• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Mülteciler Çıkış Arıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Makedonya üzerinden Sırbistan'a girdikten sonra Preşevo'dan kalkan otobüs ve taksilerle Hırvatistan sınırındaki Şid şehrine giden mülteciler, Hırvatistan'a girmeye çalışıyor. Mültecilerden 181'i ülkeye giriş yaptı.  Daha önce Yunanistan-Makedonya-Sırbistan-Macaristan koridorunu kullanan mültecilerin, Macaristan'ın aldığı önlemler karşısında yeni rotasının Yunanistan-Makedonya-Sırbistan-Hırvatistan-Slovenya ya da Yunanistan-Makedonya-Sırbistan-Hırvatistan-Macaristan olması bekleniyor.

Macaristan hükümetinin mültecilere karşı aldığı katı önlemler kapsamında Sırbistan üzerinden ülkeye girdiği Röszke-Horgos tren yolunu, ardından sınırı kapatmasının ardından Macaristan rotasından vazgeçen mülteciler, çareyi Hırvatistan'da buldu.  Gerek Macaristan hükümetinin sınırı yasadışı yollardan geçenleri cezalandıracağını açıklaması gerekse Sırbistan makamlarının Macaristan'dan geri çevrilecek mültecileri kabul etmeyeceğine dair açıklamaları mültecileri yeni rota arayışına sürükledi.

Hırvatistan-Sırbistan sınırında sekizi kara, ikisi demir yolu olmak üzere 10 sınır geçiş noktası bulunuyor. Öte yandan, sınır kapalı olmasına rağmen yüzlerce mülteci Macaristan-Sırbistan sınırındaki Horgos'ta beklemeye devam ediyor. Sınır kapatma kararına tepki göstermek amacıyla oturma eylemi yapan mültecilerin bazıları ise açlık grevi başlattıklarını açıklamıştı.

Hırvatistan'a girişler başladı
Bu arada, dün geceden itibaren otobüs ve taksilerle Preşevo'dan Şid'e giden mültecilerin, yasadığı yollardan Hırvatistan'a girmeye başladıkları öğrenildi. Mülteciler tarlalardan geçerek Hırvatistan'a giriyor. İlk mülteci grubu, saat 05.00 civarında Hırvatistan'a girdi. Mültecileri taşıyan bir otobüs de polis eşliğinde Hırvatistan sınırına ulaşırken, otobüsten inen çoğu Afganistanlı yürüyerek sınırı geçti.

Üç gündür Sırbistan'da olduğunu kaydeden Afganistanlı Sanga, "Taliban, tüm ailemi öldürmekle tehdit etti. Ben de her şeyimi geride bırakıp Almanya'ya gitmeye karar verdim" dedi.

Hırvatistan'dan Macaristan'a girmeye çalışacağını dile getiren Sanga, "Tekneyle Yunanistan'a geçmeden önce 2 bin avro param vardı. Hepsini kaybettim. Parasız kaldım. Şimdi yola yaya devam ediyoruz. Bu yolun nereye gittiğini bilmiyorum ama herkes bu yoldan gidiyor, ben de onları takip ediyorum" ifadesini kullandı.

Sırbistan-Hırvatistan sınırına 20 metre uzaklıkta olan eski bir çocuk hastanesi de Sığınmacılar ve Mülteciler Komiserliği tarafından sığınma merkezi olarak tahsis edildi. Merkezin idarecisi Radomir Miloşeviç, söz konusu merkezin 200 kişi kapasiteli olduğunu ve özellikle aileler için tahsis edileceğini, öte yandan mülteciler için çadırları da hazırladıklarını kaydetti.

Makedonya'da durum sakin
Bu arada, Balkan koridorunun başlangıç noktası konumundaki Makedonya'nın Gevgeli kasabasında ise durum sakin. Az sayıda mültecinin bulunduğu Gevgeli'de gün içinde yeni bir mülteci akınının yaşanması bekleniyor.
Makedonya İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, 14-15 Eylül'de ülkeye bin 870 mültecilerin giriş kaydı yaptırdığı duyurulurken, bölgede görev yapan "Legis" isimli sivil toplum kuruluşu yetkilileri dün ülkeye 6 binden fazla mülteci girdiğini bildirdi.

Merkel toplantı istedi
800 bin ile 1 milyon arası mülteci kabul edeceğini açıklayan Almanya Başbakanı Angela Merkel ise AB liderlerinin mülteci krizi konusunda toplantıya çağırdı. Almanya, yoğun mülteci akını nedeniyle sınırlarda Şengen'i askıya alıp pasaport kontrollerine başlarken, ülkeye girişte kullanılan ana tren raylarını da kapattı. 

Bu haberler de ilginizi çekebilir