• DOLAR 32.534
  • EURO 34.807
  • ALTIN 2432.89
  • ...
Kızıltepe'de ekilen soya fasulyesi umut veriyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde birinci ürün olarak ekilen soya fasulyesi, buğday ve mısıra alternatif ürün olması bekleniyor.

Kızıltepe’nin (Qoser) Altıntoprak (Girbeşk) köyünde ilk defa birinci ürün olarak ekilen soya fasulyesinden dekar başına 550 -600 kilo mahsul bekleniyor. İlçe genelinde ise birinci ürün olarak 3 bin dekar soya fasulyesi ekildi.

Kızıltepe Gıda Tarım ve Hayvancılık ilçe Müdürü Nevaf Kalkan, tarlada ürünü incelediğini ve dekar başına 550 -600 kilo mahsul beklediğini belirterek, beklenilen ürün alındığı takdirde soyanın, buğday ve mısıra alternatif olabileceğini söyledi.

Kalkan, “İlçemizin Antıntoprak köyünde çiftçimiz Abdülmelik Timurağaoğlu’nun tarlasında ekilmiş olan birinci ürün soya da kontroller yaptık. Yapılan kontrollerde ümit verici bir netice bekliyoruz. Yaptığımız ön incelemede dekardan 550 -600 kilogramlık ürün bekliyoruz. Soyadan bu ürün alındığı takdirde, buğday ve mısıra alternatif olabilecek bir ürün olur diye düşünüyoruz.” dedi.

Soya mahsulünde az bir alt gübreyle ürün alınabildiğini vurgulayan Kalkan, sözlerine şöyle devam etti: “Soya mahsulünün pazarlanması konusunda geçen yıllarda herhangi bir sıkıntı yaşanmadı. Fiyatı çiftçiyi tatmin edecek bir seviyeye geldiği takdirde alternatif ürün olacaktır. Gelişmesi konusunda herhangi bir sıkıntı yok. Soyadaki en önemli unsur girdi maliyetinin az olmasıdır. Özellikle az bir taban gübreyle üst gübre kullanılmadan iyi bir ürün alınabilmektedir.”

Kızıltepe genelinde birinci ürün olarak 3 bin dekar soya fasulyesinin ekildiğini belirten Kalkan, “İlçemizdeki verim ortalamaları diğer bölgelerden daha iyi bir netice vermektedir. Yapılan denemelerden geçmiş yıllarda ikinci üründe 300-350 kilogram ürün almıştık. Soyayı birinci ürün olarak ilk defa ekmiş bulunuyoruz. Kızıltepe genelinde 3 bin dekar soya mahsulü ekildi.” dedi. (Mehmet Aslan-İLKHA)













Bu haberler de ilginizi çekebilir