• DOLAR 32.49
  • EURO 34.999
  • ALTIN 2434.519
  • ...
`Bademcik ve geniz eti sıkıntısı olan çocuklarınızı tedavi ettirin`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Eskiden korkulu rüya olan bademcik ve geniz eti ameliyatlarının, son teknoloji bipolar koter yardımı ile daha az ağrılı ve kanama olmadan yapıldığını söyleyen KBB Uzmanı Op. Dr. Emre Polat Canbolat, hastaların aynı gün içinde taburcu edilerek 5 gün sıvı diyet uygulamasından sonra normal hayatlarına sağlıklı bir şekilde dönebileceklerini söyledi.

Bademcik ve geniz eti olarak isimlendirilen dokuların vücudun savunma sisteminin önemli öğeleri ve bağışıklık sistemi hücrelerinden oluştuğunu belirten Canbolat, “Bağışıklık sisteminin çalışması için gerekli salgıların ve hücrelerin yapımında rolleri vardır. Bebeklik döneminde anneden geçen bağışıklık salgıları sayesinde bağışıklık sisteminin fazla çalışmasına gerek yoktur, bu nedenle geniz eti ve bademcikler küçüktürler. 2 yaşından itibaren çocuklarda anneden geçen bağışıklık salgılarının görevi biter ve çocuğun kendi bağışıklık sistemi görev yapmaya başlar.” dedi.

Canbolat, “Çocuğun kendi bağışıklık sisteminden vücuda giren bakteri, virüs gibi mikroplar, alerjenler, kimyasal ve diğer yabancı maddelerle tanışması ve bunlara karşı bir bağışıklık cevabını oluşturması, çocukların erişkinlere göre daha sık hasta olmalarına neden olur. Aynı zamanda bağışıklık sisteminin çok çalışması nedeniyle bu yaşlarda bademcik ve geniz eti büyümeleri de daha sık görülür ve zamanında önlem alınmazsa daha büyük sıkıntılar olabilir.” diye konuştu.

Ameliyat öncesi ve sonrası nelere dikkat edilmeli

Ameliyat öncesi en az bir hafta aspirin alınmaması gerektiğini vurgulayan Canbolat, “Özellikle erişkin hastalar kumadin gibi bazı kan sulandırıcılar kullanıyorlarsa bunlar uygun zamanda kesilmelidir. Hastanın ameliyat sırasında başta bademcik iltihabı olmak üzere enfeksiyonu olmamalıdır. Ameliyat sonrası ilk gün hastaya ödem ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olacağı için dondurma verilir. Bunun yanı sıra boğazdan kolay geçecek yumuşak gıdaları içeren bir diyet listesi verilir. Yine ameliyat sonrası hekimin reçetelendirdiği ağrı kesici ve antibiyotikler kullanılmalı, ameliyat öncesi aspirin alınmadığı gibi en az 2 hafta da ameliyattan sonra aspirin alınmamalıdır.” şeklinde konuştu. (İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir