• DOLAR 32.553
  • EURO 35.494
  • ALTIN 2330.477
  • ...
`Kısırlık tedavi edilebilir`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman`da özel bir hastanede görev yapan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Yasemin Afşin, kısırlık tedavisi ile ilgili önemli bilgiler paylaştı.

Kısırlık sorununun evliliği olumsuz yönde etkileyebileceğini ifade eden Afşin, “Kısırlık evlilikte boşanmalara yol açan sorunlara neden olabilmektedir. Kadınlar sık olarak kısır olmaktan üzüntü ve utanç duyarlar. Çocuk sahibi olamamak psikolojik rahatsızlıklara yol açmaktadır. Çiftlerde biyolojik, psiko-sosyal, ekonomik kültürel olarak önemli sorunlar yaratır. Kısırlık nedenleri yüzde 40 kadından, yüzde 40 erkekten, yüzde 20 her ikisinden kaynaklanmaktadır.” dedi.

Kısırlığın, çocuk isteyen çiftler için stresli bir olay ve çiftlerin ilişkisini yıpratan bir durum olduğunu söyleyen Afşin, “Yaşadığımız toplum gibi geleneksel toplumlarda kadının aile ve toplum içindeki statüsünü belirleyen doğurganlığı ile paraleldir. Kısır çiftler, toplumda çok büyük baskı altındadır ve bu sorunu suçluluk hissi ile herkesten gizleme ihtiyacı duyarlar. Akrabaları ve iş arkadaşlarından sık sık ‘Ne zaman çocuk yapmayı düşünüyorsunuz` sorusuyla karşılaşırlar ve bu tür sorunların yarattığı travmalara karşı desteksiz kalırlar. Problemlerin uzaması ile eşler birbirlerini suçlamaya başlar ve evlilik olumsuz etkilenir.” ifadelerini kullandı.

Kısırlığın çözülebilecek bir sorun olduğunu belirten Afşin, son olarak şunları söyledi: “Amacımız çiftleri bu olumsuzluklardan uzaklaştırmaktır. Hekim ve hasta işbirliğiyle çözülmeyecek sorunlar değildir. Uyguladığım tıbbi tedavilerle çocuk sahibi olunabilir ve tüp bebek yöntemi ile çocuk sahibi olmak son çare olmalıdır. Bugüne uyguladığım tedavi yöntemleri ile yüzde 90-95`e kadar varan başarılı sonuçlar ile aileler çocuk sahibi oldular. Böylece ekonomik anlamda da kayıplara yaratmadan çocuksuz ailelerin yüzü gülmüş oldu. Çocuksuz aile kalmasın diyoruz.” (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir