• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Fotoğraflarla: Hedefe ulaşan mültecilerin sevinci
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bu yıl Akdeniz'i geçerek Avrupa'ya varan mültecilerin yarıdan fazlası Yunanistan'a ayak bastı. 

Bu mültecilerin çoğu da Türk kıyılarına en yakın beş Yunan adasına ulaştı.

Şamlı Fuad, kıyıya 50 metre kala iki aylık bebeğini havaya kaldırıp "Özgürlük" diye bağırıyor. Diğer mültecilerin birçoğu da sevinç çığlıkları atıyor.

Kıyıya daha da yaklaşınca, bazıları tehlikeli bir şekilde kalabalık olan botun tabanı taşlara dokunmadan önce suya atlıyor.

Türkiye'den başlayan 14 kilometrelik yolculuğun sonunda mutluluk sarhoşluğu yaşıyorlar ve karaya ayak basmakta sabırsızlar. Bu kez Efthalou köyü yakınlarında Avrupa'ya ayak bastılar.


Bazıları riskli yolculuğun sonunda sevinç gözyaşları döküyor. Birçoğu Türk Sahil Güvenlik teknelerinin basınçlı su sıkarak botlarını devirmeye çalıştığını iddia ediyor.


Yolculuk özellikle yüzme bilmeyenler için travmatik bir deneyim. Çocukların avutulması gerekebiliyor. Suriyeli Tamara'nın yüzünde, saçlarında ve giysisinde tuzlu deniz suyu var.


Botlar genelde günün en sıcak saatlerinde kıyıya ulaşıyor ve mültecilerin çoğu susuzluk ve yorgunluktan tükenmiş halde oluyor. Halepli Ajwan iki oğluna sarılıp iç geçirerek "Şimdi güvendeyiz" diyor.


Bir çift kendilerini Avrupa'ya taşıyan botun yanına kutlama selfiesi çekiyor. İnsan kaçakçıları yetişkinler için 1000 Euro, çocuklar içinse 600 Euro ücret alıyor. Bir botta 60 kadar kişi bulunabiliyor.


Suriye'nin İdlib kentinden gelen Saad kızkardeşinin yamaçtan yukarı çıkmasına yardım ederken, bir kolunda da yeğenini tutuyor. Yerel gönüllüler sık sık gelen botları karşılayıp mültecilere su dağıtıyor ve Midilli Adası'nın ana kenti Mytilini'ye giden otobüsleri nerede bulabileceklerini gösteriyorlar.


mültecilerin yürüyüşü sırasında Türk kıyıları da görülebiliyor. Çocukları ve yanlarındaki birkaç parça eşyayla yürüyen mülteciler adada sık görülen bir manzara.


13 kilometre uzunluğundaki kıyıdan yola çıkmak için dik yamaçları tırmanmak gerekiyor. Otobüse ulaşmak için genç, yaşlı, çocuk herkes 10 kilometre yol yürümek zorunda.


BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ve Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü Mytlini kentinden kuzeydeki Molyvos ve Sykamineas köylerine her gün otobüs kaldırıyor. Ancak 24 saat içinde kıyıya bin mülteci gelebiliyor. Bazıları 65 kilometrelik yolu yürüyerek kat etmek zorunda kalıyor. Saad ve ailesi otobüste yer bulabilen şanslı mültecilerden.


Kabil, Şam ya da Bağdat'tan yola çıkıp Midilli'ye ulaşanlar evlerinden çok uzakta, ama bu çok daha uzun bir yolculuğun sadece başlangıcı gibi görünüyor.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir