• DOLAR 32.51
  • EURO 34.973
  • ALTIN 2432.484
  • ...
"Eski bayramlara özlem duyuyoruz"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kurban Bayramı`na sayılı günler kala Diyarbakırlılar eski ve şimdiki bayramlar hakkında duygularını dile getirerek, özlem duyulan eski bayramları yaşamanın yolunun ‘Özümüz olan İslam`a` dönmekle mümkün olacağını söylediler.

Yaklaşan Kurban Bayramı münasebetiyle duygu ve düşüncelerini İlke Haber Ajansı`na anlatan Diyarbakırlılardan Rauf Uçar, şunları söyledi: “Eski ve şimdiki bayramlar arasında çokça fark var. Bunun çeşitli sebepleri vardır. İlk sebep toplumumuzda inanç boyutunun gittikçe zayıflamasıdır. Bir diğer sebebi de modern hayatın dayatmalarını etkileyici sebep olarak görüyorum. Günümüzde insanlar biraz daha içine kapanık ve bencil bir hayat benimsemiş durumdalar. Eski bayramlarda insanlarımız bayrama daha çok değer verirdi. Bu da iletişim araçlarının yaygın olmamasıydı. İnsanlarımız yeni yaşantılarında teknolojiyi menfi yönde kullanmazlarsa umarım daha güzel bayramlar yaşarız.”

Yaşadığı sürece Allah`ın hediyesi olan bayramı en güzel şekilde ihya edeceğine belirten Hacı Hasan Ercan, “Daha öncelerde Kurban Bayramı yaklaşınca, öncesinden kurbanımızı alır kurbana hazırlık yapardık. Bu yılda aynı şekilde kurbanımızı aldık bayramı heyecanla bekliyoruz. Bayramlar bize Allah`ın bir hediyesidir. Tabi biz bayramı bekliyoruz ama başkaları sebepsiz bir çatışma içerisinde bayramı düşünmüyorlar. Hâlbuki biz Müslümanız, Kurban Bayramı`nı en güzel şekilde karşılayıp, kurbanımızı kesip gelen çocukları sevindirmeli, az da olsa harçlıklarını vermeliyiz. Yüce Rabbim bayram bilincini bizden almasın. Biz Müslümanlar yaşadığımız sürece Allah`ın bize hediyesi olan bayramı en güzel şekilde ihya edeceğiz.” dedi.

İslam`dan uzaklaştığımız için bayramların tadını alamadıklarını belirten Abdulkadir Birey de, “İnsanın huzuru yerinde olduğu zaman ona her gün bayram olur. İnsanın huzuru yerinde olmadığı zaman ona her yer cehennem olur. Kardeş kardeşi öldürüyor. Eğer zerre kadar Allah korkusu, zerre kadar iman bizde olsa bu yaşananlar başımıza gelmezdi. Müslüman Müslümanı öldürüyor sebebi nedir kimse bilmiyor.”

Eski bayramlara özlem duyduğunu dile getiren Birey, “Eski bayramlarda neşe vardı. Hayâ, edep, terbiye, güzellik vardı. Ama şimdi bizde zerre kadar utanma, hayâ kalmamış. Bakıldığı zaman dış görünüşümüz güzeldir ama içimiz maalesef kapkara olmuş durumdadır. Biz ayakkabımızın temizliğine verdiğimiz önemi kalbimize verseydik ümmet bu halde olmazdı. Hepimiz bir gün Allah`ın huzurunda hesap vereceğiz.” ifadelerini kullandı.

Eski bayramlarda heyecan olduğunu ifade eden Abdullah Girişen ise “Önceki bayramlarda heyecan vardı. Akrabalar birbirini ziyaret ederdi. Sevgi, saygı vardı. Eski bayramları arar olduk. Şimdiki bayramlarda ziyaretler yapılmıyor artık. Bayram olmasına rağmen eski heyecan yok.” diye konuştu. (Mustafa Kaynak/Yunus Sırat – İLKHA)












 

Bu haberler de ilginizi çekebilir