• DOLAR 32.602
  • EURO 34.82
  • ALTIN 2509.358
  • ...
Çatışmalarda tarihi cami kurşunların hedefi oldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Merkez Sur ilçesinde sokağa çıkma yasağının olduğu bölgede şiddetli çatışmaların izleri görülürken, bölgede kurşunların hedefi olan tarihi Fatih Paşa (Kurşunlu) camiinde, ibadetler belirli bir süreye kadar dışarıda yapılacak.

Yaşanan çatışmaların büyük oranda etkili olduğu Sur ilçesinde, polis ile PKK`nin şiddetli çatışmalarına hedef olan 16. yüzyıldan kalma Fatih Paşa (Kurşunlu) Camii'nin adeta savaştan çıkmış hale geldi.

İbadet dışarıda devam edecek

Vakıflar Genel Müdürlüğünden yetkililerin Fatih Paşa (Kurşunlu) Camii`nde inceleme, tespit ve gerekli her türlü çalışmanın yapması gerektiğine dikkat çeken cami cemaati, caminin ses sisteminin kurşunların hedefi olduğu için kullanım dışı kaldığını söyledi.

Telefon ile yetkilileri aradıklarını belirten Cami cemaati, “Yetkililere ‘Cami açılacak mı? Yoksa açılmayacak mı? Açılacaksa ne zaman açılacak? Hiçbir bilgimiz yok. Her taraf perişan halde, duvarlar dökülmüş. Ses sistemi, klimalar, camlar ve duvarlar kurşunların hedefi olmuş.` bilgisini verdik. Vakıfların derhal gelip fotoğraf çekip zarar tespiti yapması ve onarım işlemlerine başlaması gerekiyor.” dedi.

Yetkililerden bilgi isteyen cami cemaatine yetkililer tarafından, ‘Namazı dışarıda kılın. Bizden habersiz içeri girmeyin. Hiçbir şeye dokunmayın.” uyarısı yapıldığı ifade edildi.

“Savaşacak başka bir yer mi yok”

Caminin kullanılmaz hale gelmesine sebep olanların camilere hiçbir saygısı olmadığını belirten mahalle sakinleri, karşılıklı savaşanların savaşmak için kendilerine başka bir yer bulması gerektiğini dile getirdi.

Caminin yanma tehlikesi geçirdiğini belirten görgü tanıkları, “Camilere sahip çıkan yok. Kürt halkının camilere önem verdiğini bildikleri halde bilinçli olarak mı böyle yapıyorlar. Zarar gören halktır. Savaşacaksanız, çöle gidin. Savaşacak başka bir yer mi yok.” ifadelerini kullandı.

Tarihi Fatih Paşa Camii, uzun yıllar sonra geçtiğimiz yıl restore edilmişti. Yaşanan çatışmalarda tahrip olan caminin bir daha ne zaman restore edileceği merak ediliyor.

1516-1521 yılları arasında Bıyıklı Mehmet Paşa tarafından yaptırılan tek şerefeli ve tek minareli caminin, 750 kişilik cemaat kapasitesi var.   (M. Sıddık Bilge/Emrah Deniz - İLKHA)
















































 

Bu haberler de ilginizi çekebilir