• DOLAR 32.367
  • EURO 34.974
  • ALTIN 2325.305
  • ...
Rusya`dan Suriye`ye Asker Desteği
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kremlin, Şam rejiminin istediğini takdirde Rusya`nın Suriye`ye asker göndermeyi düşünebileceğini açıkladı. [Fotoğraf: Reuters-Arşiv]

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Şam rejimi istediğini takdirde Rusya`nın Suriye`ye asker göndermeyi düşünebileceğini açıkladı. Peskov, Moskova`nın Suriye hükümeti ile yürüttüğü işbirliği ve koordinasyon çerçevesinde askeri birlikler göndermeyi değerlendirebileceğini dile getirdi. Suriye rejiminin Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Perşembe günü rejimin gerekli görmesi halinde Rusya`dan ordunun yanında savaşacak asker isteyebileceğini söylemişti. 2013`ten bu yana Hizbullah`ın büyük desteğini alan rejim ordusunun, hâlâ tek başına savaşabilir bir durumda olduğunu öne süren Muallim, ordunun sadece nitelikli silah ve mühimmata ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Suriye ordusundan bir yetkili Perşembe günü, Rusya`nın sağladığı yüksek performanslı yeni silahları kullanmaya başladıklarını duyurdu. Ordunun son aylarda bu silahları kullanmak için eğitim gördüğünü belirten askeri yetkili, bugün itibaren ordunun yeni Rus silahları kullanmaya başladığını kaydetmişti.

Moskova`nın IŞİD`deki Rus savaşçılar kaygısı
Rusya Federal Güvenlik Kurumu Direktör Yardımcısı Sergey Smirnov, IŞİD saflarında 2 bin 400 Rus kökenli savaşının olduğunu açıkladı. Rus haber ajansı RIA`da yer alan habere göre, Smirnov, IŞİD`in 3 bin Orta Asyalı mensubunun olduğunu söyledi. Avrupa`ya akın eden sığınmacı krizinin büyüyeceğini öngören Smirnov, bunun nedeni olarak IŞİD`in büyümesini gösterdi. Rus yetkili, bu krizin Rusya için ‘ciddi bir tehdit potansiyeli` taşıdığına da dikkat çekti. Smirnov, Rusya`nın askeri müdahalesinin bu konuda olumsuz etki yaratacağı yönündeki iddiaların yanlış olduğunu savundu.

ABD, Rusya`yla görüşmeye hazır
ABD, kendisine askeri görüşmeler teklif eden Rusya`yla Suriye konulu ‘taktiksel` görüşmeler yapmaya hazır olduğunu açıkladı. Suriye`de askeri varlığını artıran Rusya ile Soğuk Savaş dönemindeki rakibi ABD arasında sınırlı koordinasyon yürütülebilir.

Kerry`nin Rusya`dan gelen Suriye konulu askeri görüşmeler teklifini değerlendirdikleri açıklamasından sonra Beyaz Saray, Moskova`yla ‘taktiksel ve pratik` görüşmelere hâlâ hazır olduğunu duyurdu. Pentagon ise böyle görüşmlelerin ‘yanlış hesaplara düşmemek için` gerekli olabileceğini söyledi.

Görüşmelerin ne zaman gerçekleşeceği henüz belli değil.

Pentagon, Rusya`nın Ukrayna`ya bağlı Kırım Yarımadası`nı ilhak ettikten sonra üst düzeyli ortak askeri görüşmelerini askıya almıştı.

Rusya Suriye`de askeri varlığını artırdı
ABD, Suriye'de askeri varlığını artırmakla suçladığı Rusya'nın müttefiki Esed'in kalesi Lazkiye'de bir hava üssü kurduğunu söylemişti. Uçaklarının insani yardımın yanı sıra askeri destek de taşıdığını kabul eden Rusya, karada savaşan askerlerinin olmadığını iddia ediyor. Suriye hava sahasında operasyon başlatmak üzere gibi görünen Rusya 'İstenmeyen olayların' yaşanmaması için'ABD ile askeri koordinasyon istemişti.

Kaynak: RT, Reuters ve Al Jazeera

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir