• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Kurban Bayramında beslenme önerileri
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Vecheddin Acar, yaptığı yazılı basın açıklamasında Kurban Bayramında halkın beslenmeye dikkat etmesi gerektiğine dikkat çekerek önemli tavsiyelerde bulundu.

Kurban Bayramında kırmızı et tüketiminin miktarının ve sıklığının artığını söyleyen Acar, “Bu yüzden özellikle şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve şeker hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Bu bireyler, yağlı etler yerine az yağlı ve yağsız etleri aşırıya kaçmadan kısıtlı miktarlarda tüketmelidirler.” dedi.

Kurban etleri nasıl pişirilmelidir?

Etlerin sindiriminin zor olan besin olduğunu belirten Acar, “Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar. Bu nedenle özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra tüketmelidir. Etlerin pişirilmesinde haşlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan kaçınılmalıdır. Etle yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli ve ilave yağ eklenmemelidir. Özellikle kuyruk yağı veya tereyağının et yemeklerinde kullanılmasından kaçınılmalıdır. Kurban bayramının geleneksel yemeği kavurmanın içine tereyağı veya kuyruk/iç yağı eklemeden, kendi suyunda, kısık ateşte pişirme yapılmalıdır.” şeklinde konuştu.

Etlerin ızgarada pişirilirken, etle ateş arasındaki uzaklığın en az 15 santimetre olması gerektiğini vurgulayan Acar, şöyle dedi: “Çok yüksek ısıda, uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli ‘kanserojen maddelerin’ oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemelidir. Yüksek ateş yüzeydeki proteinleri birdenbire katılaştırır ve ısı etin iç kısmına ulaşamaz. Bu nedenle etlerin iç sıcaklığı en az 75 derece olmalıdır. Çok yüksek ısı, etin dış yüzeyinin yanmasına ve su kaybının fazla olmasına yol açarak besin öğesi kaybını artırır.”

Kurban etleri nasıl tüketilmelidir?

Kırmızı etin faydaları ve nasıl tüketilmesi gerektiğine dikkat çeken Acar, “Kırmızı et; iyi kalite hayvansal proteinin yanı sıra, demir, çinko, fosfor, magnezyum mineralleri ile B12, B6, B1 ve A vitaminleri içermektedir. Etler, C ve E vitaminini içermezler. Bu nedenle etlerin mutlaka sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında C vitamininden zengin sebze ve salata tüketilmesi oldukça önemlidir. Sebzelerde bulunan C vitamini, ette bulunan demirin emilimini arttırır. Kavurma ve kırmızı et öğle öğününde tüketilmeli, akşam öğününde ise sindirimi kolay olan sebze, kurubaklagil gibi posa içeriği yüksek yemekler tercih edilmelidir.” ifadelerini kullandı.

Asitli içeceklerin yerine ayran tüketilmesinin önemine vurgu yapan Acar, şunları kaydetti: “Etlerin yanında rafine edilmiş pilav/makarna yerine bulgur/esmer pirinç; asitli/gazlı içecekler yerine ayran/yoğurt/cacık tüketilmelidir. Ekmek olarak beyaz undan yapılmış somun ekmek, lavaş, yufka, bazlama yerine tam buğday, tam tahıllı ekmek veya tam çavdar ekmeği tercih edilmelidir. Bayram ziyaretlerinde; meyve suları yerine açık çay/bitki çayları; hamur tatlıları/çikolata yerine sütlü tatlılar/meyveler tercih edilmelidir. Tükettiğimiz besinlerin sindirim ve emiliminin gerçekleşebilmesi için günlük (2-2.5 lt) su tüketimine dikkat edilmelidir.”

Kurban etleri nasıl saklanmalıdır?

Kesilen kurban etlerinin nasıl saklanacağıyla ilgili de bilgiler paylaşan Acar, “Kesilen etlerin korunması ve saklanması insan sağlığı açısından çok önemlidir. Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde kıyma, kuşbaşı gibi küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Etler buzdolabında -2 santigrat derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda ise -18 santigrat derecede 3-6 ay saklanabilmektedir.  Etler kolaylıkla bozulabilen potansiyel riskli besinlerdir. Bu yüzden etlerin, ‘oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil’, yine buzdolabının alt bölmesinde çözünmesi sağlanmalıdır. Derin dondurucuda saklanan etin buzdolabının sebzelik kısmının üstüne konularak çözünmesi beklenebilir.” dedi.

Yaptığı açıklamanın devamında son olarak Acar, şu ifadelere yer verdi: “Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözünmesi bazı mikroorganizmalar için üreme ortamı oluşturur. Etin çabuk çözünmesi amacıyla uygulanan kalorifer, soba üzerinde çözünme, oda sıcaklığında bekletme gibi yöntemler, insan sağlığı açısından tehlikeli sonuçları da beraberinde getirmektedir.  Çözünen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır. Kurban Bayramında da ısrarlı ikramlara karşı dikkatli olmalı, sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen göstermeli, her gün düzenli fiziksel aktivite/ yürüyüş yapmaya dikkat etmeliyiz.” (İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir