanlar evini taşıyıp Cizre`yi terk ediyor. Pkk insanların evlerini terk etmemesi için evlerini taşımak isteyenlere ‘evlerinize el koyacağız, tapusunu sizden alacağız` şeklinde tehdit ediyor. Terk edilen evleri Pkk militanları kullanıyor. Bu evleri üs olarak kullanıp silah ve patlayıcıları bu evlere yerleştiriyor. Nur mahallesinde operasyonların hedefinde olan ve Ydgh`nin üs olarak kullandığı sokakta oturan bir vatandaş; ‘o sokaktan yaklaşık 40 aile taşındı` dedi. Kimisi köye gitmiş, kimisi ise şehir merkezine taşınmış.

PKK KOBANİ`DE ÖĞRENDİĞİ TAKTİKLERLE SALDIRIYOR

Pkk son operasyonda Kobani`de öğrendiği taktikleri Cizre`de kullandı. Evlerin duvarlarında delikler açıp diğer evlere geçiş güzergahları oluşturdu. Böylece halkın ev-aile mahremiyetini hiçe saydılar. Ayrıca çatışma için kullandıkları evler hedef olunca, o evlerden kaçmak için tünel kazdıkları, tünellerden kaçtıkları söyleniyor.

PKK MİLİTANLARI VATANDAŞLARIN EVLERİNİ YAKTI

Cizre halkı; son operasyondan dolayı Pkk`ye çok tepkili ama tepkilerini ifade etmekten çekiniyor. Cizre`ye gelen gazetecilere ve sivil toplum kuruluşlarına kimse bir şey anlatmaya cesaret edemiyor. Pkk militanları bazı vatandaşların evlerini yaktı. Bu vatandaşlar korkularından, ‘devlet bizim evimizi yaktı` diyor.

ÖLDÜRÜLEN PKK MİLİTANLARININ CESEDİNİ HDP`Lİ VEKİLLER KAÇIRDI!

Cizre`deki saldırılarda öldürülen Pkk militanlarının cesetleri, Cizre`de sokağa çıkma yasağı devam ederken orada bulunan 15 HDP`li milletvekili tarafından kaçırıldı. Kaçırılan bu cesetler İdil`e götürülüp orada gömüldü. Bu milletvekilleri mahallelere girip çıkarken kalabalık bir grupla hareket ediyordu. Büyük ihtimalle bu şekilde cesetleri kaçırdılar. Bazı cesetlerin Cizre`de gömüldüğü de konuşuluyor.

SEÇMEN GÜVENLİĞİ SAĞLANIRSA HDP OYLARI DÜŞER

Seçimlerde devlet seçim güvenliğini sağlarsa Cizre`de HDP`nin oylarında düşüş olur. Fakat devlet Nur, Cudi ve diğer mahallelerde gerekli tedbirleri almazsa seçmen hür iradesini sandığa yansıtamaz. Halk bu örgütü karşısına almaktan çekiniyor.

PKK ÖLÜMLERE RAĞMEN ŞENLİK YAPIYOR

Cizre`ye yapılan operasyonda iki ateş arasından kalan birçok sivil insan hayatını kaybederken birçok Pkk militanı da öldürüldü. Buna rağmen Cudi ve Nur mahallelerinde şenlikler düzenleyip halay çekilirken,  Pkk bayramlarda ölülerimiz var deyip Ramazan ve Kurban bayramlarını halkın kutlamasına engel oluyor.”

YENİ HENDEKLER KAZILIYOR

Birçok yerde açılan hendekler hala duruyor. Sokağa çıkma yasağı bittikten sonra Pkk militanlarının yeni hendekler açtığını anlatan C.R`nin anlattıkları: “Nur mahallesinde Pkk çok büyük bir darbe aldı. Öldürülen Pkk`li sayısının yüzden fazla olduğunu söyleyen var.  Cizre`ye operasyonlar devam ederken Pkk`ye yakın kanala telefonla bağlanan kişi Ydgh`nin Cizre sorumlusuydu. Operasyondan sonra darbe alan Pkk`liler daha çok azmış. Halkı aşağılayıp saldırıyor ve tehdit ediyorlar. Yenilgilerini gizlemek için onlarca kişi ölmesine rağmen şenlik yapıp halaylar çektiler. Halkın zorla bu şenliğe katılması için baskı yaptılar. Bazı hendekler kapatıldı ama birçok mahallede hendekler olduğu gibi duruyor. Bazı yerlerde de yeni hendekler açılıyor.

TERK EDİLEN EVLERE PKK MİLİTANLARI YERLEŞİYOR

Halk Pkk`den korkuyor. Cudi Mahallesinde evlerini terk etmek isteyenlerin evlerine el koyuyorlar. ‘Buradan çıkan bir daha giremez` diyorlar. El koydukları evlere dağdan inen militanlar ve şehirlerdeki militanları yerleşmiş.

ŞEHRİN BİRÇOK YERİNDE TÜNELLER VAR

Nur, Cudi ve diğer mahallelerde örgüt militanları kanalizasyon borularını kullanarak gidip geliyorlar. Ayrıca mahalle aralarına birbirine bağlanan tüneller kazılmış. Pkk mahallelerde 10`ar kişilik silahlı gruplar kurarak halka baskı yapıyor. Nur mahallesinden sonra Pkk`nin en çok güçlü olduğu mahalle Sur mahallesidir. Bu mahallelerde birçok silah deposu var.

İki ateş arasında kalan halk çok çaresiz.

PKK SİVİLLERİ BİLEREK HEDEF YAPTI

Pkk militanları bazı ailelerin çocuklarını zorla ellerinden alıp, militan yapıyor. Bazı mahallelerde de ev ev dolaşıp ‘her aileden bir kişi bize katılacak` diyorlar. Çatışmalar devam ederken ev ev dolaşıp halkı sokaklara çıkması için tehdit ettiler. Sokağa çıkan insanlar böylece iki ateş arasında kalıp hayatını kaybetti.

İNSANLAR SOKAĞA ÇIKMAYA KORKUYOR

Akşam ezanı okunur okunmaz çarşı tamamıyla kapanıyor, halk evlerine çekiliyor. Cizre tam anlamıyla sessizliğe bürünüyor. Nur, Yafes ve Cudi mahallelerinde çöpler yasaktan sonra bir iki gün toplandı, ondan sonra toplanmadı. Yafes ve Nur mahallelerinde daha önce patlayıcıların olmadığı sokaklara patlayıcı yerleştirilmiş. Birçok esnaf iflasın eşiğinde, bazıları da ellerindeki bütün mallarını satıp batı illerine göç etmiş”

HALKTA PKK`YE KARŞI BİR NEFRET VAR

Cizre halkının korkudan konuşamadığını söyleyen E.D`nin anlattıkları: Halk korkudan konuşamıyor. İnsanlar konuşurken sağına soluna bakıp öyle konuşuyor. Halkta bir bıkkınlık ve Pkk`ye karşı bir nefret var ama bunu dışa yansıtmaktan korkuyor. Birçok insan eşini ve çocuklarını başka yerlere göndermiş. Kendisi tek başına evde kalıyor. Çünkü ‘ben de gidersem örgüt evime el koyar` diyor.

CİZRE`NİN ÇARŞISI BOMBOŞ

Gece insanların kapılarını çalıp ‘evde oturmayın, dışarda oturun` diye tehdit ediyorlar. İnsanlar; ‘devlet bizim güvenliğimizi sağlamıyor` diyor.  Bayrama birkaç gün kalmasına rağmen Cizre`nin çarşısı bomboş… Önceki bayramlarda insanlar alış-veriş yapmak için çarşıya çıkıyorlardı. İğne atsan yere düşmezdi. Şimdi ise kimse alış-veriş yapmıyor.

İNSANLAR ÇOCUKLARIMIZI NASIL OKULA GÖNDERECEĞİZ DİYE KARA KARA DÜŞÜNÜYOR

Okullar bayramdan sonra açılacak ama insanlar çok tedirgin. Biz çocuklarımızı nasıl okula göndeririz diye kara kara düşünüyorlar. Çünkü birçok yerde hendekler var. Arabalar birçok sokağa giremiyor. Ayrıca halk; çocuklarına, Pkk`nin gençlik çeteleri zarar verir diye endişe ediyor.

HENDEKLER KİMSESİZ İNSANLARIN EVİNİN ÖNÜNE KAZILIYOR

Önlerine hendek kazdıkları evlerin sahipleri genellikle kimsesi olmayan kişilerdir. Akrabası olan kişilerin evlerinin önüne hendek kazamıyorlar. Bazı aileler çocuklarını başka illere okula gidebilmeleri için gönderiyor.

EVLERİN DUVARLARINI DELİP EVLERİ BİRBİRİNE BAĞLADILAR

Başka yerlerden Pkk`li aileleri getirip terk edilen evlere yerleştiriyorlar. Gece sokakları gezip kimin kapısı kapalı ise açın diye tehdit ediyorlar. Evlerin duvarlarını delip evleri birbirine bağlamışlar. Evlerde mahremiyet diye bir şey kalmamış. Çünkü militanlar istediği zaman evleri birbirine bağlayan menfezlerin içinden geçiyor. Kimse; ‘benim evimdir, kimse giremez` diyemiyor.

PKK, CİZRE`DE KARAYILAN DA ÖLDÜRÜLSE SİVİL DİYECEK

Murat Karayılan bile gelse ve Cizre`de öldürülse Pkk buna da ‘sivil vatandaş öldürüldü` diyecek. Gençleri silahlandırıyorlar, sırf polis ve askerin onları vurması için… Kadınları ve çocukları çatışmalarda öne sürüyorlar. Bazı vatandaşları kendilerinin bu şekilde vurduğu söyleniyor. Böyle yaparak ‘sivil katliamı var` yaygarasını koparıyorlar.

PKK KÜRTLERİ DEĞİL İDEOLOJİSİNİ SAVUNUYOR

Pkk, Kürtleri düşünmüyor. Kendi ideolojilerini düşünüyor. Burada 16 kişinin cenazesi vardı. İki gün sonra örgütün çağrısı ile kutlamalar yapıp halay çektiler. Biz zafer kazandık diyorlar. Halbûki insanların evleri yıkılmış, yüzlerce kişi evini terk etmek zorunda kalmış ama onlar devlet bu mahallelere giremedi biz zafer kazandık diyorlar.

DEVLETİN 3 YILDIR GİREMEDİĞİ MAHALLELER VAR

Devlet 3 yıldır buradaki mahallelere hiç girmemiş. Onların bütün yaptıklarına göz yumuldu. Normal bir düğünde gece yarısına kadar uzun namlulu silahlarla binlerce mermi sıkıyorlardı. İnsanlar bundan rahatsız olmasına rağmen korkudan seslerini çıkarmıyorlardı. Bu kadar mermi sıkılmasına devlet ses çıkarmıyordu.

CİZRE`YE TAYİNİ ÇIKAN MEMURLAR İSTİFA EDİYOR

Tayini çıkan memurların birçoğu buraya gelmiyor. Kimileri buraya atamaları olunca istifa ediyor. İnsanlar burada devletin bilinçli bir şekilde Pkk`nin silahlanmasına göz yumulduğunu düşündüğü için devlete çok tepkililer. Devlet böyle yaparak bizi ateşe attı diyorlar.

SEN NÖBETE GELMEZSEN KIZINI GÖNDER

60 yaşındaki bir amca buradaki bir mahallede oturuyor. 7 kız çocuğu var. Gece yarısı 13-14 yaşlarındaki çocuklar kapısını çalıyor ve hadi nöbete çık diyorlar. O da; ‘ben yaşlıyım nasıl nöbete çıkayım` deyince, kapısını çalanlar, ‘o zaman kızlarını gönder` diyorlar. İnsanlar böyle çaresiz durumda. 8 günlük sokağa çıkma yasağı bitmesine rağmen hasar tespit çalışması yapılmadı. İnsanlara olanları anlatacak hiçbir şey yapılmadı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir