• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Van Balığı tezgâhlardaki yerini aldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Van`da av yasağının 15 Temmuzdan itibaren sona ermesi birlikte Göle açılan balıkçılar, yeni sezonun ilk balıklarını avlamaya başladı.

Dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan İnci Kefali`nin, 15 Nisan–15 Temmuz arasındaki üreme dönemini kapsayan av yasağının kalkmasıyla birlikte tezgâhlardaki yerini alırken, vatandaşlar ilk balıkları almaya başladı.

Konuyla ilgili İLKHA`ya konuşan Vanlı Balıkçılar, 1 Eylül`den itibaren deniz balığının av yasağı kalkarken hamsi, sardalye ve istavrit gibi deniz balıkları tezgâhlardaki yerini aldığını belirterek, halkın deniz balığına değilde Van balığına rağbet ettiklerini söyledi.

“Balığın fiyatları düştü ama işlerimizde istediğimiz hareketlilik yok”

Bu yıl balıkta bolluğun olduğunu ve bununla birlikte fiyatların düştüğünü belirten Murat Atak,  yaşanan siyasi belirsizlikten dolayı balık sektöründe de sıkıntılar yaşandığını belirtti. Atak, “Av yasağının bitmesine rağmen şu an işlerimiz çok düşük. İşlerimizin düşük olması havanın sıcaklığından mı ve ya yaşanan olaylar mı bilmiyoruz. Geçtiğimiz günlerde hamsi, sardalye ve istavrit gibi deniz balıklarının sezonu yeni açıldı. Sezonun açılmasıyla birlikte balıkçılar en çok hamsi, sardalye ve istavrit balıklarının daha çok ağlarına düştüğünü söylüyor. Balığın bereketli olduğu bir sezon oldu. Yeni sezonla birlikte balığın fiyatları da düştü ama büyük bir ihtimal siyasi belirsizlikten olacak ki işlerimizde hala istediğimiz hareketlilik yok.” dedi.

Van Balığı tezgâhlardaki yerini aldı

Vatandaşların Van balığına daha çok rağbet gösterdiğini söyleyen Atak, “Nisan ayından bu yana av yasağı vardı. Van balığı yasağı 15 Temmuzda son bulmasına rağmen getirmiyorduk. Balıkçılar Van balığını rahatlıkla avlayabiliyor.  Van balığı da tezgâhlarımızda yeni yer almaya başladı. Vatandaş en çok Van balığına rağbet ederken kış ayında ise hamsi ve istavrite rağbet görüyor.” şeklinde konuştu.

“Sağlıklı beslenebilmek için balık tüketilmeli”

Balıkçı Yunus Altan ise “Sezon şu an yeni açılıyor. Sezonun açılmasıyla işlerimiz pek olmaz. Havalar biraz serinledikten sonra halk balığa rağbet etmeye başlıyor. Şu an işlerimiz ne çok iyi ne de çok kötüdür. Fakat geçen yılın bu günlerinde işlerimiz daha güzeldi. Geçen yıl balık yasağının bitmesiyle birlikte işlerimiz de fazlasıyla yoğunluk varken şu an geçen yıla göre çok kötü. Fakat şunu da belirtmek isterim ki insanların sağlıklı beslenebilmesi için muhakkak balık yemesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

İşte Van`da balık fiyatları

Balık fiyatları ile ilgili de bilgi veren Altan, “Deniz balıklarından hamsinin kilogramı 12 TL, sardalyenın kilogram fiyatı 7 ile 10 TL arası değişirken Van balığının kilogram fiyatı ise 3-4 lira arası değişmektedir. Tabi sezon daha yeni açıldı. Sonrasında işlerimiz nasıl olur bir şey diyemeyiz.” diye konuştu.

“Halkı balık tezgâhlarına bekliyoruz”

Van halkını balık tezgâhlarına beklediklerini de sözlerine ekleyen Altan, son olarak şunları söyledi: “Bu sezon hamsi ve istavrit az gelmektedir. Ama Van balığı Van Gölü`nden çıktığı için fazlasıyla var. Van balığının bolluğu açısından bu yıl bereketli bir yıl yaşıyoruz. Yeni sezon herkese hayırlı, bol kazançlı olsun. Van halkını tezgâhlarımıza bekliyoruz.” (Murat Dalgın-İLKHA)










 

Bu haberler de ilginizi çekebilir