• DOLAR 32.559
  • EURO 34.887
  • ALTIN 2429.829
  • ...
Rusya`nın  Suriye  Çıkarları
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Riyad Makaev – Doğruhaber- Analiz

Rusya Ukrayna cephesinden sonra ciddi olarak Suriye`de de ikinci bir cephe açmayı planlıyor. Batı tarafından uygulanan ekonomik yaptırımlar Rusya`yı ekonomik bakımdan ciddi sekteye uğratsa da Rusya Suriye`de kendi çıkarlarını korumak için askeri gücünü kullanarak harekete geçti. Sovyetler Birliği döneminden beri Suriye ile ticari, askeri ortaklığı ve müttefiki olan Rusya, Tartus`taki üssünü korumaya sonuna kadar kararlı.

Bilindiği gibi, Lazkiye kentinin güneyinde olan Tartus bir liman kentidir. Sovyetler Birliği döneminden, yani 1971 yılından bu yana Tartus`ta Rusya`nın donanma üssü bulunuyor. “Rusya donanma üssü” denince binlerce askerin bulunduğu çok büyük bir yer olarak anımsanır. Ancak durum gerçekte böyle değil, bu kimseyi aldatmasın. Önce Tartus`taki “Rus donanma üssü” denilen bölge Rus Donanmasının 720`ci lojistik noktası idi. Fark, sadece kelimelerde yatıyor. Başından itibaren, bu nokta Rusya tarafından sadece gemilerin onarımı, yakıt, su, malzeme temini için kullanıldı. Tartus`taki üs Rus askerlerin ve silahlarının sürekli bulunduğu bir üs değildi. Rus donanma üssü olarak bilinen 720`ci noktada yakın zamana kadar sadece 4 deniz piyadesinin görev yaptığı bir üs idi. Bu, özellikle önemli çünkü yakın zamana kadar 4 Rus denizcinin görev yaptığı üs`te hareketlilik başladı.

2010 yılında Tartus`ta bulunan Rus donanmasının 720`ci lojistik noktası, Rusya`nın tam teşekküllü bir deniz üssü olacak şekilde modernize edilecekti. Ama 2011 yılında başlayan Arap Baharı ve Suriye'de başlayan iç savaş Rusya`nın o ölçüde planlarını değiştirdi. Suriye rejimine yardım eden Rus askerleri her zaman bulunuyordu denilse de Rusya “Arap Baharı” başladıktan sonra bölgede ve özellikle Suriye`de çok hassas davranmaya başlamıştı. 2013 yılında, Rusya Suriye`de bulunan askeri ve sivil personelinin tümünü tahliye ettiğini, dönemin Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikhael Bogdanov tarafından açıklanmıştı. Bu tahliye Suriye'de iç savaş sırasında Rus askeri ile herhangi bir olay çıkmasını engellemek için yapıldı. Ayrıca, Mikhael Bagdanov, Tartus lojistik noktasının herhangi bir stratejik veya askeri öneme sahip olmadığını vurgulamıştı.Ancak, Rusya son dönemde Batı ile girdiği siyasi ve ekonomik sürtüşmeden sonra ciddi olarak adımlar atmaya başladı. Hem Ukrayna`da hem de Suriye`de Rusya`nın harekete geçmesi Batı tarafından ciddiye alınmaya başlandı.

RUSYA SURİYE`YE NEDEN ASKERİ BİRLİKLERİNİ GÖNDERİYOR

Tartus üssü, daha önce herhangi bir stratejik öneme sahip değildi, Rusya için neden birdenbire önem kazandı? Suriye`deki çatışmalar son zamanlarda tırmanmaya başladı. Muhalif gruplar gün geçtikçe Esad karşısında güç kazanmaya başladı. Ve son dönemdeki çatışmalar Tartus`u kaybetme olasılığının yanı sıra Esad rejiminin çöküşünü yakınlaştırıyor. Dolayısıyla, Rusya Başkanı Vladimir Putin şuanda Lazkiye`nin düşmemesi ve Esad`ın kontrolünde kalması için harekete geçti. Aksi takdirde, Esad Lazkiye ile birlikte hava üssünü kaybedecek ve çatışmalar Tartus`ta başlayacak. Rusya Suriye`deki varlığını sürdürebilmek için ister istemez ileriki zamanda fiili müdahalede bulunmak zorunda kalacaktır. Şuan da Muhaliflerin Suriye`deki Rusya ve İran hedeflerine saldıracağız şeklindeki açıklamalar bunu göstermektedir. Rusya resmi verilere göre, Suriye`ye üç yüz civarında özel deniz piyadesinin yanı sıra zırhlı araçlar ve askeri malzeme gönderdi.

RUSYA ASKERİ BİRLİĞİNİN GÖREVİ NE

Rusya Suriye`deki varlığını çok önemsiyor ve ne pahasına olursa olsun bu varlığını korumaya niyetli. Lazkiye`deki hava üssü Rusya için çok önemli. Lazkiye hava üssü Rusya`nın İHA araçlarının ve savaş uçaklarının kullanıldığı bir üs`tür. Bunu kaybetmesiyle Ortadoğu`daki varlığını tamamen kaybetmiş olacaktır. Hava desteği olmadan bugünkü hiçbir modern ordunun herhangi bir başarıyı elde etmesi mümkün değildir.

Rusya`nın resmi rakamlara göre gönderdiği üç yüz deniz piyadesinin başta görevleri:

Birincisi, en kötü durum senaryoları için hazırlıklı olmak ve Tartus`taki Rus donanım üssünü güçlendirmek;

İkincisi, Rus İHA araçlarının kalktığı ve belki de savaş uçaklarını kullandığı Lazkiye hava üssünü korumak.

Şuanda Rusya birlikleri doğrudan doğruya çatışmalara girmese de muhalif grupların bu denli hızlı ilerleyişi karşısında Rusya`nın mutlaka fiili çatışmaya girmesi kaçınılmaz olacaktır. Tabi ki bu durum karşısında Batı seyirci olarak kalmayacaktır. Rusya`nın hamleleri karşısında Batının hamle yapması kaçınılmaz bir gerçek olarak önümüzde duruyor. Muhalif grupların Rusları ve İranlıları hedef göstermesi de manidardır. Rusya belki ikinci Afganistan savaşını başlatma noktasına yavaşça ilerliyor diyebiliriz…

Bu haberler de ilginizi çekebilir