• DOLAR 32.59
  • EURO 34.826
  • ALTIN 2501.079
  • ...

Türkiye geneli yumurtada yaşanan son bir ay içinde yüzde 100'e varan fiyat artışı yaşandı. Tüketiciler fiyat artışının farkında olmazken, üreticiler bu durumdan memnun. Batmanlı yumurta toptancıları, yumurta fiyatlarının yükselmediğinin altını çizerek bu fiyatlarla yumurtanın gerçek fiyatını bulduğunu belitti.

Yumurtada koli maliyeti en az 6 lira olduğu halde riskli bir ürün olduğundan, bazen 5 liraya bile satıldığını belirten yumurta satıcıları, “Yumurtanın stoku yok ve 21 gün içinde tüketilmesi gereken bir üründür. Bu yüzden bazen yumurta satıcının elinde kalmasın diye yumurta değerinin altında bile satılıyor.” dedi.

Batman'da yumurta sektörü içerisinde bulunan Ziya Ulhak Yamaç, yumurta fiyatları yükselişi ihracattan kaynaklandığını ve Türkiye sadece Irak'a haftada 250 TIR yumurta gönderdiğini söyledi.

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği'nin (YÜMBİ) her hafta fiyatları belirlediğini açıklayan Yamaç, “Yumurta tanesi 0,25 kuruşa bize geliyor. Biz yumurtanın kırığını-kirlisini seçiyoruz, ambalajı, maliyeti, indirmesi-bindirmesi ve kargosu derken biz de 0,15-0,20 kuruş karımızı koyuyoruz. Bu şekilde piyasaya sunuyoruz. Yumurtanın çiftlik çıkışları ihaleleri var. Yumurta Üreticileri Merkez Birliği  (YÜMBİ) her Pazartesi günü öğleden sonra borsa gibi yumurta fiyatlarını açıklıyor. YÜMBİ fiyatını açıkladıktan sonra piyasa ona göre kendisini ayarlıyor. Arz talep dengesine göre fiyatlar dengelenir. YÜMBİ yumurta borsasının fiyatlarını açıkladıktan sonra serbest piyasa arz talep dengesine göre fiyatlar ya iner ya da yükselir.” dedi.

ABD'DE YÜZDE 150'YE VARAN ARTIŞ

Yumurta fiyatları son bir ayda ABD'de anormal bir şekilde artış gösterdi. ABD'de yumurta fiyatları mayıs ayından haziran ayına yüzde 84.5 artış gösterirken ağustos ayındaki yükselişle beraber artış yüzde 150'ye ulaştı. Yumurta fiyatlarındaki bu artış oranı 1937'den beri aylık bazda en yüksek artış olarak tarihe geçti.