• DOLAR 32.343
  • EURO 35.103
  • ALTIN 2307.58
  • ...

Sultangazi Belediyesi'nin geçtiğimiz yıllarda Esentepe Mahallesi Halk Ekmek fabrikası'nın yanındaki 100 bin metrekarelik alanı düzenleyerek İstanbul`un en büyük kurban satış ve kesim bölgesini oluşturmuştu. Kurban bayramı öncesi 600 çadırın bulunduğu alan yaklaşık 20 bin büyük ve küçükbaş hayvanla tamamen doldu.



Kurban alırken nelere dikkat edilmeli?

Satışların şu ana kadar beklenenin altında gittiğini söyleyen kurbanlık hayvan satıcıları, vatandaşları kaçak ve hasta kurbanlık satışına karşı uyararak, “Satışı yapılan hayvanların hepsinin ayrı ayrı kimlikleri ve sağlık raporları var. Vatandaşlar hayvan alırken bunları mutlaka görsünler” dedi.

Sinop`ta hayvan yetiştiriciliği yapan Adem Ünlü “Hayvanlarımızı buraya getirmeden önce kanları veteriner aracılığı ile alınıp Ankara`ya gönderilip inceleniyor. Şap veya başka bir hastalık taşıyıp taşımadığı kontrol ediliyor. Bu testler olumsuz sonuç alan hiçbir hayvan bu alanlara sokulmuyor. Bütün bunlar bir maliyet olduğu için Kurban satış merkezlerinde fiyatlar biraz yüksek gibi duruyor. Ancak buradan alınan hayvanlara yüzde yüz güvenebilirsiniz. Her hayvanın bir sağlık raporu var. Müşterilerimiz satıcılardan bunu görmek isteyebilirler.” dedi.

Büyükbaş hayvanın 2 yaşın üzerinde olduğu nasıl anlaşılır?

Dinimiz gereği 2 yaşın altındaki büyükbaş hayvanların kurban olamayacağını söyleyen kurban satıcıları bunu anlamanın kolay bir yöntemi olduğunu söyleyerek şöyle açıkladılar:

"Hayvanın yaşının en iyi dişlerinden anlaşılmaktadır. 2 yaşında bir hayvanın alt çenesinde bulunan dişlerin arası daha açıktır ve yetiştiriciler arasında 'Kapak açmak' denilen olaya hazır haldedir. 'Kapak Açmak' deyimi hayvanın ön alt çenesinde iki adet kazma şeklinde dişin çıkmasıdır. Eğer bir hayvanın alt çenesindeki dişlerin arası bu dişlere yer açmak için açılmış ise hayvan 2 yaşın üzerindedir. Eğer dişler çıkmışsa 2,5 - 3 yaş aralığındadır ve kurbanlık olabilir.”

DHA