• DOLAR 32.384
  • EURO 35
  • ALTIN 2326.163
  • ...
Şiddet olayları arı gezgincilerini de etkiledi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bölgede artan şiddet olaylarının bal üreticilerini olumsuz etkilediğini belirten Arı Yetiştiricileri Birliği Gaziantep Şube Başkanı Nebi Koca, her geçen gün artan şiddet ve kaos ortamından dolayı batı illerinden bölgeye bal üretimi için giden gezginci arıcıların artık bölgeye gitmeye çekindiklerini söyledi.

Türkiye’de en çok bal üretiminin ve bal ihtiyacının bölgedeki illerde karşılandığını belirten Koca, arıcılık sektörünün diğer sektörlere göre daha çok gezginciliği gerektiren bir sektör olduğunu, bunun için olaylardan en çok arı gezgincilerinin etkilendiğini ifade etti.

Türkiye'de üretilen balın çoğunluğunun Bingöl başta olmak üzere bölgedeki illerden karşılandığını belirten Koca, doğu illerine milyonlarca arı kovanı gittiğini, çatışma ortamının tekrardan başlaması ile beraber arıcıların sezonu bitirmek zorunda kaldıklarını söyledi.

“Arı gezgincileri bölgeye gitmekten çekiniyor”

Terör olaylarının devam etmesi durumunda arı yetiştirici ve gezgincilerinin bölgeye gidemeyeceklerini ifade eden Koca, “Son dönemde terör olaylarından dolayı gerçekten büyük tedirginlik ve sıkıntı var. Gezginci arıcılar bal neredeyse o bölgeye giderler. Zaten doğu illerine milyonlarca arı kovanı yerleştirilir. Fakat şuan arı gezgincileri bölgeye gitmekten çekiniyor. Çünkü can ve mal güvenliği yoktur. Yaşanan olaylar en çok diyebilirim ki, arı gezgincilerini etkilemiştir.” dedi.

“Şiddet olaylarından arıcı sektörü olarak bizde etkilendik”

Çözüm sürecinin taraflar arasında bitirilmesinin kendilerini çok olumsuz etkilediğini belirten Koca, “Barış hiçbir zaman suç değildir. İnsanlar her zaman barışı isterler. Bu anlamda barışın sağlanması, kanın akmaması ve anaların ağlamaması için bir barış süreci başlatıldı. Tabi keşke bu süreç bozulmasaydı. Hepimiz, barış istiyoruz. İnsanların birbirlerinin hak ve hukukuna riayet ederek tekrar bir barışın sağlanmasını istiyoruz. Bu konuda her vatandaş gibi ve her meslek grubu son yaşanan şiddet olaylarından arıcı sektörü olarak bizde etkilendik.”ifadelerini kullandı.

Arıcılık sektörünün diğer sektörlere göre daha fazla gezgincilik gerektiren bir sektör olduğu için olaylardan en çok arı gezgincilerinin etkilendiğini ifade eden Koca, “En fazla bu bölgede gezginci arıcılık yapılıyor. Kış mevsimlerinde Akdeniz bölgeleri veya sıcak bölgelere gidilirken, bahar ayının ilerlemesi ile beraber Doğu yaylarına özellikle bal üretiminin yaygın olduğu doğu illerimizin hepsine milyonlarca arı kovanının hemen hemen tamamı o bölgelere gitmektedir.” şeklinde konuştu.

“Çatışmalar devam ederse biz arıcılar bölgeye gidemeyeceğiz”

Çatışma ortamının tekrardan başlaması ve artan şiddet olaylarından dolayı arıcıların sezonu bitirmek zorunda kaldıklarını belirten Koca, “Bu yıl çatışmaların tekrardan başlaması ile beraber arıcılarımız hemen hemen sezonu bitirmişlerdi. Şuan sadece göç esnasında sıkıntı yaşadılar. Ama önümüzdeki yıllarda büyük bir ihtimalle çatışmalar devam ederse biz arıcılar bölgeye gidemeyeceğiz. Çünkü çatışma ortamının olduğu bir yerde üretim yapmak imkânsız olacaktır. Temennimiz bir an önce bu olayların sona ermesidir. İnsanların huzur ve güven içerisinde hayatlarını sürdürmesidir.” diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir