• DOLAR 32.494
  • EURO 34.987
  • ALTIN 2433.14
  • ...
Avrupa`ya gitmek için akın akın Edirne`ye Gidiyorlar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ülkesindeki iç savaştan dolayı Türkiye`ye sığınan Suriyeliler, yaşam şartlarının zorluğunu gerekçe göstererek yollara düştü. Sosyal medya üzerinden organize olan Suriyeli sığınmacılar arasında Yunanistan`ın kendilerini kabul edeceği haberi yayıldı.

YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI

Bunun üzerine aralarında kadın ve çocukların bulunduğu yüzlerce Suriyeli buldukları araçlarla Edirne`ye doğru hareket etti. Dün akşam saatlerinden itibaren Edirne'ye sığınmacı akını başladı. Suriyelilerin Edirne`ye geleceğini alan İl Jandarma Komutanlığı ile İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri şehrin giriş ve çıkışlarında yoğun güvenlik önlemi aldı.

TERCÜMANLAR ARACILIĞYLA İKNA EDİLME ÇALIŞMALARI BAŞLADI
Gelen şüpheli araçlar tek tek durdurularak arandı. İçinde Suriyeli sığınmacıların olduğu araçlar Edirne Şehirlerarası Otobüs Terminali`ne alındı. Araçlardaki sığınmacılar indirilerek bir araya getirildi.

Kentin tüm girişlerini kontrol altına alan güvenlik güçleri İçişleri Bakanlığı`ndan oturma izin belgesi olsa dahi farklı illere seyahat edemeyecekleri yönündeki genelge uyarınca 3 bin Suriyeli sığınmacıyı kent girişinde geldikleri araçlarla geri çevirdi.

Gecenin ilerleyen saatlerine kadar Suriyelilere yenileri eklendi. Edirne polisi kaçakların geldikleri ile geri dönmeleri için tercümanlar aracılığıyla ikna çalışmalarına başladı.

İkna olan sığınmacılar Valilik tarafından tahsis edilen otobüslerle geri gönderildi. Gitmek istemeyen Suriyeliler ise geceyi otogar çimlerinde geçirdi. Günün ilk ışıklarıyla birlikte uyanan Suriyeli sığınmacılara gıda yardım yapıldı.

SIĞINMACILAR EDİRNE İL SINIRINA İNMEYE BAŞLADI
Bu arada Edirne girişinde yoğun güvenlik önlemlerini haber alan Suriyeli sığınmacılar bu kez otobüslerde TEM otoyolu ve D-100 karayolunun Edirne il sınırında inmeye başladı.

Yeni gelenlerin de eklenmesiyle birlikle otoyolda yüzlerce kadın çocuk ve yaşlı Suriyeli Edirne`ye doğru yürüyüşü geçti. Otoyolun gişelere yakın bir tesiste 150 civarındaki Suriyeli grup jandarma tarafından durduruldu.

SINIR KAPILARININ AÇILMASI İÇİN TALEPTE BULUNULDU
Yaklaşık 250 kişilik ayrı bir grup ise otoyoldaki yürüyüşü devam ediyor. Uluslar arası yolda umut yürüyüşünü sürdüren Suriyeli gençler, bir daha İstanbul`a dönmeyeceklerini ifade ederek Türkiye`nin kendilerine sınır kapılarını açması talebinde bulundu.

AYLAN BEBEĞİN FOTOĞRAFLARINI TAŞIDILAR
TEM otoyolunda jandarma tarafından önleri kesilen Suriyeliler, yolun kenarında eylem yaptı. Arapça Türkçe sloganlar atan grup, Ege Denizi`nde boğularak yaşamını yitiren ve Suriyeli mültecilerin sembolü haline gelen Aylan bebeğin fotoğraflarına fotoğraflarını taşıdı.

"SINIRI GEÇİP ALMANYA`YA GİTMEK İSTİYORUZ"
İnternet üzerinden haberleşerek Edirne`ye gelmeyi başaran ve otogarda oturma eylemi yapan 250 kişilik grup adına konuşma yapan Ahmet Mihtaki, deniz yolundan gidişlerin boğulmayla sonuçlandığı için Edirne`den Yunanistan sınırını geçip oradan Almanya`ya yürümek amacıyla geldiklerini söyledi.

"YAŞAMAYA GİDECEĞİZ"
Çıktıkları yoldan kimsenin kendilerini geri çeviremeyeceğine anlatan Mihtaki, "Biz kimseden korkmuyoruz. Buraya gelirken biz ölümü ve tüm zorlukları göze aldık. Amacımız Almanya`ya gitmek. Türk insanı, askeri, polisi çok iyi ve merhametli. Bize yardımcı olup karışmasınlar yürüyerek sınırı geçmemize izin versinler. Sınırı geçip yaşamaya gideceğiz. Ülkemizde savaş olduğu için gidiyoruz bizi anlasınlar" dedi.

ensonhaber

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir