• DOLAR 32.329
  • EURO 35.092
  • ALTIN 2295.738
  • ...
SON DAKİKA
Van Valiliği havai fişek kullanımını yasakladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Van Valiliğinden yapılan açıklamada,  kentte son günlerde yaşanan terör eylemleri çerçevesinde, halk arasında havai fişek olarak bilinen piroteknik maddelerin satışı, bulundurulması ve kullanımına ilişkin bir düzenleme yapıldığı belirtilerek, havai fişek kullanımının, bulundurulmasının ve satışının yasaklandığı belirtildi.

Valilikten  yapılan  açıklamada,  “Hiçbir şekilde halk arasında havai fişek, işaret fişeği, maytap, gök yıldızı vb. adlarla bilinen piroteknik malzemeleri hiç kimse evinde, iş yerinde veya üzerinde bulunduramayacaktır. Bu malzemeleri satmakla yetkilendirilmiş iş yeri, yaşı ne olursa olsun bu malzemeleri hiç kimseye satamayacaktır. Bu malzemeleri kullanmak üzere Valiliğe başvuran hiç kimsenin izin talebi olumlu karşılanmayacaktır. Hiçbir kurum ve kimse gösteri maksadıyla da olsa hiçbir şekilde bu malzemeleri kullanamayacaktır. Yukarıda sayılan yasakları ihlal edenler hakkında derhal adli ve idari işlem yapılacaktır. Düğünlerde vs. eğlencelerde bu maddelerin düğün veya eğlence herhangi bir düğün salonu vb. tesislerde kullanılması durumunda tesis yetkilileri hakkında; mahalle aralarında yapılacak düğün, nişan gibi eğlencelerde düğün sahipleri ve bu maddeleri kullananlar hakkında adli ve idari işlem yapılacaktır. Bu maddeleri izinsiz olarak bulunduranlar hakkında TCK 174. Maddesine göre adli işlem yapılacaktır. Bu maddeleri genel güvenliği tehlikeye sokacak şekilde kullananlar hakkında ise, TCK 170. Maddesine göre adli işlem yapılacaktır. Herhangi bir şekilde toplumsal etkinlikler sırasında, sonrasında veya bireysel olarak mahalle aralarında, sokaklarda ve caddelerde vatandaşlarda korku yaratacak şekilde bu maddeleri sağa sola veya güvenlik kuvvetlerinin üzerine atanlar hakkında da aynı madde çerçevesinde yasal işlem yapılacaktır. Bu maddeleri satmakla yetkili olmakla beraber, Valilik kararına aykırı şekilde satış yapan veya bu malzemeleri bulunduran işletmeler hakkında ruhsatların iptali için işlem başlatılacaktır.“ denildi.

Açıklamanın devamında alınan karara göre   bulundurulması, taşınması, satılması, herhangi bir şekilde başkasına devir edilmesi ve kullanılması yasaklanan maddeler şu şekilde sıralandı:

 “Şenlik ve işaret fişekleri, oyun ve eğlence aracı olarak ısı, ışık, ses, gaz veya duman ya da bunların kombinasyonu yoluyla bir etki yaratacak maddeler, el maytabı, çanak maytabı gibi her türlü maytaplar, şenlik, işaret, aydınlatma ve veri işaret fişekleri, havai fişekler, patlaklı ve yıldızlı roketler ve kestane fişekleri gibi her türlü fişek ve roketleri, sinyal, gök yıldızlı, kestaneli, renkli ve renksiz duman ve sis bombaları ile hakem bombası ve yer topları, ateş çemberi, rozet güneşi, kayan güneş gibi her türlü döner mamuller, altın ve gümüş yağmuru, romen kandili, serpantin, mızrak, çin ateşi gibi şenlik malzemeleri, içinde taneli kara barut bulunan çeşitli hayvan figürleri şeklindeki eğlence malzemeleri, adi fırfır, çiçek yağmuru, İspanyol maytapları ve şenlik mumları, şerit halindeki kâğıt kapsüller, oyuncak tabanca mantarları ve mukavva kapsüller.“.  (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir