• DOLAR 32.518
  • EURO 34.789
  • ALTIN 2418.961
  • ...
"Kurban fedakârlık ve teslimiyettir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yaklaşan Kurban Bayramı için tüm hazırlıklar devam ediyor. Hz. İbrahim`in Allah`ın emriyle oğlu Hz. İsmail`i kurban etmesiyle başlayan ve günümüze kadar gelen İslam`ın şiarlarından kurban, mana yönüyle birçok mesaj içeriyor.

Konuyla ilgili İlke Haber Ajansı`na (İLKHA) açıklamalarda bulunan âlimler, kurbanın Allah yolunda fedakârlık ve teslimiyet mesajı sunduğunu, günümüz Müslümanlarının yeri ve zamanı geldiğinde Hz. İbrahim ve Hz. İsmail gibi bir tavır içine girmesi gerektiğini söyledi.

Kurban denilince kesilen kurbanların ve dağıtılan etin akla geldiğini belirten Molla M. Emin Baytar, kurbanın asıl manasının hem Allah`a hem de Müslümanlara yakınlaşmak olduğunu söyledi.

Kurban mefhumunun Hz. İbrahim üzerinden daha iyi anlaşılacağını ifade eden Baytar, “Hz. İbrahim`i bir baba olarak ele aldığımızda en sevdiği varlık olan yavrusunu Allah`ın emriyle tereddütsüz bir şekilde feda edebildiğini görüyoruz. Dolayısıyla biz burada bir fedakârlık ve teslimiyet örneği görüyoruz. O yüzden bir Müslüman yeri geldiğinde evladını, ailesini, malını, zamanını, yani dünyalık olarak en çok sevdiğini Allah yolunda feda edebilmelidir.” dedi.

“Müslümanlara düşen görev aynı teslimiyeti göstermektir”

Hz. İbrahim`e bir hediye olarak verilen Hz. İsmail`in de tüm hayatını Allah`a feda edecek kadar bir teslimiyet ortaya koyduğunu belirten Baytar, kıyamet gününe kadar gelecek olan tüm Müslümanlara düşen görevin aynı teslimiyeti göstermek olduğunu söyledi.

Baytar ayrıca, Hz. Hacer`in de teslimiyet ve fedakârlık noktasında Hz. İsmail`i yetiştiren aile okulunun öğretmeni olduğunu söyledi.

“Günümüz anneleri de İsmailler yetiştirmelidir”

 “Kurban olayında belki de fedakârlık ve teslimiyetin gösterilmesine vesile olan Hz. Hacer`dir.” diyen Baytar, “Annelik duygusunun zirve yaptığı bir olayda, o okula öğretmenlik yapan Hz. Hacer`in teslimiyet ve fedakârlık gösterdiğini görüyoruz. Günümüz annelerine düşen ise ailelerini bir okula dönüştürüp bu okulda kendisini Allah`a feda edebilecek İsmailler yetiştirmektir.” diye konuştu.

Kurbanın İslam`ın şiarlarından olduğunu belirten Allah`ın üzerimizdeki yükü hafifleterek İsmaillerimiz yerine kurban kesmeyi emrettiğini ama yeri geldiğinde Müslümanlar olarak en sevdiğimiz şeylerimizi de Allah`ın yolunda kurban etmeyi bilmemiz gerektiğini söyledi.

“Bizim de İsmail gibi kurban olan Yasinlerimiz var”

Allah`ın müminlerin canlarını ve mallarını cennet karşılığında satın aldığına dikkat çeken Ömer Soyaslan Hoca ise “Biliyorsunuz geçen Kurban Bayramı`nda kurban eti dağıtan gençlerimiz, Yasinlerimiz kendilerini Allah için ümmete kurban ettiler. Böylece bu asırda da İsmaillerin var olduğunu ve İslam`ın şiarları için kendilerini feda edebileceklerini ispat ettiler. Müslümanlar bu ruhu taşıdıkları sürece Allah`ın izniyle izzetle yaşayacaklardır. Bunun aksi çok tehlikeli bir durumdur ki, küfür bugün bu ruhu bizden almaya çalışıyor.” dedi. (Osman Gülebak-İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir