• DOLAR 32.494
  • EURO 34.596
  • ALTIN 2472.41
  • ...
Rusya Suriye`de ne yapmaya çalışıyor?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Rusya`nın Suriye`ye askeri desteğini artırmasından endişe duyan ABD, Yunanistan`dan hava sahasını Rus askeri ikmal uçaklarına kullandırtmamasını istedi. Atina, yardım taşıyan Rus uçaklarının Suriye'ye,Yunanistan üzerinden değil daha doğuda bir güzergahı kullanarak gitmeyi planladığını belirtti. Aynı bağlamda, Bulgaristan, hava sahasını kullanmak üzere Rusya'dan iletilen bir talebi önce reddetti ardından Rus uçaklarını indirip denetledikten sonra geçişlerine izin verileceğini açıkladı. Rusya ise, Bulgaristan izin vermese bile alternatif yollar bulduklarını duyurdu, bu yolların ne olduğuna ise değinmedi.

Washington, Cumartesi günü Moskova`nın Suriye`deki askeri varlığının artışından endişe duyduğunu açıklamıştı. ABD, Rus askeri varlığının artışının Suriye`deki savaşı daha çok körükleyeceğini düşünüyor.

Kerry`den Lavrov`a: Ne yapıyorsunuz?
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Washington`un bu endişesini Rus mevkidaşı Sergey Lavrov  Cumartesi günü ile yaptığı telefon görüşmesinde de dile getirdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı`nın sözcüsü Maria Zakharova da 6 Eylül 2015 Pazartesi günü, Suriye rejimine ‘terörle mücadele kapsamında` silah sağladıklarını hiçbir zaman saklamadıklarını söyledi.
Zakharova,  Lavrov`un, Kerry`ye şunları söylediğini aktardı:

"Rusya`nın Suriye`de askeri operasyonlara katılmasından bahsetmek için henüz ‘çok erken."
Reuters`e adını açıklamadan bilgi veren üst düzey ABD`li bir yetkili, Rusya`nın Suriye`de şüpheli hazırlıklar içerisinde olduğu öne sürmüştü.
Aynı kaynağa göre Rusya, yüzlerce kişiye yetecek kadar konteyner evi Suriye`ye taşıdı.

Uzmanlar: Rusya Suriye savaşına giriyor
Suriyeli muhalifler, Rusya'nın savaşın başından beri destek verdiği Esed rejimine son dönemde daha aktif ve kapsamlı bir şekilde yardım etmeye başladığını öne sürüyor. Buna kanıt olarak da sosyal medya platformu Facebook'a yansıyan Rus askerlerinin Suriye'de çektirdikleri resimleri gösteriyor. Zira konum ayarları kapatılmadan çekilip paylaşılan resimler, Rus askerlerin sadece ülkelerine ait bir askeri üssün bulunduğu Tartus kentinde olmadıklarını, Suriye'nin Humus, Hama ve Lazkiye gibi şehirlerinde de bulunduklarını ortaya koydu.

Muhalifler Rus pilotların rejimin düzenlediği hava saldırılarına bile katıldığını iddia ediyor.
Onlara göre, son iki hafta içinde Rusya, Suriye`nin sahil kenti Ceble`ye onlarca askeri uzaman ve subay gönderdi.  Muhalifler,  Rusya`nın bu kentte hava ve deniz üssü kurmaya hazırlandığını iddia ediyor. Kentte, rejimin kontrolünde bir askeri tesis de bulunuyor.
Ceble kentinden aktivist Muhammed Ceblavi, Al Jazeera`ya,  rejimin söz konusu karargaha giden tüm yolları kapattığını ve düşük rütbeli rejim askerlerinin bile bölgeye girişinin yasaklandığını anlattı.

Rejim ordusundan ayrılarak muhalif saflarına katılan eski Deniz Kuvvetleri Tuğgenerali Ahmet Rahhal da Al Jazeear`ya,  geçen hafta bir Rus savaş gemisinin Lazkiye limanında demirlediğini ve yükünün gece kapalı araçlarla Ceble kentine taşındığını söyledi.

'Rusya yeni bir üs kuruyor'
Tuğgeneral Rahhal, Rusya`nın daha önce Beşşar Esed`in köyü Kardaha`daki hava üssünü kullanarak, Ceble`ye onlarca unsurlarını gönderdiğini ve bir Suriye gemisinin de Rusya`dan asker getirdiğini belirtti.

Rahhal`a göre, bu sevkiyatın gerekçesi Rusya`nın Ceble`de bir askeri üs kurma niyeti. İkinci amacı ise olası bir 'Nusayri Devlet'ini korumak. Zira silahlı muhaliflerin son dönemde ağırlıklı olarak ülkedeki Nusayri azınlığın yaşadığı sahil bölgelerine yaklaşmıştı. Bu ilerleme, ülkenin bölünmesi tartışmasını daha da alevlendirmişti. Hatta Esed, ordusundaki insan kaynakları sorununu gerekçe göstererek Suriye'de stratejik öneme sahip bölgeleri korumak için bazı bölgelerden çekilmek zorunda kalacaklarını açıklamıştı.

'MİG'leri Rus pilotlar kullanıyor'
Rusya`nın Akdeniz`deki tek üssü Suriye`nin sahil kenti Tartus'ta yer alıyor . Bu nedenle, Rusya iç savaşın başından beri rejime her alanda çok önemli destekler veriyor.Geçtiğimiz ay da rejime Mig-31 savaş uçaklarını sağlamıştı. Bu uçaklar hemen kullanılmaya başlandı.
Rejimin ordusundan ayrılarak muhaliflerin saflarına katılan eski Pilot Muhammed Seyyid`e göre, bu uçakları muhtemelen Rus pilotlar uçuruyor çünkü, Suriyeli pilotların yeni MİG'leri kullanmak için eğitimi yok.

Seyyid, Rus uzmanların daha önce Suriyeli pilotların hava saldırılarını yönlendirdiğini söyledi, "Ancak bugün Rus pilotların uçakları kullanması, Rusya`nın doğrudan halka karşı savaşa girdiği anlamına geliyor“ dedi.

vKaynak: Al Jazeera ve Reuters

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir