• DOLAR 32.581
  • EURO 34.916
  • ALTIN 2438.791
  • ...
Bingöl'de sosyal destekler sürüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bingöl Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Ahmet Burtaşkıray, kurumlarının görev alanı ve sosyal destek ve sosyal yardımlarla ilgili çalışmalarını İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) anlattı.

Sosyal yardım ve sosyal hizmet şeklinde iki alanda hizmet verdiklerini belirten Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Ahmet Burtaşkıray, sosyal hizmetten kasıtlarının bakım ve korunma altında olan çocuklar ve ailelere en üst düzeyde kaliteli bir hizmet sunmak olduğunu söyledi.

Çalışmaları hakkında bilgi veren Burtaşkıray, “Erkek yetiştirme yurdunda 0-12 yaş karışık, 40 çocuğumuz var. 12-18 yaş sadece kız çocukların olduğu sevgi evlerimizde 78 kız çocuğumuz bulunmaktadır. Kiraladığımız 3 çocuk evimizde 14 çocuğumuz var ve bu şekil onlara hizmet veriyoruz.  Dolayısıyla böyle üç farklı modelle bakım ve koruma altında olan çocuklarımıza 24 saat usulüne göre hizmet ediyoruz. Yapılan hizmet kalitesi çok çok yüksektir. Bütün öğrencilerimiz özel servisleriyle okullarına götürülüp ve getiriyor. Yine bütün öğrencilerimize düzenli olarak, aylık harçlıkları veriliyor. Ayrıca, Sağlık İl Müdürlüğü tarafından bir diyetisyen kurumumuzda görevlendirildi, her ay o diyetisyenin kontrolünde yemek hazırlıyoruz. Çocukların günlük yemeklerinin kalorilerinin miktarı hesap edilerek veriliyor.” dedi.

“Aileye dönüş projesi” çocuk üzerinde olumlu etki yapıyor”

“Aileye dönüş projesi” geliştirildiğini belirten Burtaşkıray, “Yetiştirme yurdunda ve yuvada kalan çocuklar hakları saklı kalmak üzere evlerine gönderildiler. Bu çocuklara da eğitim durumlarına göre, her ay düzenli ücret ödeniyor. Bu şekil 123 çocuğumuz “Aileye dönüş” kapsamında ailesinin yanında kalıyorlar. Bu uygulama çocuklar üzerinde daha olumlu etki gösteriyor.” ifadelerini kullandı.

“Kendi engellisine evde bakana 830 TL net ödeme yapılıyor”

Hizmetlerinin ana unsurlarından birinin de sosyal yardımlar olduğunu ifade eden Burtaşkıray, “Bu işleri de sosyal hizmet merkezimiz var, oranın üzerinden yapıyoruz. Bu konuda öne çıkan yadımlarımız ise, evde bakım gören engellilere (bakıma muhtaç olan herkes) yöneliktir. Kendi engellisine evde bakana şuanda bakanlığımız 830 TL net ödeme yapıyor. Bu ay itibarıyla Bingöl ilimizde 2 bin 587 kişiye yani, kendi engellisine bakan kişilere ödeme yapıldı.” diye konuştu.

“Çalışanı olmayan aileye her ay ücret ödüyoruz”

Çalışanı olmayan ailelere her ay ücret ödediklerini belirten Burtaşkıray, "Sosyal ekonomik destek, dediğimiz bir destek kalemimiz var. Eşi cezaevine giren, eşi vefat etmiş, evinde çalışıp, gelir getiren kimsesi olmayan ailelere de ve özellikle çocukları olmak şartıyla, eğitim durumlarına göre ücret veriyoruz. Bu da 390 TL’den başlıyor, 714 TL’ye kadar gidiyor. Olağanüstü durumlarda ise bu miktar daha yükselebiliyor. Bu durumdan 672 kişi faydalanıyor.” dedi.

“18 çocuk korucu aile tarafından himaye edilmektedir”

Koruyucu aile sistemi hakkında da bilgi veren Burtaşkıray, “Yurt ve yuvada kalan çocuklardan 18 tanesi korucu aile tarafından himaye edilmektedir. Bingöl ilimizde korumaya muhtaç olan çocuklara, yakın akrabaları bakıyor. Koruyucu aile himayesinde olan çocuklara durumlarına göre 800 TL’ye kadar aylık yardım yapıyoruz.  Burada çocuğun birçok giderinin faturalandırması durumunda biz ödüyoruz. Çocuğa yılda iki defa aldığı maaş kadar, iki defa kırtasiye ve iki defada giyim yardımı yapıyoruz. Her alanda çocuğun yanındayız. Bingöl’de bu durumda olan 18 çocuk var. Bunun artırılması için çalışıyoruz.” dedi.

“Boşanmalar ciddi bir sosyal problem haline geldi”

Ülke genelinde yaşanan boşanmalarla da ilgilendiklerini söyleyen Burtaşkıray, “Ailelerin boşanma girişimleri çok ciddi bir sosyal problemdir. Maalesef insanlar aile kurumunun manevi derinliğini kavrayamadıkları için gerçekleştirdikleri evlilikleri kısa zamanda ve ilk bir yılda boşanmalar daha fazla oluyor. Bu konuda eğitim alan arkadaşlarımız var, sorun yaşayan ailelerle görüşüyorlar, boşanmayı engellemek adına. Bazen boşanma kararlarını veren ailelerle; arada çocuk olduğu için çocuk kimde kalacak, şeklinde adliye bizden bilgi istiyor ve bu konuda çalışmalar yapıyoruz.” dedi.

“3 ay içinde Bingöl’de bin 300 aile doğum yardımı aldı”

Son aylarda ülke genelinde doğum yardımı başladığını söyleyen Burtaşkıray, “Doğum yardımını, Sosyal Politikalar Bakanlığı üzerinden biz yapıyoruz. Bu konuda da yoğun bir başvuru var.  Doğum yardımı ayırt etmeksizin her vatandaşa veriliyor. 3 ay içinde Bingöl’de yaklaşık bin 300 çocuk doğdu. İlk çocuk 300 TL, ikinci çocuk 400 TL, üçüncü çocuğa ise 600 TL ve sonradan doğan çocuklar için 600 TL veriliyor.” dedi.   (Nihat Kanat - İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir